Zemiaková metóda naozaj veľmi podrobne

04. 10. 2005
Zdieľať

Zariaďovanie kuchyne by sa malo odvíjať od toho, aké činnosti a v akom poradí sa tu obvykle vykonávajú. Z logickej nadväznosti činností pri príprave jedla vyplynie nielen to, aké zariadenie potrebujete, ale aj to, ako ho usporiadať. O rozmiestnení jednotlivých častí kuchynskej linky alebo kuchyne sa dá napísať zložito vyzerajúci rozsiahly elaborát, v skutočnosti sa však aj táto „veda“ zakladá na jednoduchých a logických princípoch. Predstavte si veľmi podrobne napríklad putovanie obyčajného zemiaka z obchodu až na stôl. Možno sa to zdá trochu infantilné, ale takáto zemiaková, prípadne mrkvová alebo kuracia metóda – záleží na chuti – vám môže pomôcť celkom logicky usporiadať zariadenie akejkoľvek kuchyne. Termín zemiaková metóda je, samozrejme, úplne neoficiálny.

Zemiak si v obchode naložíte do tašky a donesiete ho domov. Odložíte ho do špajzovej skrine, prípadne, ak je to zemiak neobyčajne chúlostivý, do chladničky. Z toho je jasné, že miesto na uloženie potravín, teda komora, prípadne špajzová skriňa a chladnička by mali byť blízko pri dverách. Tašku si pri vykladaní nákupu musíte kamsi položiť – najlepšie na kuchynskú linku hneď vedľa chladničky, ktorej dvere by sa mali otvárať tak, aby ste ich nemuseli obiehať. Z toho vyplýva časť zariadenia jednoduchej kuchyne – hneď vedľa dverí chladnička so šírkou 60 cm a odkladacia plocha široká najmenej 30 cm.


Zemiaková metóda naozaj veľmi podrobne

31328

Po vyložení nákupu si umyjete ruky a začnete variť obed. Zemiak položíte na pracovnú plochu – tam, kde bola predtým taška – a očistíte ho. Šupy aj s novinami hodíte do smetí a zemiak do misky s vodou. Umyjete ho v dreze, uložíte na dosku a pokrájate. Pokrájaný zemiak hodíte do hrnca s vodou a postavíte na sporák. Zemiak sa varí na sporáku a vy máte jasnú predstavu o ďalšej časti kuchynskej linky. V blízkosti prvej, odkladaco-pracovnej plochy by mal byť kuchynský drez, prípadne celé umývacie centrum aj s umývačkou riadu, odpadkový kôš (napríklad pod drezom) a miesto, kde sú uložené misky (v spodnej alebo hornej skrinke) a možno aj staré noviny, vrecúška a podobné drobnosti. Napravo od drezu by mala byť väčšia, aspoň 90 cm pracovná plocha, na ktorej nakrájate zemiak, pod ňou miesto na uloženie nožov, varešiek a hrncov (nože môžu byť aj na pracovnej ploche alebo na stene za ňou), nad ňou skrinka na taniere, na ktorých budete uvarený zemiak servírovať). Na pracovnú plochu by mal nadväzovať sporák so šírkou približne 60 cm, respektíve centrum varenia a pečenia – blízko k pokrájanému zemiaku aj k drezu s vodou.


Zemiaková metóda naozaj veľmi podrobne

31329

Misku aj ostatné riady umyjete a uložíte na odkvapkávač – ten by mal byť napravo od drezu, aby bola manipulácia s riadom čo najpohodlnejšia a nekvapkali ste po celej kuchyni. Utierka na riady by mohla visieť na rúčke spodnej skrinky pod odkvapkávačom. Keď bude zemiak uvarený, odstavíte hrniec zo sporáka – na to sa hodí odkladacia plocha so šírkou minimálne 30 cm po jeho pravej strane, pretože na pracovnej ploche ste medzitým začali krájať zeleninu na šalát. Vodu scedíte (našťastie to k drezu nie je ďaleko) a zemiak naložíte na tanier.

Predpokladám, že zemiak ste varili preto, aby ste ho nakoniec zjedli, takže celá záležitosť okolo prípravy vyvrcholí servírovaním na stôl. To, kde všade stôl môže a nemôže byť a pri čom všetkom sa dá stolovať, je témou inej kapitoly, v každom prípade však platí, že aspoň jedno miesto na stolovanie by malo byť v kuchyni alebo čo najbližšie pri kuchynskej linke.


Zemiaková metóda naozaj veľmi podrobne

31327

Tí, ktorým varenie veľa nehovorí a nehodlajú sa ním priveľmi zaoberať ani v najbližšej budúcnosti, môžu zemiakovú metódu modifikovať na čajovú, pretože príprava vrecúškového čaju je priemerne náročný kuchársky výkon priemerného single. V tom prípade sa kuchyňa vyrieši jedným kompaktným blokom s pôdorysom šatníkovej skrine, teda približne 60 × 120 cm, ktorý sa dá kúpiť komplet aj s nutným vybavením – chladničkou, dvojplatničkou a drezom. Potom stačí dokúpiť malý a veľký hrniec, malý a veľký tanier, malú a veľkú šálku, malú a veľkú lyžicu, nôž, rýchlovarnú kanvicu, hriankovač, mikrovlnku a kuchyňa pre jedného človeka je zariadená. Ak však nežijete sám a vaše kuchárske ambície siahajú vyššie než k raňajkám, mali by ste kuchyni rozhodne venovať viac času aj priestoru.

Netvrdím, že táto metóda je jediná a určite nepatrí k najučenejším. Zdá sa mi však najnázornejšia. V kuchynskom štúdiu zrejme používajú onakvejšie termíny – napríklad zónovanie kuchyne. Na základe zemiakovej metódy však dospejete k rovnakým princípom usporiadania zóny zásob, umývacej, prípravnej a varnej zóny a odkladacích zón.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa zemk
Zdieľať článok

Diskusia