Bar, za ktorým si môžete zobnúť

29. 03. 2011
Zdieľať

Barový pult v domácnosti by sa dal nazvať symbolom životného štýlu. Nie je to však symbol života stráveného vysedávaním po baroch a neplodného mrhania časom, ale naopak, symbol aktívneho životného štýlu, rýchleho tempa a plného nasadenia od rána až do večera.

Barový pult je predovšetkým miestom na krátke a rýchle občerstvenie. Môžete sa pri ňom bez dlhých príprav naraňajkovať, prípadne i navečerať, posedieť si pri šálke čaju alebo kávy, porozprávať sa s rodinkou a priateľmi. Barový pult by však nemal byť jediným miestom na konzumáciu jedál – rodina by mala aspoň občas spolu stolovať (od slova stôl), nielen nekonvenčne „barovať“. Veľkosť a tvar barového pultu ani výška barovej stoličky totiž nie sú na spoločný rodinný obed a pohodlné posedenie práve ideálne.


Bar, za ktorým si môžete zobnúť

31907

Náš životný štýl sa chtiac-nechtiac odráža aj na prevádzke domácnosti, teda aj na našich požiadavkách na zariadenie bytu. Za deň toho potrebujeme veľa stihnúť – prácu, domácnosť aj rodinu –, preto sa snažíme šetriť časom, kde sa len dá, a podľa možnosti spájame dohromady niekoľko rôznych aktivít. Telefonáty vybavujeme cestou z práce, a kým varíme, chceme sa porozprávať s mužom, prebrať s deťmi problémy v škole či s kamarátmi. Otvorená kuchyňa je teda súčasťou moderného životného štýlu rovnako ako mobilný telefón, auto alebo mikrovlnná rúra. Barové sedenie je typickou súčasťou otvorenej kuchyne v obytnom priestore a v tejto relatívne veľkej miestnosti plní dve zdanlivo protichodné funkcie – oddeľuje a zároveň spája. Oddeľuje kuchynský priestor určený na prípravu jedál od obytného priestoru s jedálenským stolom, pohodlným sedením a televízorom, a zároveň funkčne prepája tieto dve zóny jedného priestoru – na jednej strane barového pultu sa pracuje, na druhej oddychuje a v mieste nad barovým pultom sa tieto dve činnosti prelínajú.

Ergonomické pravidlá pre nočné, mliečne aj domáce bary

Barový pult môže byť široký len 30 až 40, výnimočne 50 cm, pretože naň nepotrebujete uložiť kuvert, tobôž nie polievkovú misu. Na bare dokonca nemá čo hľadať ani polievkový tanier. Preto aj barový pult, pri ktorom sa sedí z dvoch strán, môže byť oveľa užší než klasický stôl. Má totiž slúžiť len na drobné a príležitostné občerstvenie. Každý človek by mal mať pri bare miesto široké aspoň 55 cm. Doska barového pultu má vyčnievať nad zvislú stenu pod ním aspoň 22 cm, aby pod ňou bol dostatočný priestor na nohy. Pri barovom sedení treba vždy počítať s pevným stupienkom na podopretie nôh – buď na stoličke, alebo v spodnej časti konštrukcie barového pultu.


Bar, za ktorým si môžete zobnúť

31910

Na barovú stoličku stačí priestor hlboký 35 cm, na prejdenie poza stoličky potrebujete minimálne 55 cm, ale lepšie vyhovuje vzdialenosť medzi barovým pultom a ostatným nábytkom približne 160 cm. Bar v byte či dome umiestnený blízko pri stene by mal byť skôr výnimkou. Obvyklejšie je riešenie, keď pri bare sedíte chrbtom k relatívne rozľahlému priestoru. Výška bežného jedálenského stola je 72 až 75 cm, bežná jedálenská stolička má sedadlo vo výške 42 až 45 cm. Výška barového pultu je 100 až 115 cm, barová stolička by mala mať 72 až 87 cm. Vo výške približne 30 cm nad zemou by mala mať stúpadlo, aby vám pri sedení prúdila do nôh krv. Plocha na stolovanie v úrovni pracovnej dosky má výšku 85 až 95 cm, stolička k nej by mala mať 55 až 67 cm.


Bar, za ktorým si môžete zobnúť

31911

Stoličku treba vyberať vždy ku konkrétnemu stolu alebo pultu tak, aby vzdialenosť povrchu jej sedadla a spodnej plochy stolovej, barovej alebo inej stolovacej dosky (tzv. lubu) bola 27 až 30 cm. Výhodou je, ak možno výšku stoličky nastaviť. Vysoká stolička by mala byť predovšetkým stabilná, na zvýšenie pohodlia a najmä na zlepšenie istoty pri sedení môže mať driekové operadlo, ktorého tvar sleduje prehnutie chrbtice v oblasti krížov. Najmä stoličky vhodné k výške pracovnej plochy nie je jednoduché zohnať, ale ako sa hovorí, kto chce, hľadá spôsoby… Niektorým barovým stoličkám možno napríklad odpíliť nohy.

Predstavte si


Bar, za ktorým si môžete zobnúť

31909

Pri výbere konštrukcie záleží nielen na dojme, akým má bar pôsobiť, ale aj na tom, aké funkcie má tento priestor spĺňať. Ak sú napríklad medzi barovými konzolami nastrkané kuchynské prístroje, ktoré nie je kam inam uložiť, výraz elegancia je asi ten posledný, ktorý vám napadne. Uprednostníte teda elegantnú, ľahkú a vzdušnú konštrukciu alebo radšej skrinky či diskrétnu nepriehľadnú dosku pod barovým pultom?

Popremýšľajte

V prvom rade si musíte ujasniť, ako budete bar používať. Či budete predovšetkým robiť spoločnosť tomu, kto bude variť, prípadne si tu s ním dáte pohárik či kávu, alebo budete pri bare aj príležitostne jedávať. Z toho by malo vychádzať tvarovanie a rozmery baru aj jeho situovanie vzhľadom na kuchyňu tak, aby mal celý priestor zmysel a logiku. Napríklad ak vám záleží na vzájomnej komunikácii, varné centrum a plochy na prípravu jedla by mali byť orientované tak, aby ten, kto varí, stál čelom alebo aspoň bokom k baru. Ak sa chcete pri bare iba občas najesť, môže kuchár stáť aj chrbtom k vám.

Barový pult môže mať elegantne jednoduchý a rovný, ale aj oblúkový alebo iný tvar. Ten nemusí vychádzať len z estetických či kompozičných požiadaviek, ale môže aj zlepšiť funkčnosť baru – k oblúkovému pultu sa zmestí viac ľudí a zaoblením jednej strany baru vznikne väčšia plocha na servírovanie. Avšak nie každý zaujímavý tvar barového pultu je aj praktický. Niekedy sa zložitým tvarovaním dosiahne pravý opak – k baru sa nedá pohodlne posadiť, komplikovane sa obchádza alebo ho nemožno využívať dostatočne variabilne. Hoci zaoblenie na konci baru je praktické vždy – neudriete sa o rohy – , nie vždy sa takýto tvar do miestnosti hodí.

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: bar barový pult kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia