Starostlivosť o živý plot a kríky

13. 07. 2005
Zdieľať

Zaujímavým prvkom v záhrade môže byť aj živý plot a okrasné kry. Správny mesiac na zasadenie a zúrodnenie živého plota je máj. V júni je čas na prerezávanie tujového a smrekového živého plota. Listnaté živé ploty by sa mali zarovnávať približne v strede leta, nové sadenice listnatých druhov treba zasadiť na jeseň. Dôležité je pravidelné zalievanie v suchých mesiacoch a hnojenie tekutým hnojivom, najmä ak sa vám zdá, že plot má nízky vzrast a jeho listy blednú.

Pri výbere botanického druhu treba zvážiť, akú funkciu by mal nový živý plot spĺňať. S tým bude súvisieť aj spôsob starostlivosti o plot a výber náradia na jeho údržbu.

Voľný rast alebo kvalitný strih

Elektrické nožnice sú veľmi výkonným nástrojom na strihanie živých plotov a kríkov. Sú dobrým pomocníkom nielen pre záhradkárov, pre ktorých je úprava živých plotov koníčkom, ale aj pre profesionálov.
Živý plot s voľným rastom nepotrebuje časté strihanie, jeho dobrý vzhľad zabezpečí použitie plotostrihov s výkonom do 500 W. Živý plot s kvalitným strihom už vyžaduje naozajstnú starostlivosť. Najmä pri väčšej výške plotu, kde je väčšina strihaných plôch na bočných stranách, budete potrebovať náradie s výkonom 600 W.
Plotostrihy s menším výkonom zväčša využívajú na svoj pohon elektrickú energiu, bezkáblové motorové druhy nožníc majú väčší výkon a zaručujú neobmedzenú voľnosť pohybu. Pri výkonnejších modeloch je dôležité ergonomické tvarovanie rukoväte, možnosť jej nastavenia v rôznych polohách a príslušenstvo v podobe odnímateľnej opierky predlaktia. Tieto vlastnosti a pomôcky plotostrihov výrazne zvyšujú bezpečnosť a znižujú námahu pri práci.

Dôraz na strihacie nože


Starostlivosť o živý plot a kríky

26957

Pri výbere plotostrihu môže byť rozhodujúca aj strihacia lišta. Veľa záhradníkov uprednostňuje obojstranné plotostrihy, ktoré umožňujú strihanie so širokým záberom v oboch smeroch. Iní zas považujú za jednoduchšie sledovať líniu pri strihaní s dlhou jednostrannou lištou. Nože môžu byť lisované alebo brúsené laserom, ktorý dokáže vytvoriť ostrejší uhol noža. Strihače na živý plot s ďalekým dosahom sa uplatnia pri vysokých a veľmi širokých živých plotoch a aj svojím vysokým výkonom sa zaraďujú skôr k výbave profesionálov. Medzi najvýznamnejšie rozdiely medzi jednotlivými modelmi plotostrihov teda patria: spôsob pohonu, výkon motora, krútiaci moment, rýchlosť strihania a druh strihacej lišty.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradná technika
Tagy: kríky údržba za záhrada záhradná technika živý plot
Zdieľať článok

Diskusia