Ako zabezpečiť dom proti zlodejom

27. 07. 2011
Zdieľať

Pocit bezpečného domova sa odnepamäti začína pri dverách. Dôkladne zavretých a na rôzne spôsoby. Dômyselný vývoj ochrany sa začal závorou a pokračuje cez čipové karty až k bezpečnostným zámkom. Dverami, žiaľ, nevchádzajú iba tí s dobrými úmyslami. Aj preto treba svoj majetok a súkromie chrániť. Dovolenkový čas sa blíži!

1. tip

Bezpečnostné dvere

Už samotný výzor bezpečnostných dverí má psychologický účinok – čím nedobytnejšie vyzerajú, tým viac nechcených návštevníkov odradia (pozor: neplatí to však na niektorých rodinných príslušníkov!). Bezpečnostné dvere sa skrátka len tak ľahko nepoddajú násiliu na nich páchanom. Hoci trh ponúka niekoľko typov dvier (z hľadiska materiálu môžu byť drevené, oceľové, hliníkové, plastové) a bezpečnostných tried, všetky majú spoločné tri znaky: zvýšenú odolnosť proti mechanickému poškodeniu, väčší počet uzamykateľných a blokujúcich miest a vystužené a zosilnené zárubne.

Bezpečnostné dvere majú, a to doslova, zocelené jadro. Tvorí ho celokovový monolit – rám zvarený z oceľových profilov, výplň z oceľového plechu. Odolnosť zvyšujú vnútorné výstuhy (takisto oceľové), ktoré sú poistkou proti prelomeniu. Ich počet sa líši podľa typu a bezpečnostnej triedy dverí. Buď sú umiestnené iba zvislo, alebo aj vodorovne.

K oceľovej konštrukcii sú privarené pánty – už nie iba dva, ich počet sa líši podľa typu dverí a výrobcu. Napríklad v najviac namáhanej hornej časti majú niektoré dvere dva pánty, zatiaľ čo v strednej a dolnej len po jednom. Kompatibilita pántov a zárubne je samozrejmosť. Cieľ pántov je jasný: ubrániť dvere pred vysadením. Preto musia byť pevne ukotvené vo dverách i v zárubni.

Pri kúpe

• žiadajte certifikáty nielen na bezpečnostnú triedu, ale aj na tepelno- a zvukovoizolačné vlastnosti a protipožiarnu odolnosť
• nedajte sa zlákať nízkou cenou (nie vždy získate kvalitu)
• zaujímajte sa o zákaznícky a záručný servis
• pýtajte si referencie na montážnu firmu


Ako zabezpečiť dom proti zlodejom

1023986

2. tip

Dvaja nerozluční

Pri útoku zlodejov je najzraniteľnejšie srdce dverí – zámok. Ten bežný možno poľahky „vyhmatať“ alebo vyvŕtať. Zámok bezpečnostných dverí zvyčajne býva s vložkou a štítom pevnou súčasťou celého uzamykacieho rozvorového mechanizmu spĺňajúceho požiadavky normy na bezpečnostnú triedu. Vrták neprejde cez bezpečnostný zadlabávací zámok, dokonca sa v ňom môže aj zlomiť. Zárukou v podstate nevysaditeľných dverí je rozvorový zámok: neuzamyká dvere iba v jednom bode ako bežný zámok, ale pomocou niekoľkých istiacich bodov – oceľových kolíkov umiestnených na hornej a dolnej hrane dverí na zámkovej strane aj nad každým pántom a pod ním. Väčší počet uzamykacích bodov neznamená aj vyššiu ochranu, problémy môžu spôsobiť napríklad istiace body do podlahy.

Žiaden bezpečnostný zámok sa nezaobíde bez bezpečnostnej cylindrickej vložky so zábranami proti vyvŕtaniu, rozlomeniu a vytrhnutiu. Niektoré zámkové vložky majú takú konštrukciu, že v prípade rozlomenia sa zámok zablokuje a viac sa už nepohne.

Ku každej vložke patrí kľúč. Výrobca garantuje aj právnu ochranu kľúča – výroba ďalšieho kľúča je možná iba na základe predloženia bezpečnostnej karty; pri strate alebo krádeži kľúča treba vložku vymeniť alebo prekódovať. Existujú aj cylindrické vložky s nastavovačmi a interaktívnym kľúčom, ktoré sa samy preprogramujú na náhradný kľúč s novým kódom.

Aj cylindrické vložky majú svoje bezpečnostné triedy, a to od 1 do 4, podľa ktorých poskytujú základnú, dostatočnú, vysokú a veľmi vysokú ochranu.


Kovanie

Kovanie
Rostex

3. tip

Kovanie

Zamykací mechanizmus, teda zámkovú a vložkovú časť, chráni pred odtrhnutím a vylomením dverové kovanie – kľučka, gombík alebo pevné držadlo.  

Že musia byť tiež bezpečnostné, netreba pripomínať. Opäť tu boduje oceľ s povrchovou úpravou. Kovanie môže byť prekryté, čiže úplne chráni vložku pred akýmkoľvek zlodejským náradím, poloprekryté alebo otvorené.

4. tip

Zárubňa

Nečakajte, až vykradnú susedov alebo priamo vás, a bezpečnostné dvere osaďte do zárubne z kvalitnej ocele, ktorá sa nedá roztiahnuť páčidlom, čo je de facto najčastejšie používaná výbava pri vlámaní. Bezpečnostné dvere nemožno osadiť do drevenej alebo hliníkovej zárubne.

Bonus navyše

Vďaka výplni medzi výstuhami (napríklad minerálnej vlne) majú dvere aj tepelno- a zvukovo­izolačné vlastnosti a protipožiarnu odolnosť. Povrchová vrstva z laminátu, drevenej dyhy alebo masívneho dreva sa zasa postará o estetický dojem. Z vnútornej (interiérovej) strany ich možno odhlučniť koženkou a molitanom, takže dnes by sa možno Richard Müller „cestou po schodoch, po zvukoch“ takmer nič nedozvedel o tom, čo sme kto za ľudia. 🙂
Norma vyžaduje, aby dvere neprepustili hluk do 32 dB, čo s prehľadom spĺňajú aj dvere z najnižšej bezpečnostnej triedy. Z rýdzo praktickej stránky býva spodná hrana dverí zakončená dreveným vlysom, aby sa dali jednoducho prispôsobiť nerovnej alebo zvýšenej podlahe.

5. tip

Ďalšie zabezpečenie

Mechanické zábrany neodsudzujme na dožitie ani v čase elektroniky. Doplňte si na dvere prídavné zámky, bariérové závory, poistnú retiazku alebo priezor aj s web kamerou a malým bytovým monitorom.

Požiarne detektory, záplavové detektory či snímače úniku plynu patria medzi elektronické zabezpečovacie systémy, ktoré vás môžu informovať SMS správou alebo môžu pri narušení senzora elektroventilom uzatvoriť prívod vody, plynu či vypnúť elektrinu.


Dômyselným bezpečnostným komponentom je aj kamera ukrytá v priezore, ktorá bezdrôtovo prenáša obraz na akýkoľvek televízor alebo monitor, čiže vidíte, kto stojí za dverami, aj bez toho, aby ste museli vstať.

Dômyselným bezpečnostným komponentom je aj kamera ukrytá v priezore, ktorá bezdrôtovo prenáša obraz na akýkoľvek televízor alebo monitor, čiže vidíte, kto stojí za dverami, aj bez toho, aby ste museli vstať.
Next


Dômyselným bezpečnostným komponentom je aj kamera ukrytá v priezore, ktorá bezdrôtovo prenáša obraz na akýkoľvek televízor alebo monitor, čiže vidíte, kto stojí za dverami, aj bez toho, aby ste museli vstať.

Dômyselným bezpečnostným komponentom je aj kamera ukrytá v priezore, ktorá bezdrôtovo prenáša obraz na akýkoľvek televízor alebo monitor, čiže vidíte, kto stojí za dverami, aj bez toho, aby ste museli vstať.
Next

6. tip

Prídavné dvere

Ak máte starší byt a nechcete investovať do nových bezpečnostných dverí, spoľahnite sa na takzvané prídavné dvere. Tie sa montujú z vnútornej strany na pôvodné dvere.

Opýtali sme sa…

Igora Strassera, riaditeľa spoločnosti NEXT Dvere Slovensko

Ako si vyberať bezpečnostné dvere?

Pri výbere bezpečnostných dverí sa treba riadiť niekoľkými pravidlami. Musia spĺňať minimálne 3. bezpečnostnú triedu. Protipožiarna odolnosť dverí by mala byť 30 minút. S tým súvisia bezpečnostné a protipožiarne certifikáty, ktoré bezpečnostné dvere musia mať. Dôležité sú aj zámkové vložky v rovnakej bezpečnostnej triede. Montáž by mala vykonávať certifikovaná firma, ktorá garantuje bezúhonnosť svojich zamestnancov. Dôležitý je aj nepretržitý zákaznícky servis, ktorý firma zabezpečuje. Posledným, nemenej podstatným faktorom je záručná lehota, ktorá by pri bezpečnostných dverách mala byť minimálne 3 roky.

Najchúlostivejšie miesta, po ktorých útočník určite pôjde, sú horný a dolný okraj dverí a zámok. Vypáčiť, preraziť, odvŕtať – to je zlodejská alfa a omega. Rodinné domy majú viac citlivých miest – okrem dverí a okien k nim patria zadné dvere, pivnica či garážová brána.

• Možno budete počuť o aktívnych a pasívnych istiacich bodoch (kolíkoch) s rôznymi priemermi, ktoré znásobujú bezpečnosť a odolnosť: pasívne sú umiestnené na závesnej strane dverí, aktívne sa vysúvajú zo zámkovej strany dverí, keď ich zamykáte – takže dvere sa nedajú vypáčiť ani vysadiť. Čím viac sa zahryznú do pántov, tým sú dvere bezpečnejšie.
• Pre vchodové dvere je vhodná obojstranná vložka, lebo ju môžete odomknúť aj vtedy, keď sa omylom vymknete a z druhej strany zostane zabudnutý kľúč.
• Bezpečnostných tried je šesť, ale na ochranu svojho súkromia aj s riadnym poistením si vystačíte s dvermi triedy 3 a 4. Odporúčajú sa do bytov a rodinných domov. Tieto bezpečnostné triedy vyžaduje aj väčšina poisťovní.

 

Kategória: Bývanie
Tagy: bezpečnosť dvere kovanie Praktické rady zárubňa
Zdieľať článok

Diskusia