15. 03. 2011
Zdieľať

Prečo nás fascinuje pohľad na dúhu a pri jej rozplynutí cítime smútok? Pretože je farebná a pohľad na jej farby lahodí nášmu oku a vyvoláva v nás pocity radosti. Skúste použiť farby dúhy aj vo svojom byte a vytvoriť si tak prostredie, ktoré bude vyjadrovať váš temperament alebo správne ovplyvňovať vašu náladu. Vo farebnom domove sa istotne budete cítiť príjemne.

Móda farebnosti interiérov sa mení paralelne s módou v obliekaní, preto nie náhodou používajú v jednej sezóne takmer rovnakú farebnú škálu renomovaní tvorcovia interiérov aj módni návrhári. S výberom správnej farby pre konkrétne obdobie im pomáhajú psychológovia takzvaným Luescherovým testom, čiže zisťovaním všeobecného stavu psychiky ľudí na základe farby, ktorú si zvolilo najviac ľudí z náhodne vybranej skupiny. Pri zariaďovaní bytu sa však vôbec nemusíte riadiť najnovšími farebnými trendmi, ktoré dominujú na prestížnych výstavách nábytku. Nechajte sa radšej viesť svojou intuíciou. Šatník vymeníte predsa len jednoduchšie než obývačku.

Farby a pocity

Je známe, že svetlo a farby dokážu výrazne ovplyvniť naše pocity a psychiku, podobne ako napríklad hudba. A aký pocit navodzujú konkrétne farby?


Farebný domov

40626

čierna – protest
biela – neistota, neurčitosť a
zároveň čistota
červená – energia, vyzývavosť
žltá – harmónia, radosť zo života
zelená – istota a ochrana
modrá – pokoj a vážnosť
hnedá – mlčanlivosť, solídnosť,
tradície
oranžová – teplo, slávnostná nálada
ružová – priateľstvo
tyrkysová – povzbudenie a tvorivosť
sivá – smútok
 

To, že sa farby delia na teplé a studené, sme sa všetci naučili už v základnej škole. Stáva sa však, že pri zariaďovaní svojho bytu na to akosi pozabudneme. A neskôr si nevieme vysvetliť, prečo nám je v obývacej izbe stále zima a na návšteve u susedov, ktorí majú rovnaký byt a rovnako na sever orientovanú obývačku, je nám príjemne teplučko. Ak ste steny namaľovali studenými farbami, podlaha a dokonca aj nábytok majú svetlé a studené odtiene, nie je sa čomu čudovať. Dosiahli ste síce optické zväčšenie miestnosti, ale zároveň ste priestor ešte viac ochladili. Preto skôr než chytíte do ruky štetec alebo si objednáte maliarov, zamyslite sa nad pocitmi, ktoré vo vás vyvolávajú určité farby.

Zima, zima… teplo, teplo…


Farebný domov

40625
Fardo

Takže teplé farby, ako sú červená, žltá, oranžová a hnedá, navodzujú pocit tepla, dodávajú nám energiu a povzbudzujú našu aktivitu, pretože vychádzajú z farieb ohňa. Hodia sa najmä do priestorov orientovaných na sever a východ, ktoré akoby sa vďaka „ohnivým“ farbám rozžiarili a ohriali. Napríklad žltá farba dokáže navodiť subjektívny pocit teploty vyššej asi o dva °C. Výborne sa hodí do detských izieb, pretože rozvíja myslenie a aktivitu školopovinných detí. Červená farba podporuje imunitný systém a tvorbu červených krviniek. S touto farbou však musíme narábať opatrne, pretože ak je jej priveľa, môže spôsobiť našu nervozitu, ba až agresivitu. V obytnom priestore je vhodná skôr vo forme stimulujúcich akcentov, napríklad v pracovni alebo pracovnom kúte. A ak máte problém s nechutenstvom, červené dvierka kuchynskej linky alebo červená stena pri jedálenskom stole vám určite dodajú chuť do jedla.


Farebný domov

40624
Fardo

Studené farby, ako sú modrá a zelená, upokojujú a pomáhajú sústrediť sa. V takom priestore prevažuje rozum nad emóciami. Modrá uspáva a spomaľuje tok myšlienok, znižuje krvný tlak, preto sa hodí do spálne a odpočinkovej časti obytného priestoru. Zelená zase vytvára duševnú rovnováhu a zvyšuje sebavedomie, je úľavou pre oči zaťažené prácou pri počítači. Je vhodná do obývacej izby, a to hlavne v podobe kvetov. Momentálne veľmi populárna sivá patrí pre svoju schopnosť tlmiť energiu tiež medzi studené farby. Ak to s ňou v interiéri preženiete, môžete mať sklon k smútku až depresii.


Farebný domov

40611

V byte alebo dome sa však zvyčajne nenachádza iba jedna farba. Aj keď celý interiér ladený iba v odtieňoch jednej farby môže byť zaujímavý, nechcem si predstaviť, čo by to urobilo s našimi emóciami. Ak je však farieb v jednej miestnosti priveľa a sú rovnako intenzívne, jedna farba potláča druhú a v našej duši zavládne nepokoj. Zmysly ovplyvní farebný chaos a ťažšie sa v priestore zorientujeme. Farby v byte by sa mali vhodne dopĺňať – aby navodili správnu náladu či atmosféru, aby nás trochu ohriali či ochladili. Okrem toho je dobré dodržať v priestore zásady harmónie a zároveň ho oživiť vhodným farebným akcentom, aby nepôsobil monotónne.

Farby a svetlo

Veľký vplyv na charakter farby má svetlo, jeho farba a intenzita. Dôležité je, či je svetlo umelé, alebo prirodzené denné, priame, alebo rozptýlené. Obyčajná žiarovka napríklad zosilní účinok teplých farieb a pridá sivý odtieň farbám studeným. Žiarivky zase zvýraznia a posilnia studené farby a potlačia intenzitu teplých farieb. Vplyv intenzity denného osvetlenia najlepšie vysvetlíme na príklade. Malá a úzka miestnosť s malým oknom na konci vymaľovaná tmavými farbami bude vyzerať ešte menšia, pôsobiť tmavšie a menej výrazne. Ak však použijete na stenách izby napríklad jasnú žltú farbu, budete mať pocit, že v nej svieti slnko, aj keď bude vonku liať. Tmavé farby totiž svetlo pohlcujú a veľké svetlé plochy ho odrážajú, a teda znásobujú. Nedostatok denného svetla sa tak dá kompenzovať svetlými stenami a zariadením. Aj tu sa však dajú urobiť výnimky – ak napriek všetkým pravidlám chcete použiť tmavé farby v malom priestore, musíte ich vyvážiť viacerými zdrojmi umelého svetla.

Oklamte priestor


Farebný domov

40613

Farby dokážu dokonca ovplyvniť aj to, ako vnímame priestor, a oklamať naše zmysly. Hru s farbami je lepšie zveriť do rúk skúseného architekta alebo dizajnéra, ak sa však chcete sami pokúsiť o farebné pretvorenie svojho príbytku, prinášame vám niekoľko dobrých rád:
 

  • Dlhú a úzku obytnú miestnosť opticky skrátite, ak použijete tmavšie odtiene na kratších stenách a svetlejšie farby na dlhších stenách. Tmavá farba akoby vzdialenú stenu priblížila.
  • Nízku miestnosť opticky zvýšite, ak strop a podlaha budú svetlejšie než zvislé konštrukcie. Ak pridáte aj vhodné nepriame osvetlenie stropu, budete sa cítiť ako v paláci.
  • Priveľmi vysoká miestnosť bude pôsobiť nižšie, ak na strope použijete tmavší odtieň a na stenách svetlejšie.
  • Ak je farba stien a podlahy rovnaká, miestnosť sa bude zdať priestrannejšia.
  • Optické zväčšenie priestoru sa dá dosiahnuť aj pretiahnutím podlahovej krytiny až na stenu.
  • Podlaha by mala byť tmavšia než strop, v opačnom prípade budete mať pocit, že strop na vás padá.
  • Na veľké plochy voľte farby pokojnejšie, menej agresívne. Interiéru dodajú hravosť farebne výrazné drobnosti alebo malé plochy.
  • Veľa rôznych farieb v jednom priestore pôsobí chaoticky a disharmonicky.
  • Dôležité je určiť si v priestore jednu základnú farbu a k nej niekoľko sprievodných, ktoré sa budú opakovať. Nesmie ich však byť priveľa.
  • Dobrým pravidlom je nepoužiť v jednej miestnosti viac ako tri farby (a ich odtiene rôznej intenzity).
  • Opatrne treba narábať aj s nápadnými vzormi – čím väčší je vzor, tým sa miestnosť zdá menšia.

Ideálne je, ak farebnosť interiérov v byte alebo dome vyjadruje naturel a temperament jeho obyvateľov. Vtedy sa budú doma cítiť dobre. Vytváranie farebného interiéru je preto tvorivým procesom, ktorý by mal byť poznačený egoizmom – nerozmýšľajte nad tým, čo povedia susedia a známi, vytvorte si svet, v ktorom sa budete cítiť dobre, predovšetkým vy.

Kategória: Farby, materiály Štýl
Tagy: farba farby fardo interiér
Zdieľať článok

Diskusia