Rodinný dom v pasívnom štandarde, ktorý zapôsobí originálnou strechou

26. 03. 2016
Zdieľať

Túžbu po individualite je možné vyjadriť mnohými spôsobmi. Bývanie je jedným z nich. Štvorčlennej rodine z Dubnice Nad Váhom sa tento sen splnil. S návrhom architektonického ateliéru VAN JARINA získali originálne bývanie s čistým technickým prevedením.

Stavba pasívneho rodinného domu je situovaná v rozvojovej lokalite, v blízkosti kontrastnej sídliskovej výstavby. Práve toto umiestnenie bolo výzvou pre architektov k vytvoreniu návrhu rodinného domu, ktorý by vyhovel požiadavkám umiestnenia a napriek tomu vynikol svojim prevedením. Projekt bol vytvorený v aktívnej spolupráci s majiteľom, ktorý dbal o výber optimálnych technológií a technických detailov. 

„Dom svojím tvarom strechy nespĺňal regulatív územného plánu, ale vďaka jeho kráse sa podarilo schváliť zmenu a presadiť výstavbu“


Strecha v tvare padajúceho listu

Strecha v tvare padajúceho listu


Rohové izolačné trojsklá zabezpečujú splnenie požiadaviek na pasívny štandard rodinného domu

Rohové izolačné trojsklá zabezpečujú splnenie požiadaviek na pasívny štandard rodinného domu

Hlavnou ideou stavby sa stala spomínaná strecha založená na prírodnom motíve v kontraste s technickými povrchovými materiálmi. Základom konštrukcie zaujímavého tvaru je sedlový krov, ktorý je osadený uhlopriečne na pôdorys stavby. Materiálovým prevedením strešnej konštrukcie je rheizink (zvetralý titanzinok).


Energia do domu prichádza cez preslnenú zimnú záhradu

Energia do domu prichádza cez preslnenú zimnú záhradu

Prírodne a úsporne

Rodinný dom spĺňa požiadavky pasívneho štandardu. Strešná konštrukcia chráni stavbu pred prehrievaním i ochladzovaním vďaka vhodnej orientácií k svetovým stranám. Obvodové múry sú navrhované s vysokou akumulačnou schopnosťou . V materiálovom prevedení fasády prevláda drevená rámová konštrukcia v kombinácií s murovanými stenami. Estetickú hodnotu dodáva bezúdržbové, kanadské cédrové drevo v kombinácií s tehlovým obkladom. 

Pasívne parametre domu boli stabilizované vďaka kvalitnej izolácií, vbudovaniu trojskiel (atypových -rohových, technicky vyvinutých špeciálne pre túto stavbu) a rekuperáciou teplovzdušného vykurovania. 

TEXT: Paulína Oravcová

FOTO: Soňa Sadloňová

Kategória: Návšteva
Tagy: pasívny dom rodinný dom strecha
Zdieľať článok

Diskusia