18. 07. 2005
Zdieľať

Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. V jednoduchých riešeniach sa však zvyčajne ukrýva nielen krása, ale aj praktickosť. Často možno jednoduchým spôsobom zariadiť či dispozične rozdeliť obytný interiér tak, aby sa racionálne využili všetky jeho priestorové možnosti a pritom pôsobil čisto, vzdušne a, dá sa povedať, geniálne jednoducho.

V zariaďovaní interiérov dnes možno pozorovať pôsobenie viacerých vplyvov a štýlov. Medzi najvýznamnejšie pritom patrí vplyv východných kultúr, najmä Japonska – čisté plochy, prísne geometrické členenie a tvary, evidentný príklon k horizontalite v podobe nízkych stolíkov a skriniek, vankúše a orientálna farebnosť, to všetko charakterizuje tento zaujímavý trend. Európanov oslovuje východná kultúra okrem iného aj prostredníctvom posuvných dverí a stien, ktoré dokážu vytvoriť premenlivý priestor a tesnú väzbu medzi interiérom a exteriérom – terasou či okolitou prírodou.

Hudba budúcnosti?

Sociológovia predpovedajú, že v budúcnosti sa budú čoraz menej akceptovať štandardné a normatívmi zviazané riešenia obytného priestoru, žiadané budú interiéry na mieru a osobná sloboda pri ich stvárňovaní. Dobré myšlienky na tému individuálneho interiéru môžu byť pritom celkom jednoduché – či už sú to kolieska na nábytku, zabudovateľné nekonečné regálové systémy alebo posuvné steny a dvere.
Posuvné dvere či steny fungujú na jednoduchom princípe a možno ich použiť takmer kdekoľvek – nielen na obľúbených vstavaných skriniach či šatníkoch, ale aj na netradičné a praktické uzavretie miestností alebo variabilné oddeľovanie jednotlivých častí otvoreného obytného priestoru. Dokážu nielen uzavrieť priechodný šatník medzi spálňou a kúpeľňou, ale môžu slúžiť aj na vyčlenenie samostatnej miestnosti v rámci väčšieho priestoru či ako deliaca priečka vo forme obojstranne prístupnej šatníkovej skrine. A s vývojom rôznych typov vedení, rámov a výplní posuvných dvier dostávajú architekti stále nové impulzy.

Variabilný systém


Posuvná stena

28010

Vďaka stene z posuvných panelov môžete mať bez väčších problémov napríklad kuchyňu spojenú s obývačkou a jedálňou alebo oddelenú a uzavretú – podľa potreby a momentálnej situácie. Veľkou výhodou posuvných plôch sú pritom minimálne priestorové nároky, teda nepatrný zásah do voľnej obytnej plochy pri zatváraní a otváraní. Aj preto nachádza tento systém čoraz širšie uplatnenie nielen vo veľkoryso riešených novostavbách rodinných či bytových domov, ale aj v staršej obytnej výstavbe. Aj majitelia bytov v panelových domoch, ktoré mávajú pevne určenú dispozíciu s množstvom dvier a stiesnených miestností, sa môžu zbaviť týchto pevných pút a s pomocou posuvných stien získať viac vzduchu a voľnejší priestor. Chce to len odvahu na zásadnú prestavbu, ktorá oslobodí byt od nenosných priečok a uvoľní konštrukčný systém. (Svoje pevné miesto si však musia zachovať kúpeľňa, WC a kuchyňa, ktoré sú viazané na inštalačné jadro.) Vďaka posuvným stenám môže aj byt v paneláku získať veľkorysejšiu, otvorenú podobu so zaujímavými priehľadmi medzi priestormi.

Geniálna konštrukcia


Posuvná stena

28013

Jednoduchú konštrukciu posuvných stien či dverí tvoria tri základné prvky: samostatná posuvná plocha (dverné krídlo), vrchná vodiaca koľajnička so zabezpečením proti bočnému pohybu a spodná vodiaca koľajnička (existujú aj riešenia bez spodného vedenia). Vrchné vedenie môže byť uchytené v strope alebo zavesené a upevnené v bočných stenách (napr. vo vysokých priestoroch alebo miestnostiach so zaveseným podhľadom). Posuvné steny alebo dvere sa po podlahe pohybujú na malých kolieskach (pri pohľade zvonka nie sú viditeľné, pretože ich z väčšej časti prekrýva konštrukcia) v plytkej drážke. Na spodnej hrane a bokoch rámu je upevnené kefkové tesnenie, ktoré bráni prenikaniu prachu. Najvýraznejším prvkom systému sú samotné posuvné panely (alebo steny či dvere). Tvorí ich rám a výplň. Rám je najčastejšie hliníkový, môže však byť aj z iného materiálu, napr. dreva. Výplň môže byť rozlične stvárnená, takže posuvné dvere dokážu splynúť s okolím alebo vytvoriť v interiéri estetickú dominantu. Na výplň sa najčastejšie používajú drevovláknité materiály s rozličnými povrchovými úpravami (dyhované, laminované, lakované a pod.), sklo (matné, farebné, leptané…) a zrkadlá, možno tu však využiť aj textil či antikoro. Zaujímavou novinkou v tejto oblasti je svetelné sklo – Power Glass, ktoré je prvým úspešným spojením svetelných čipov a priehľadnej štruktúry vnútri laminovaného skla. Maximálna výška bežných výplní môže byť približne 270 až 320 cm – podľa profilu rámu a druhu výplne, maximálna šírka približne 150 cm (za určitých podmienok). Maximálna neprerušená dĺžka koľajnice je približne 6 metrov.

Široké možnosti

Posuvný systém spolu s vhodným osvetlením dokáže priestor logicky využiť a zároveň opticky korigovať tak, aby podľa potreby vyzeral menší, väčší, vyšší, nižší, tmavší alebo svetlejší. Avšak nielen možnosti uplatnenia posuvných stien a dvier, ale aj alternatívy kombinovania materiálov, horizontálneho a vertikálneho členenia či experimentovanie s rastrami a štruktúrami poskytujú široké možnosti pre invenciu architektov.
Praktickosť systému posuvných panelov sa, samozrejme, naplno prejaví len vtedy, ak sa snúbi s precíznym technickým vyhotovením a perfektný mechanizmus vodiacich a závesných líšt zabezpečí ľahkosť a nehlučnosť pohybu.

Kategória: Navrhovanie interiéru Steny a fasády
Tagy: bývanie interiér konštrukcia posuvná stena priestor
Zdieľať článok

Diskusia