10. 08. 2005
Zdieľať

Každodenne so zväčšujúcim sa oblúkom slnka na oblohe a jeho zvyšujúcou sa aktivitou začíname uvažovať, ako sa pred jeho rozpálenými lúčmi chrániť. Keď práve nie je zamračené alebo sa na oblohe neobjavil ani jeden mráčik, hľadáme aspoň kúsok tieňa. Takisto, ak sme nútení zostať v miestnosti počas horúcich letných dní, najradšej by sme slnko cez okno ani nevideli a stále vzdycháme, kedy už konečne prestane svietiť. Tak prečo nevyužiť zatienenie okien z exteriéru a tienenie v exteriéri?

Objekty rodinných domov a budov, ak práve nemajú výhodnú orientáciu vzhľadom na svetové strany, niektoré z fasád sa prehrievajú a preslňujú viac, ako by bolo žiaduce. Keď slnečné lúče, ktoré prenikajú cez otvory, sú až neznesiteľné, zamýšľame sa nad použitím rôznych druhov slnečných clôn a tienení. Ak slnečné clony alebo slnolamy nevznikli zároveň spolu s budovou stavebným spôsobom, ako je to napríklad v prípade markíz nad balkónmi a oknami alebo horizontálnych, vertikálnych či kombinovaných slnolamov umiestnených na fasáde v závislosti od prevažujúceho dopadu slnečných lúčov, začneme uvažovať o dodatočnom zatienení a clonení.


Chránime sa pred slnkom

27303

V súvislosti so zatienením nám ako prvé zídu na um okenice alebo okenné rolety. Okenice nám umožňujú úplné zatemnenie priestoru. Pri ich zatváraní a otváraní je však manipulácia o niečo zložitejšia. Ak sú plné, majú i akustickú a tepelnoizolačnú ochrannú funkciu. Vyžadujú si dôkladnú povrchovú úpravu a údržbu. Okenné rolety takisto umožňujú dokonalé zatemnenie priestoru. Podľa toho, ako sú umiestnené, delíme ich na vnútorné a vonkajšie, čiže predokenné. Bývajú zhotovené z rozličného materiálu,najmä z plastu, hliníka alebo ocele. Najčastejšie sa stretávame s lamelovým vyhotovením. Navíjací mechanizmus roliet môže byť rôzne umiestnený. Pri nadokennom systéme sa skrinka s navíjacím mechanizmom so zateplením umiestni nad horný rad okna. Tento systém vytvára s oknom jeden celok, preto sa dodáva spolu s oknom. Keďže sa chceme venovať najmä tieneniu z exteriérovej strany, treba upriamiť pozornosť na predokenné rolety.

Predokenné rolety a ich ovládanie


Chránime sa pred slnkom

27312

Výhodou systému predokenných roliet je, že nezasahuje do existujúceho stavebného otvoru, ale prispôsobuje sa mu. Systém sa tak dá dodatočne namontovať na už zabudované okno. Skrinka z hliníka, v ktorej je ukrytý navíjací mechanizmus vrátane lamiel rolety, je umiestnená na vonkajšej strane otvoru. Čelné plochy skriniek, kde je roleta navinutá, možno aj pri nadokenných, aj pri predokenných systémoch prekryť tepelnou izoláciou a potom tieto plochy omietnuť. Má to pozitívny vplyv na zlepšenie tepelnoizolačných vlastností. Skrinku možno zakryť viacerými spôsobmi – omietnutím, zakrytím zatepľovacím fasádnym systémom alebo ju možno umiestniť do roletového prekladu. Systém prekladových roliet sa dá uplatniť i pri strešných oknách. Predokenné rolety umožňujú zatemniť a zatieniť interiér. Za chladného počasia dokonca výrazne šetria tepelnú energiu a zvukovo izolujú. Sú dokonalou ochranou nielen proti poveternostným vplyvom, ale aj ochranou súkromia a bezpečia. Ovládanie roliet je jednoduché a rôznorodé – popruhom, šnúrou, kľukou a pod. Každý variant má svoje špecifické výhody. Popruh sa omnoho lepšie drží v ruke, ale musí sa zo skrinky vyviesť priamo. Šnúru možno bez akýchkoľvek problémov viesť napríklad cez stenu, i keď sa použije bowden. Držanie je už menej pohodlné. Nie vždy je použitie popruhu alebo šnúry výhodné, pohodlné alebo žiaduce. V týchto prípadoch sa používa priame ovládanie, to znamená kľukou. Kľuka prináša oproti popruhu a šnúre určité pohodlie.


Chránime sa pred slnkom

27313

To platí hlavne pri roletách väčších rozmerov. Spôsob ovládania pomocou pružiny sa používa predovšetkým pri skriniach, výkladoch, priechodoch a vchodových dverách. Pružina roletu sama nenavíja ako pri klasických textilných roletách, iba uľahčuje prácu pri otváraní rolety. Technicky najdokonalejšie je využitie elektromotora. Je vhodný pri všetkých typoch a veľkostiach roliet. Stretnúť sa môžeme s rôznymi variantmi ovládania motora – diaľkovým, centrálnym, skupinovým a pod. Je to i spôsob ušetrenia si zbytočnej práce s ťahaním popruhov. Na všetko nám stačí iba jeden prst a navyše sa dajú naprogramovať programy, povely, ktoré sa môžu opakovať v 24-hodinovom cykle. Dokonca sa dajú nastaviť i voliteľné medzipozície. Pohyb roliet, i keď nie sme doma, zaručuje, že objekt pôsobí ako obývaný i za našej neprítomnosti. Ak nastane výpadok elektrickej energie, roletu nemožno v danej chvíli otvoriť. Vtedy sa využije núdzové ovládanie kľukou alebo záložný zdroj energie, ktorý sa dá využiť aj na viac roliet. Predokenné rolety sú vhodné z hľadiska bezpečnosti, ako ochrana proti slnku, nepriazni počasia a hluku. Ich najväčšou prednosťou je rýchla montáž a výroba na mieru. Systém predokenných roliet možno použiť všade a na rozličné účely, teda nielen na okná, ale aj na dvere, garážové vráta, výkladné skrine. Ich uplatnenie podporuje i bohatá škála farebného vyhotovenia.

Žalúzie


Chránime sa pred slnkom

27309

Aj vonkajšie i vnútorné žalúzie zabraňujú dopadu priameho slnečného svetla do interiéru a umožňujú tak reguláciu intenzity osvetlenia vnútorného prostredia. Lamelové žalúzie okrem toho môžu sklonom svojho pootočenia odrážať dopadajúce svetlo napríklad na strop miestnosti, čím sa dá dosiahnuť rovnomernejšie a rozptýlené osvetlenie. Vonkajšie žalúzie majú aj ďalšie výhody; ak sú umiestnené zvonka, potom slnečné žiarenie nedopadá na zasklenie a v letnom období nevznikajú nežiaduce tepelné zisky. Zároveň umožňujú vetranie aj pri zatienenom okennom otvore. V zimných mesiacoch zasa vzniká medzi žalúziou a sklom vzduchová medzera, vďaka ktorej sa zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti okna ako celku. Žalúzie sa najčastejšie vyrábajú z hliníka, plastu, dreva a na interiérové žalúzie sa používajú rozmanité druhy textílií. Nespornou výhodou žalúzií je vysoký stupeň zatienenia, termoregulácie a ochranný efekt vrátane znižovania hluku. Vysoká kvalita použitých materiálov uplatnených pri ich výrobe sa odrazí na ich jednoduchom ovládaní a ľahkej údržbe. Niektoré firmy ponúkajú i žalúzie s lamelami s rozličnou šírkou samotnej lamely, ktoré sa uplatňujú na rôzne veľké zasklené plochy. Ovládanie žalúzií je podobné ako pri roletách – nekonečnou šnúrou, tyčkou a šnúrou, kľukou alebo elektromotorom. Výhodné je i automatické ovládanie podľa intenzity slnečného svitu a sily vetra, čo ocenia najmä najnáročnejší zákazníci. Žalúzie sú maximálne funkčné a ich prednosťou je dlhá životnosť.

Markízy


Chránime sa pred slnkom

27304

Príjemný tieň na balkónoch, lodžiách, terasách, ale i nad oknami či v zimných záhradách nám vytvoria markízy. Spestrujú vzhľad objektu. Ich konštrukcia je najčastejšie vytvorená z kvalitných hliníkových zliatin a ich odliatkov. Majú rôzne tvary. Ich povrchová úprava dlhodobo odoláva nepriaznivým poveternostným vplyvom. Vybrať si môžeme markízy pevné alebo výsuvné. Oba druhy sú praktickým a estetickým zatienením, chrániacim pred slnkom, dažďom, a môžu nám zaručiť príjemné posedenie za každého počasia. Výsuvné markízy možno ovládať ručne kľukou, pomocou elektromotora so spínačom, ale aj automatikou s diaľkovým ovládaním. Najvýhodnejšie je, ak markízy majú slnečnú a veternú automatiku, ktorá zabezpečí automatické vysúvanie alebo zasúvanie v závislosti od intenzity slnečných lúčov a sily vetra. Ramená markíz môžu byť z konštrukčnej stránky kĺbové, ktoré umožňujú nastavenie ľubovoľného sklonu výsuvu a napnutie látky, a padacie, ktoré sú cenovo dostupnejšie. Kazetová konštrukcia markízy zasa umožňuje látku schovať v skrinke, čím sa predlžuje jej životnosť. Predný profil kazetových markíz slúži na odvod vody v zasunutej i vo vysunutej polohe. Pevné markízy sa vyznačujú rôznorodosťou tvarov. Materiál látok markíz je z umelých vláken, ako sú dralon, leacryl a rôzne PVC fólie a pod. Sú stálofarebné a pevné. Sú antistatické a impregnované proti plesni.

Inšpirácia pre exteriér


Chránime sa pred slnkom

27306

V exteriéri môžeme na zatienenie priestoru sedenia na našich dvoroch okrem slnečníkov, stanových látkových altánkov a pod. využiť rôzne veľkoplošné systémy, plachty, ktoré vytvárajú ochranu proti slnku a dažďu. Plachta v tvare kosoštvorca ukotvená v rohoch sa navíja na uhlopriečne umiestnenú žrď. Môže byť určená nielen na veľké balkóny, terasy a záhrady. Ich výhodou môže byť i zrolovateľný plachtový systém poháňaný elektromotorom. Takéto veľkoplošné systémy sa väčšinou zhotovujú na mieru po preskúmaní daností oslnenia a hlavného smeru prevládajúcich vetrov v danom priestore, v ktorom bude tienenie umiestnené. Každé riešenie je unikátom, ktoré sa v maximálnej miere individuálne prispôsobuje i podľa daného objektu a možností ukotvenia. Tieto systémy reagujú na zaťaženie vetrom, ktoré vyrovnávajú pomocou pružinového mechanizmu tak, že pri veľmi veľkej rýchlosti vetra sa plachta pomocou elektromotora automaticky zvinie. Plocha, ktorú možno prekryť, je 10 až 70 m² a maximálny uhol zošikmenia je 35°. Na meranie intenzity svetla a sily vetra slúži senzor, ktorý býva umiestnený na jednom z ramien. Tým sa umožní inteligentné správanie tieniaceho systému v závislosti od poveternostných podmienok.

Pevné slnečné clony

Na fasádach sa často uplatňujú i horizontálne hliníkové lamely, ktoré nemajú len formálny význam, ale slúžia i ako slnečná clona. Prepracovanosť dnešných systémov niektorých zahraničných firiem umožňuje natáčanie jednotlivých lamiel v závislosti od uhla dopadu slnečných lúčov tak, aby čo najlepšie vytvárali clonu nežiaducemu prenikaniu lúčov do interiéru a zabránili aj nadmernému prehrievaniu a zachytávaniu tepla v priestoroch za oknom. Pevné slnečné clony – slnolamy sú účinné tieniace prvky. Zabezpečujú trvalý tieň a neprekážajú vo výhľade z okna. Ich životnosť je takmer neobmedzená. Sú vyhľadávané najmä na zatienenie okien komerčných objektov, pásových okien budov i moderne poňatých rodinných domov, na zatienenie svetlíkov, striech a pod.

Kategória: Okná Záhradné stavby
Tagy: exteriér markízy rolety tienenie žalúzie
Zdieľať článok

Diskusia