Chrumkavé inšpirácie

22. 06. 2005
Zdieľať

Podaktorí ich nazývajú „malými zbytočnosťami“, pre iných sú neoddeliteľnou súčasťou ich ranného rituálu vstávania... Sú nenápadní, ale užitoční. Môžete sa na nich spoľahnúť, keď vás prepadnú hlad či nečakaná návšteva. Reč je o hriankovači a sendvičovači – malých kúzelníkoch v kuchyni...

Títo dvaja malí domáci pomocníci vám pomôžu pripraviť všakovaké chrumkavé dobroty – od opečených hrianok cez plnené sendviče či lahodné vafle. Okrem toho, že nezaberajú v kuchyni veľa miesta, šetria aj čas a energiu. A napriek tomu sú v mnohých domácnostiach nedocenené – ticho ležia v nerozbalených škatuliach na polici či v skrini.

Ak máte chuť na niečo chutné, dozlata upečené a chrumkavé, je čas, aby ste si rozbalili svoj minuloročný vianočný, svadobný či narodeninový darček… Je totiž viac než isté, že už od prvého sústa začne vo vašej domácnosti éra zapekaných chlebíkov či plnených trojuholníkových sendvičov.

Raňajky ako vo filme

Na zahraničných, najmä francúzskych a anglických filmoch ma vždy fascinovali raňajkové scény, v ktorých si herci pochutnávali na chrumkavých, dozlata opečených hriankach. Dnes sa filmová realita môže preniesť aj do vašej domácnosti… aspoň čo sa týka raňajok.

Hriankovač pripraví dve hrianky naraz, vy sami si pritom zvolíte požadovaný stupeň opečenia. Rozličné druhy hriankovačov majú niekoľko stupňov nastavenia opekania, pri cenovo drahších typoch máte na výber až z jedenástich stupňov. Vďaka automatickému centrovaniu budú plátky chleba rovnomerne opečené z oboch strán.

Hriankovače s elektronickým časovačom zabezpečia, že počas raňajšej trmy-vrmy neskončia vaše raňajky ako uhlíky. Ani zmrazené pečivo nie je problém – funkcia rozmrazovania sa postará o jeho konzumovateľnú konzistenciu. Súčasťou vybavenia okrem iného býva aj extra zvýšená poloha, slúžiaca na vytiahnutie aj najmenších opečených kúskov pečiva. Ľahkú údržbu zabezpečuje vysúvateľný podnos na omrvinky, ktorý jednoducho vyberiete a očistíte.

Bezpečnosť zaručujú protišmykové nožičky, tepelne izolovaný plášť, tlačidlo STOP na okamžité zastavenie pečenia či automatické vypnutie pri zablokovaní. Niektoré hriankovače sú nielen účelné, ale sú aj pastvou pre oči, a to najmä vďaka svojmu atraktívnemu dizajnu. Zabudnite teda na opečený chlieb nasiaknutý olejom a doprajte si lahodnú chrumkavú radosť, a to už hneď ráno.

Aj sendvič môže prekvapiť

Možno áno, možno nie… máte doma sendvičovač. Prístroj, ktorý tepelne upraví dva plátky chleba naplnené syrovou, mäsovou či zeleninovou plnkou, ktorá nevytečie, pretože sendvičovač okraje dokonale spojí. Výsledným efektom sú štyri trojuholníkové zapečené, chrumkavé prekvapenia. Niektoré sendvičovače ukrývajú v sebe niekoľko prístrojov – vďaka výmenným doskám si môžete pripraviť plnené sendviče, na jazyku sa rozplývajúce božské vafle či pochutnať na grilovanom mäse.

Obyčajne sú označené ako 3 v 1, prípadne 2 v 1. S týmto malým zázrakom hravo zvládnu rozličné kulinárske lahôdky aj vaše deti. Stačia dva plátky chleba, syra a šunky, nejaká zeleninka a… sendvičovač. Nemusíte sa však obmedziť len na slané pokrmy – pokojne si oslaďte život džemovou či nutelovou náplňou.

Vďaka vnútornej nepriľnavej povrchovej úprave platničiek zostane plnka tam, kde má, a ani cesto na vafle nebudete musieť zoškrabovať. Prístroj má zvyčajne dve kontrolky, ktoré vás svetelnou signalizáciou upozornia, že sendvičovač je v prevádzke alebo že dosiahol požadovanú teplotu.

Sendvičovač by sa mohol pokojne nazývať aj malý záchranca – dokáže vytrhnúť tŕň z päty pri nečakanej návšteve alebo keď vaše deti dostanú chuť na niečo rýchle, chutné a… chrumkavé.

Ešte raz obligátna otázka: Máte doma sendvičovač? Čo poviete… škoda ho nevyužiť. Nečakajte na prípadné „keby náhodou…“ alebo „až keď…“. Doprajte si chrumkavé potešenie ráno, večer… alebo hoci aj teraz!

Ako si pripraviť zapečený sendvič

  • Keď sendvičovač signalizuje, že dosiahol potrebnú teplotu na prípravu jedla, položíme do spodného dielu vedľa seba dva plátky chleba natretého maslom (omastenou stranou dolu!), pridáme plnku (ak je príliš tekutá, nerozotierajte ju do krajov) a navrch dáme zvyšné dva krajce (s natretou stranou hore). Zapekáme, dokiaľ prístroj nesignalizuje, že jedlo je hotové.
  • Sendviče, prípadne vafle vyberáme drevenou alebo plastovou vareškou, aby sme nepoškodili špeciálny nepriľnavý povrch platničiek.
  • Pri čistení nepoužívajte vodu, najvhodnejšia je obyčajná papierová kuchynská utierka.
Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče
Tagy: bývanie domáci pomocníci hriankovač kuchyňa nakupovanie sendvičovač
Zdieľať článok

Diskusia