Renovácia lakovanej drevenej podlahy

11. 10. 2005
Zdieľať

Je len jeden spôsob, ako dosiahnuť perfektnú povrchovú úpravu drevenej podlahy: začnite správne aj skončite správne. Ani po natretí tými najlepšími lakmi nebude podlaha krásna, ak ste ju predtým správne a dôkladne neprebrúsili. A hoci použijete najlepšie brúsne prostriedky, podlaha nebude pekná, ak nie je lak kvalitný alebo ak sa nepoužil správne.

Drevenú podlahu treba brúsiť postupne v niekoľkých fázach. Hrubým brúsením (so zrnitosťou 36 alebo 40, výnimočne 24) sa odstráni špina, starý náter a škvrny na dreve, stredné brúsenie (so zrnitosťou 50 až 80) odstráni stopy zanechané hrubým brúsením a jemným brúsením (so zrnitosťou 100 a viac) dosiahnete hladký povrch (ak sa bude lakovať lakom na vodnej báze, brúsenie musí byť čo najjemnejšie). Veľmi jemným brúsením odstránite zdvihnuté vlákna dreva, ktoré mohla stlačiť ťažká brúska.

Základný lak je podmienkou dobrého vzhľadu. Nanáša sa v jednej vrstve valčekom, štetcom alebo ľahkým aplikátorom. Niektoré laky (s hustejšiou konzistenciou) sa nanášajú stierkou. Vytvorí sa veľmi tenká vrstva, preto treba naniesť viac vrstiev laku. Keďže tenká vrstva nespôsobí nadvihnutie vláken, plochu netreba prebrúsiť. Ak chcete tmavší odtieň podlahy, pred použitím základného laku drevo namorte.

Vrchný lak treba naniesť v dostatočnom množstve. V namáhaných priestoroch nestačí jedna vrstva, potrebné sú minimálne dve, niekedy tri. Medzi jednotlivými vrstvami laku treba povrch vždy jemne prebrúsiť.















Renovácia lakovanej drevenej podlahy

31453


Renovácia lakovanej drevenej podlahy

31454

brúsenie základný lak


Renovácia lakovanej drevenej podlahy

31455


Renovácia lakovanej drevenej podlahy

31456

medzibrúsenie laku vrchný lak

Miestnosť sa môže používať asi po ôsmich hodinách od posledného náteru (záleží na druhu laku), nábytok sa dá nasťahovať asi po 24 hodinách, koberce a behúne možno položiť najskôr po týždni, keď lakový film dosiahne konečnú tvrdosť a výsledné úžitkové vlastnosti.

Zásady lakovania



  • Pri lakovaní vždy postupujte podľa návodu, dobre si naštudujte, aký lak, koľko vrstiev a v akom poradí treba použiť.


  • Odstráňte prach a všetky nečistoty z miestnosti, zo svojho odevu i z topánok.


  • Lakujte smerom od svetla – tak môžete lakovanú plochu stále kontrolovať a prípadné chybné miesta opraviť.


  • Lak musí vždy dôkladne preschnúť, pred nanesením ďalšej vrstvy ho treba prebrúsiť.


  • Dobré prevetranie priestoru skracuje čas schnutia laku.


  • Laky na vodnej báze sú šetrné k životnému prostrediu i k vášmu zdraviu.

Zásady brúsenia



  • Ak vynecháte stredné brúsenie a prejdete od hrubého priamo na jemné, môže sa stať, že na povrchu ostanú jemné ryhy po brúsení.


  • Brúsenie materiálmi s rôznou zrnitosťou by sa malo viesť v smeroch navzájom kolmých alebo pod uhlom 45°.


  • Pred jemným brúsením treba vytmeliť trhliny a škáry.


  • Vzniknutý prach treba po brúsení vždy dôkladne odstrániť.


  • Tzv. medzibrúsenie (medzi jednotlivými nátermi) treba robiť ručne alebo nízkootáčkovou brúskou.


  • Pri medzibrúsení vzniká pod brúsnou mriežkou trenie, a teda aj teplo, účinkom ktorého lak mäkne a mriežka sa rýchlo zanáša. Zanesená mriežka nepracuje efektívne a môže povrch poškriabať a zanechať viditeľné stopy po brúsení.

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: brúsenie drevená podlaha opatera renovácia
Zdieľať článok

Diskusia