Kuchyňa v minimalistickom štýle

07. 12. 2005
Zdieľať

Protipólom rustikálnej kuchyne je racionálna a podľa mnohých chladná a sterilne čistá minimalistická kuchyňa. Pri návrhu minimalistickej kuchyne je prvoradá funkčnosť. Ozdoby ani ornamenty v nej nemajú miesto. Najnovšie módne výstrelky v tejto kategórii kuchýň inklinujú k bielej, perleťovo sivej a hliníkovej farebnosti, ktorá sa kombinuje so skutočným hliníkom, antikorom a sklom. Ukážky prestížnych výrobcov predstavujú kuchyne veľkorysých rozmerov, kde sa kladie dôraz na kvalitnú a výkonnú techniku, premyslene ukrytú pod hladkými plochami kuchynskej zostavy.


Kuchyňa v minimalistickom štýle

37365

V takejto kuchyni sa uplatní aj umelý kameň. Možno z neho vytvárať ľubovoľné tvary drezov – od klasických až po futuristické – ktoré plynulo prechádzajú do plochy pracovnej dosky spojenej s obkladom steny. Vzniká tak jednoliata plocha bez škár, ktorá sa ľahko udržiava a zachováva si svoj pôvodný vzhľad bez ohľadu na vek. Ľahkosť a vzdušnosť kuchyne sa dosahuje nielen striedmosťou vo farebnom, ale aj v konštrukčnom riešení zostavy. Spodné skrinky sú často na viditeľných antikorových nožičkách – bez sokla, prípadne zavesené na stene. Pod skrinkami tak vznikne celkom voľný priestor.


Kuchyňa v minimalistickom štýle

37367

V minimalistickej kuchyni sa takmer všetko kuchynské náradie i drobná technika ukrývajú v skrinkách, plytkých i vysokých (výsuvoch) zásuvkách a za multifunkčnou zástenou za pracovnou doskou. Diely zásteny sa môžu vyklápať alebo posúvať ako posuvné dvierka. Po odklopení či posunutí odkrývajú skryté kuchynské pomôcky. Pevné miesto na náradie a prístroje (mixér, kávovar, kuchynská váha, krájač a pod.) určuje bohatá a dômyselná vnútorná výbava skriniek. Veľký význam v tejto kuchyni majú kvalitné kovania, ktoré umožňujú maximálne využitie priestoru (plné výsuvné mechanizmy, posuvné dvierka a pod.) a rafinované premeny kuchyne. Magicky až futuristicky kuchyňu dotvára osvetlenie kuchynskej linky v rozličných – prevažne studených farbách (modrá, zelená). Ostré svetlo farebných žiariviek často zmäkčuje predsadené pieskované sklo.

Minimalistická kuchyňa má dokonalý vzhľad a dômyselné úkryty. Pojme množstvo potrebných kuchynských drobností, ktoré inak vytvárajú dojem, že sú neupratané. Z hladkých plôch kuchyne nič nevytŕča ani neprečnieva.


Kuchyňa v minimalistickom štýle

37364

Profesionálny look

Profesionálny vzhľad kuchyne docielime, ak v nej takmer všade použijeme antikoro. Antikoro je veľmi húževnatý a odolný materiál, a preto sa v kuchynských prevádzkach uplatňuje takmer všade. Zariadenie profesionálnej kuchyne je veľmi striedme a chladné nielen na pohľad, ale i na dotyk. Oproti minimalistickej kuchyni pôsobí trochu robustnejším dojmom. Na výrobu pracovných dosiek sa používa antikoro lisované v jednom kuse s drezom (podobne ako pri umelom kameni). Povrch spodných skriniek je opäť z lesklého antikora, horné skrinky nahrádzajú police a tyče na zavesenie kuchynského náradia s konštrukciou z antikorových profilov. Celú kompozíciu možno zjemniť, ak sa na predných plochách – dvierkach a čelách zásuviek – nepoužije antikoro, ale MDF doska obalená vo farebnej fólii či striekaná MDF. Najvhodnejšie sú studené farebné odtiene (pepermintová, arktická modrá, svetložltá), ktoré nenarušia pôvodný zámer vytvoriť profesionálny vzhľad. Udržať kuchyňu plnú antikora bez odtlačkov rúk na lesklých plochách dá poriadne zabrať, ale je isté , že takáto kuchyňa vydrží dlhé roky.

Futurizmus


Kuchyňa v minimalistickom štýle

37366

Pre niekoho je synonymom futurizmu v kuchyni minimalistický dizajn. Kuchyne v katalógoch s označením futuristické sú však ukážkou prelievajúcich sa organických tvarov a výrobných technologických možností v oblasti tvarovania plôch. Farebnosť futuristickej kuchyne nie je veľmi podstatná, dôležitý je vysoký lesk. Chýbajú akékoľvek ozdoby, aby mohli dokonale vyniknúť tvary. Atmosféra futuristickej kuchyne nám so štipkou fantázie môže pripomenúť interiér kozmickej lode zo sci-fi seriálov.

Moderná kuchyňa

Minimalizmus predstavuje v oblasti zariaďovania extrém, ktorý je pre mnohých užívateľov neprijateľný. Pre prestížnych svetových výrobcov kuchýň však vytvára priestor, kde možno aplikovať najnovšie materiály, kovania i techniku a predbehnúť konkurenciu novým konceptom prepracovaným do najmenších detailov. V minimalistickej kuchyni je snaha používať materiály, ktoré sú tenšie a majú nižšiu hmotnosť, ale zároveň sú rovnako pevné a odolné ako klasické materiály (ba dokonca pevnejšie).


Kuchyňa v minimalistickom štýle

37369

Moderná kuchyňa je svojím tvarom minimalistická, ale používajú sa v nej aj pastelové a žiarivé farby a klasické materiály (drevo, prírodná dyha). Vzory dreva a farby dopĺňa chladné sklo, hliník a antikoro. Moderná kuchyňa je pestrejšia a príjemnejšia ako strohá minimalistická kuchyňa. V súčasnosti je pomerne obľúbená najmä u mladých ľudí a mnoho nemeckých i talianskych výrobcov inklinuje práve k tomuto štýlu. Výstrednejšie návrhy akceptujú ostré a žiarivé farby. Umiernenejšie verzie používajú prírodné dyhy a decentné tlmené farby. Úchytky na kuchyni bývajú prevažne kovové (nikel, lesklé alebo brúsené antikoro, hliník) a majú jednoduchý tvar. Môžu mať napr. formu štíhlych dlhých tyčí alebo tzv. mušlí zapustených v dvierkach, ale môžu byť aj integrované na hrane dvierok (špeciálne hliníkové profily).


Kuchyňa v minimalistickom štýle

37370

Odsávač pár sa navrhuje ako výsuvný, pričom jeho mechanizmus sa ukrýva v skrinke nad ním, alebo samostatný. Výrobcovia odsávačov ponúkajú modely rozličných elegantných tvarov, niektoré typy odsávačov majú aj rovnú či tvarovanú plochu z bezpečnostného skla.

Moderná kuchyňa zohľadňuje ergonomické požiadavky a fakt, že priemerná výška obyvateľstva je väčšia ako v minulosti. Často sa v nej stretávame s výškovými rozdielmi pracovnej plochy. Varné centrum možno oproti prípravnej ploche s výškou 85 až 95 cm znížiť na 79 cm, umývacie centrum možno naopak zvýšiť až na 104 cm. Presné údaje závisia od výrobných rozmerov skriniek, výšky sokla a hrúbky pracovnej dosky.


Kuchyňa v minimalistickom štýle

37368

Na zástenu modernej kuchyne možno použiť sklo, antikoro, laminát (veľkoplošné materiály na báze dreva), prírodný alebo umelý kameň (podľa toho, aká bude pracovná doska), veľkoplošný keramický obklad s úzkymi škárami alebo naopak mozaiku. Je vhodné, aby zástena farebne kontrastovala s prednými plochami kuchynskej zostavy.

Doplnky v modernej kuchyni

Moderná kuchyňa vyzerá dobre vždy prvé týždne po montáži, ale čím viac ju používame, tým väčšie je aj riziko, že sa v nej postupne začne udomácňovať „folklór“ zo starej kuchyne. Túto tendenciu majú najmä pletené košíky, maľované hrnčeky a džbány či farebné kárované tkaniny. Je veľká škoda, ak dobrý dizajn novej kuchyne utrpí ujmu použitím nevhodných doplnkov. Ak ste sa raz rozhodli pre moderný štýl, treba sa obrniť, prekonať staré zvyky a nevhodné dekorácie na ľudovú nôtu presunúť na chalupu.

Ale čo napodiv funguje veľmi dobre, je kombinácia modernej kuchyne s prvkami odlišných kultúr. Obrovskú inšpiráciu v tomto smere poskytujú obchody s čínskym, indickým a indonézskym nábytkom a doplnkami. V susedstve moderných hladkých materiálov sa uplatnia materiály ako napr. bambus, rotang či exotické dreviny. Dôležitý je správny výber a neunáhlené rozhodnutie. Bambusová plávajúca podlaha vyzerá v modernej kuchyni vynikajúco, bambus je navyše pevný, odoláva vzdušnej vlhkosti a neprekážajú mu ani kaluže vody – a to sú pre podlahu do kuchyne ideálne vlastnosti. Z masívu z exotických drevín môže byť vyrobený napr. aj priestranný jedálenský stôl. Stôl sa tak stane skutočným symbolom pospolitosti a pevnosti.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa minimalizmus
Zdieľať článok

Diskusia