Spotrebiče do malého bytu

02. 09. 2005
Zdieľať

Nie každý z nás má to šťastie, že môže bývať vo vlastnom priestrannom domčeku alebo v dispozične a priestorovo nadštandardnom byte. Väčšina sa musí vyrovnať s minimálnymi rozmermi malého panelákového bytu alebo garsónky a vtesnať sa tam. Vtedy každý nápad na úsporu priestoru, hoci aj spotrebičmi menších rozmerov, je vítaný…

Začnime od kuchyne

Spotrebič, ktorému sa v tomto priestore s určitosťou nevyhneme, je varná doska. Často tradičný rozmer plynových, elektrických či sklokeramických varných dosiek 60/60 cm (š/h) je v istých prípadoch nevyhovujúci. Vhodnou alternatívou môžu byť modulárne (stavebnicové) varné dosky, z ktorých každá sa montuje zvlášť. To znamená, že si môžeme vybrať dosku, ktorú práve potrebujeme a ktorá nám najviac vyhovuje, alebo skombinovať viaceré rozdielne dosky a jednoducho ich spojiť spojovacou lištou. V malých priestoroch domácností, kde bývajú maximálne dvaja ľudia, zväčša stačí jedna modulárna doska s dvoma výhrevnými zónami. Do malých priestorov sú vhodné aj minisporáky, často v kombinácii s rúrou, ktorých rozmerové parametre ich umožňujú umiestniť naozaj všade. Prednosťou je aj nízka cena a praktickosť dvoch spotrebičov v jednom. Ak sa vám spotrebič zapáči, nie je nemožné zobrať ho zo sebou aj na chatu či chalupu.

Najväčší rozmerový problém predstavujú asi klasické rúry na pečenie. Rozumnou alternatívou, ak nám to priestor dovolí, je voľba kompaktných zabudovateľných rúr na pečenie. Pri ich výbere je vhodné všímať si ich funkcie, napríklad integrovanie mikrovlnky, čo istotne oceníte. Keď sme už pri mikrovlnkách – s nimi by už taký rozmerový problém nebol. A predsa sa nájdu výrobcovia, ktorí dokážu zužitkovať prázdne a ťažko prístupné kúty našich kuchynských liniek – mikrovlnnou rúrou, ktorá svojou zaoblenou zadnou časťou je vhodná práve do rohových pozícií.

Orientačným údajom pri výbere chladničky môže byť informácia, že samostatne žijúcej osobe postačí 120-litrová chladnička a na každú ďalšiu osobu v domácnosti sa odporúča pripočítať ďalších 60 litrov. Popri rozmerových parametroch si všímajte hlavne jej spotrebu energie, úžitkový objem, funkcie a schopnosti, vnútorné vybavenie, pri kombinovaných chladničkách zmrazovací výkon mrazničky, životnosť, cenu, dizajn a ekológiu chladiva.

Najnepopulárnejšou činnosťou v domácnosti je, ako sa zdá, umývanie riadu. Tí, ktorým to priestor dovolí, majú šťastie – riešením je užšia umývačka riadu, široká 45 cm, voľne stojaca, zabudovateľná alebo úplne zabudovateľná. (Pri šírke 45 cm zvyčajne má kapacitu osem až deväť súprav. Pod jednou súpravou sa rozumie jeden hlboký, jeden plytký a jeden dezertný tanier, šálka s tanierikom a príbor.) Zaujímavým riešením sú aj zásuvkové umývačky riadu. Najúspornejšie priestorové riešenie však predstavujú kompaktné alebo stolové umývačky, ktoré svojou veľkosťou pripomínajú skôr mikrovlnné rúry. Sú určené na štyri alebo šesť súprav riadu. Možno ich položiť na stôl a po skončení cyklu umývania a sušenia jednoducho odložiť. Ku kúpe umývačky riadu pristúpte naozaj len vtedy, ak vám to priestor dovolí, pretože jej umiestnenie do zostavy kuchynskej linky vám odoberie priestor na uloženie riadu a, samozrejme, si vyžiada aj riad navyše, pretože kým určitá časť riadu sa bude zbierať na umývanie alebo umývať, musíte mať ďalší na používanie. Pri umývačkách si všímajte okrem jej rozmerových parametrov aj triedy účinnosti umývania a sušenia, energetickú úspornosť, zabezpečovacie funkcie proti pretečeniu, programy a teploty umývania, zariadenia na zvýšenie používateľského komfortu a podobne.

Ak sa vám nechce premýšľať o každom spotrebiči a jeho umiestnení zvlášť, ponúka sa možnosť v podobe malých minikuchyniek. Tie sa snažia nainštalovať všetky potrebné funkcie do priestoru s hĺbkou od 60 cm a so šírkou od 110 až do 140 cm. Súčasťou minikuchynky zvyčajne je keramická varná doska s dvoma zónami na varenie, chladnička, prípadne aj s malým mraziačikom, drez s batériou. Vhodná je do domácnosti aj do kancelárskych priestorov. Niektoré z minikuchyniek sú súčasťou kuchynských sérií a podľa potreby ich možno doplniť o ďalšie kusy nábytku. Minikuchyňa môže vyzerať zvonku aj ako zamknutá skriňa, ktorá po otvorení ponúkne voľnosť samostatne stojacej kuchyne.

Prenesme sa do kúpeľne

Práčka je jeden zo spotrebičov, ktoré sa ideálne hodia do rôznych výklenkov a úzkych priestorov. Rozmerové výnimky s menšou hĺbkou a z nižšou výškou než 85 cm už nie sú ničím výnimočným. Na trhu nám ponúkajú dve kategórie práčok – plnené zhora alebo spredu. Plnené zhora majú štandardné rozmery 85/40/60 cm (v/š/h), znamenajú teda úsporu oproti klasickým práčkam plneným spredu, ktoré majú rozmery 85/60/60 cm. Aj v prípade práčok plnených spredu existujú výnimky – ich hĺbkový parameter pri štandardnej výške a šírke môže byť 40 a menej cm. Kto chce mať práčku a sušičku v kúpeľni, môže ušetriť priestor spojením dvoch funkcií v jednom spotrebiči, a to kombinovanou práčkou so sušičkou. Ak však pristúpite ku kúpe oboch spotrebičov, je vhodné zvoliť takú sušičku a práčku, ktoré sa skladajú nad seba do zostáv. Väčšinou sa vyrábajú v rovnakom dizajne. Súčasťou môže byť aj praktická vysúvacia odkladacia doska. Pri ich umiestňovaní v priestore sa riaďte prívodom a odpadom vody a blízkosťou elektrickej zásuvky. Samozrejme, treba si uvedomiť mokrosť prevádzky prania, preto sa na tento účel odporúča vyčleniť samostatnú miestnosť. V malých bytoch nám zostáva iba kúpeľňa. Práčku do kuchyne umiestňujeme iba v prípade, ak už nemáme inú možnosť. Vtedy použijeme práčku plnenú spredu a s nízkou hlučnosťou. Pri práčkach si musíme všímať jej technické a funkčné parametre – najmä to, na aké množstvo bielizne je určená, počet otáčok, úsporu energie a vody a pod.

Do malých priestorov sa umiestňujú kompaktné domáce spotrebiče. Preto je vhodné porovnať ich výhody a nevýhody.
Výhody kompaktných domácich spotrebičov:

  • malé rozmery


  • minimálny priestor na ich umiestnenie


  • jednoduché používanie a manipulácia


  • použiteľnosť aj do kancelárií, niektoré sa často inštalujú do karavanov a autobusov


Nevýhody kompaktných domácich spotrebičov:

  • viaceré kompaktné modely majú vyššiu spotrebu a energetickú náročnosť než spotrebiče normálnej veľkosti


  • počet funkcií v kompaktných spotrebičoch býva obmedzený


  • pomerne malý sortiment.


Viac v galérii k článku.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: chladničky domáce spotrebiče kuchyňa mikrovlnná rúra práčka umývačka riadu
Zdieľať článok

Diskusia