Fialky sirôtkové – to najkrajšie z jarnej záhrady

11. 04. 2014
Zdieľať

Kým rozkvitnú letničky, postarajú sa o hru farieb, tvarov i vôní dvojročné rastliny kvitnúce počas skorej jari. Prím hrajú sirôtky.

Sirôtky alebo aj fialky sirôtkové (Viola x wittrockiana) patria k najkrajším a najznámejším dvojročným rastlinám. Ich kvety majú tie najrozmanitejšie farby – od bielej cez žltú a bordovú po modrú až takmer čiernu, môžu byť jedno-, dvoj- alebo až trojfarebné, s hladkými alebo skučeravenými okrajmi. Sú ploché, neraz široké až 10 cm, majú navyše rôzne žilkovanie, prípadne sú atypicky škvrnité.

Sirôtky majú pôvod v Európe a ich veľkou prednosťou je bohaté kvitnutie pri minimálnej starostlivosti. Kvitnúť začínajú často už koncom zimy a pri správnej opatere sa z ich kvetov možno tešiť ešte aj začiatkom leta (ak je vlhké a chladnejšie, aj počas neho). V minulosti boli pokladané za typické rastliny cintorínov, v súčasnosti sa však obľube tešia aj v záhradách a dvoroch. Pestovať ich možno na okraji záhonov, pri jazierkach, v predzáhradkách a pôsobivé sú aj v nádobách (samostatne alebo v kombinácii s inými dvojročnými rastlinami a narýchlenými cibuľovinami).

Fialky sirôtkové vyniknú na okraji záhonov, pri jazierkach a veľmi pekne pôsobia v blízkosti kvitnúcich zlatoviek.
Daniel Košťál

Ako sa o ne starať

Sirôtky sú vysoké do 25 cm. Prvý rok po výseve (počas jesene) vytvárajú bohato olistený trs, ktorý prezimuje (niekedy rozkvitajú už aj na jeseň), a na jar nastáva hlavné obdobie kvitnutia. Výborne odolávajú chladu aj mrazu, a tak ich možno bez obáv vysádzať už počas celého marca a potom v apríli. Aby sa im darilo, potrebujú slnečné miesto chránené pred silným vetrom.

Pozrite si tiež:

10 najkrajších kvetov skorej jari

Rastlinám mimoriadne prospieva skoré jarné slnko, ktoré zabezpečí množstvo kvetných pukov. Dôležité je, aby mali dostatok vlahy, nie však premokrenú pôdu. Pri pestovaní v nádobách preto treba myslieť na drenáž. Násadu nových kvetov podporuje aj prihnojovanie a odstraňovanie tých odkvitnutých. Ak sa vyťahujú do hora, môžete ich zastrihnúť. Pozor dajte aj pri výbere substrátu – ak je nekvalitný, často spôsobuje hubové ochorenia.

Sirôtky možno vysádzať aj do rôznych vegetačných nádob. V poslednom čase sa s obľubou vysádzajú aj do tých závesných.
Daniel Košťál

Nepodceňujte pravidelné zavlažovanie – sucho a horúčava sú totiž najväčšími nepriateľmi sirôtok. 

Kde ich zoženiete

Krásne rozkvitnuté sirôtky si môžete skoro na jar zakúpiť v záhradníctve či hobbymarkete. Vždy kupujte iba dobre zakorenené, vitálne pôsobiace a bohato olistené jedince. Vyhnite sa tým za akciové ceny, ktorých životnosť je obvykle krátka. Vypestovať si ich môžete aj svojpomocne – výsevom na pripravený záhon v júni. Následne ich pikírujte, teda presaďte do malých črepníkov.

Ponuka fialky ostrohatej (Viola cornuta) je veľmi bohatá. Vhodné je napríklad voliť farebnosť príbuznú fasáde domu.
Daniel Košťál

Nové druhy

V poslednom čase sa na našom trhu objavili aj ďalšie druhy týchto jarných rastlín, napríklad fialka ostrohatá (Viola cornuta). Má síce menšie kvety, no je ich omnoho viac – v čase hlavného kvitnutia pri dobrej starostlivosti dokonca niekedy nevidno ani listy. Kvitne celú jar až do začiatku leta.

Pozrite si tiež:

Kvetinový záhon atraktívny po celý rok

Najlepšie sa uplatní v nádobách a ideálne je nekombinovať ju so žiadnymi inými rastlinami, aby vynikla jej prirodzená krása. Ponuka farieb, tvarov a možných kombinácií je natoľko bohatá, že uspokojí každého. Fialky ostrohaté pekne vyzerajú aj v skalkách a predzáhradkách, napríklad vysadené medzi miniatúrnymi ihličnanmi.

1328481
thinkstock.com

Kategória: Zo života rastlín
Tagy: jarné kvety letničky
Zdieľať článok

Diskusia