Chladíme a mrazíme súčasne

22. 06. 2005
Zdieľať

Všetky potraviny najlepšie chutia vo svojej prirodzenej podobe, teda čerstvé. Len si pomyslime na nádhernú vôňu a lahodnú chuť obľúbeného, práve odtrhnutého čerstvého ovocia či čerstvej zeleniny, alebo mäsa na tanieri. Nemusíme ísť ďaleko, nemusíme sa stresovať každodenným nakupovaním v obchodoch alebo okupovaním záhradky. Udržať potraviny v ich prirodzenej podobe a ešte aj dlhý čas plné chuti, minerálov a vitamínov nám pomôžu kvalitné kombinované chladničky s mrazničkou.



Chladnička a mraznička v domácnosti

Dnes je asi veľmi ťažké predstaviť si život v domácnosti bez chladničky alebo mrazničky, už to berieme ako samozrejmosť. Treba si však uvedomiť, že sú to spotrebiče v nepretržitej celodennej prevádzke a z toho vyplýva fakt, ktorý by nás mal pri kúpe spotrebiča tohto druhu zaujímať. Je to energia. Každý deň sa navyše opakuje ten istý rituál. Veď to poznáte sami – obývacia izba, chladnička, kuchyňa, chladnička, obývacia izba, stále dookola a ešte koľkokrát!? Preto je okrem ceny, dizajnu, vnútorného vybavenia a funkcií zaujímavá i trvácnosť, na ktorú takisto treba pamätať pri kúpe chladničky, mrazničky alebo kombinovanej chladničky s mrazničkou, lebo nejde o spotrebiče, ktoré hneď zajtra vyhodíme na smetisko, ak sa nám z nejakého dôvodu znepáčia.

Čo je vlastne na našom trhu?

Súčasný trh ponúka bohatý sortiment chladničiek a mrazničiek, ktoré môžu byť voľne stojace alebo zabudovateľné, v rozmeroch, ktoré práve potrebujete. Jednou z možností je i kombinovaná chladnička s mrazničkou, jednodverová, dvojdverová, opäť voľne stojaca alebo zabudovaná s umiestnením mrazničky hore alebo dolu alebo s integrovanou malou mrazničkou. Ďalšou možnosťou sú chladničky amerického typu, takzvané side by side. Kvôli úplnosti uvedieme i typy v ponuke mrazničiek, ktoré sú truhlicové alebo skriňové so zásuvkami.

Čo si máme pri kúpe spotrebiča všimnúť ako prvé?


Chladíme a mrazíme súčasne

27051

Aby ste si pri nákupe spotrebiča boli istí správnosťou svojej voľby, pomôžu vám písomné a číselné údaje na energetickom štítku podľa smerníc Európskej únie, ktorý by ste mali nájsť priamo na každom spotrebiči v predajni. Energetický štítok poskytuje informácie o spotrebe energie a účinnosti spotrebiča. Toto hodnotenie rozdeľuje spotrebiče do tried A až G. A označuje najnižšiu a G najvyššiu spotrebu, prípadne lepšiu alebo horšiu účinnosť spotrebiča. Spotrebiče triedy A niektorých výrobcov v porovnaní s triedou C dokážu ušetriť 20 až 30, niekedy i viac percent nákladov na energiu. Preto si treba rozmyslieť, či si kúpime drahší a kvalitnejší výrobok, pri ktorom sa nám vložené investície týmto spôsobom šetrenia energie vrátia, alebo lacnejší. Teda neplaťme viac, keď môžeme mať kvalitu za rozumnú cenu. Na energetickom štítku nájdete aj ďalšie informácie – kto je výrobca, aký je to typ a model spotrebiča. V kolónke úspornosti energie je označená spomínaná energetická trieda spotrebiča, podľa ktorej zistíte, ako efektívne daný spotrebič elektrickú energiu využíva. Najlepšie hodnoty dosahujú spotrebiče označené písmenom A a B, pričom výrobok v skupine A má spotrebu o vyše 45 percent nižšiu, ako je priemer. Kategória G prekračuje priemer spotreby až o 25 percent. Na energetickú nevýhodnosť niektorých spotrebičov reagovala i EÚ, ktorá v roku 1999 zakázala predaj väčšiny chladničiek a mrazničiek energetických tried E, F, G. Údaje o spotrebe energie by vás mali zaujímať najviac, pretože veľkú spotrebu elektrickej energie majú v našich domácnostiach na svedomí práve chladničky a mrazničky. Podieľajú sa na nej v priemere až 25 percentami. Ak vykurovanie alebo ohrev vody nie je elektrický, toto percento ešte narastá. Poďme však k ďalším údajom energetického štítku, kde je uvedené samotné číslo spotreby energie najčastejšie v kWh za rok, ktorého základom je výsledok štandardného testu spotreby za 24 hodín. Niekedy výrobcovia udávajú spotrebu i v kWh na deň alebo na 100 l úžitkového objemu spotrebiča na deň a pod. Skutočná spotreba však závisí od toho, ako sa spotrebič používa a kde je umiestnený. Takisto na danom štítku nájdete údaj o chladiacom a mraziacom priestore – celkovom a úžitkovom, ako aj údaj o hlučnosti spotrebiča v dB.

Aké sú kombinované chladničky s mrazničkou?

Kombinované chladničky s mrazničkou môžu byť jednodverové s integrovanou malou mrazničkou na uskladnenie potravín len na krátky čas, dvojdverové, kde je mraziaca časť umiestnená hore alebo dolu. Chladničky s mrazničkou hore sú jednokompresorové alebo i dvojkompresorové. To znamená, že dvojkompresorové spotrebiče majú dva samostatné chladiace okruhy, ktoré umožňujú oddelený chod oboch častí. Túto funkciu využijete napríklad pri dlhšej neprítomnosti doma alebo ak nič nemáte v chladničke, jednoducho ju vypnete, ale pritom mrazničku môžete nechať zapnutú. Takisto možno v chladničke a mrazničke nezávisle regulovať a nastaviť požadovanú teplotu. Ak sa teplota nedodrží, oznámi vám to signál. Upozorní vás aj na zle zatvorené dvere alebo výpadok elektrického prúdu. Teplota v chladničke sa dá na určitý čas zmeniť a po uplynutí času sa automaticky vráti na pôvodnú požadovanú hodnotu. Odmrazovanie už bežne býva automatické, zabezpečuje ho tzv. funkcia NoFrost. Systém cirkulácie vzduchu odvádza vlhkosť z vnútorného chladiaceho priestoru k výparníku na vonkajšej stene, odkiaľ sa voda postupne odparí. Vzduch vnútri zostáva suchý, na potravinách sa netvorí ľad ani námraza. To znamená, že elektronický senzor zisťuje stupeň vlhkosti v chladiacom a mraziacom priestore a určí, ako často treba odmrazovať. Niektoré chladničky majú špeciálnu chladnú zónu, ktorá má teplotu o 2 až 3 stupne nižšiu, ako je teplota v ostatnom chladiacom priestore. Pri teplote 0 °C zostávajú ryby a mäso dlhšie čerstvé, preto takýto typ chladničky môže byť vo vašej domácnosti výhodou. Elektrické ovládanie tvorí systém s elektronickými senzormi, ktoré stále monitorujú vnútornú teplotu a pri každej zmene dajú pokyn, aby kompresor začal pracovať a teplota sa vrátila na nastavenú hodnotu. Často sa stáva, že pri otvorení dverí chladničky zacítime pach. Na elimináciu pachových stôp je vhodné vybrať si model chladničky s aktívnym uhlíkovým filtrom. Zaujímavé sú aj chladničky amerického typu side by side s veľkým úžitkovým objemom, kombinované s mrazničkou, so zaujímavým riešením a využitím vnútorného priestoru, napríklad s integrovaným výrobníkom ľadu, dávkovačom nápojov a pod.

Do ktorej zóny uložíme potraviny v kombinovaných chladničkách?

Kombinované chladničky s mrazničkou vytvárajú elegantný priestor na uskladnenie potravín. Výhodou je, ak mraziaca a chladiaca časť majú prehľadné skladovanie v zásuvkách s priesvitnou prednou stenou a s značením, aký druh potravín je vhodný na ich uskladnenie. Niekedy je súčasťou mrazničky aj zmrazovacia miska na zmrazovanie drobného ovocia a zeleniny. Vzhľadom na to, že v chladničke sa nachádza niekoľko teplotných zón, mali by sa v nej potraviny správne rozložiť. Mäso, údeniny a ryby patria v kombinovanej chladničke do strednej až nižšej časti. Mliečne výrobky a varené jedlá by sa mali uskladňovať na hornej polici. Zelenine a ovociu prospieva najteplejšie miesto v chladničke – dolná polica, resp. nádoba určená na tento účel. Vajcia, maslo syry a nápoje majú vyhradený priestor na dverách chladničky. Toto rozloženie je optimálne z hľadiska čo najdlhšieho zachovania kvality potravín. Dôležité je aj samotné balenie potravín. Zelenina a ovocie sa uskladňujú voľne, aby dýchali, mäso a mäsové výrobky treba baliť do papiera alebo potravinárskej fólie a pod.

Klimatické triedy chladničiek

Chladničky a mrazničky sú zaradené do niekoľkých klimatických tried, ktoré určujú optimálnu teplotu okolia na prevádzku spotrebiča. Majú svoje príslušné označenie SN, N, ST, T. Ako sme už povedali, voľba umiestnenia spotrebiča a teplota miestnosti majú vplyv na spotrebu energie a výkon zariadenia. Skratky, s ktorými sa môžeme stretnúť, majú nasledujúci význam a znamenajú teplotné rozpätie priestoru, v akom môže byť chladnička umiestnená: SN +10…+32 °C, N +16…+32 °C, ST +18…+38 °C, T +18…+43 °C. Pri výbere chladničiek, mrazničiek a kombinovaných chladničiek nám pomáha medzinárodný systém hodnotenia mrazenia, ktorý využíva stupnicu hviezdičiek. Hviezdička určuje teplotu a dobu skladovania zmrazených potravín. Jedna hviezdička znamená teplotu skladovania –6 °C a menej s dobou uskladnenia do jedného týždňa, dve hviezdičky znamenajú teplotu –12 °C a menej s dobou skladovania do jedného mesiaca, tri hviezdičky znamenajú teplotu –18 °C a menej a skladovanie do dvoch až troch mesiacov a napokon štyri hviezdičky znamenajú teplotu –18 až –25 °C s rýchlym mrazením na dlhodobé uchovávanie pokrmov.

Viac v galérii k článku.

Kategória: Domáce spotrebiče Kuchyňa, jedáleň
Tagy: chladničky domáci pomocníci mraznička otázky a odpovede Praktické rady
Zdieľať článok

Diskusia