Posuvné steny alebo priečky v pohybe

29. 12. 2005
Zdieľať

Pojem priečka alebo stena by sa dal vysvetliť ako pevná konštrukcia, ktorá ohraničuje určitý priestor a oddeľuje ho od iného priestoru. Skúsme z tohto vysvetlenia vynechať slovo pevná a získame konštrukciu, pomocou ktorej dosiahneme väčšiu variabilitu usporiadania a využívania obytného priestoru.

Príkladom využívania mobilnej deliacej konštrukcie z rozličných materiálov a rôznych konštrukcií sú takzvané lofty. Objavili sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia v newyorskej štvrti Soho ako alternatíva bývania pre avantgardných umelcov, vyžadujúcich si variabilné a veľkorysé priestory.


Posuvné steny alebo priečky v pohybe

39858

Väčšinou išlo o továrenské, výrobné či dielenské priestory z konca 19. a zo začiatku 20. storočia, ktoré zrekonštruovali na priestory obytné bez toho, aby ich rozdelili priečkami. Otvorené a vzájomne poprepájané časti, podľa potreby oddeľované posuvnými, skladacími a mobilnými stenami a priečkami, tu boli základným princípom a rovnaký prístup je populárny aj v dnešnom modernom bývaní. Takýto odľahčený obytný interiér sa dnes s efektom vzdušnosti a priestrannosti prenáša aj do bytov bežných rozmerov a malometrážnych bytov.

Po ďalší príklad delenia obytného priestoru posuvnými alebo inak mobilnými konštrukciami by sme museli zájsť až do Japonska. Tradičné japonské príbytky sú charakteristické premenlivým priestorom a snahou o čo najbližšie prepojenie človeka s prírodou, preto sa posuvné steny objavujú nielen v interiéroch, ale aj ako obvodové konštrukcie.

Mnohostranné využitie


Posuvné steny alebo priečky v pohybe

39862

Posuvnú stenu alebo posuvné dvere skrývajúce šatník určite netreba osobitne predstavovať. Tento spôsob využitia je všeobecne známy, preto sa radšej zamerajme na alternatívne spôsoby. Veľmi populárnym riešením dispozície domu alebo bytu je prepojenie kuchyne s jedálňou a obývacou izbou. Nie vždy však vyhovuje všetkým členom domácnosti. Môže sa stať, že pri príprave nedeľného obeda budú vašej rodine prekážať kuchynský hluk či šíriaca sa vôňa, a práve to je vhodná príležitosť na využitie posuvných dverí. Ak ich umiestnite medzi kuchyňu a obývaciu izbu, budete mať kuchyňu len pre seba. Okrem toho posuvné dvere potrebujú minimálne priestorové možnosti na manipuláciu a nezasahujú do plochy jednej či druhej miestnosti.


Posuvné steny alebo priečky v pohybe

39860

Ďalšou možnosťou využitia mobilnej priečky, a to v rozličných konštrukčných a materiálových zhotoveniach, je príležitostné oddelenie pracovného kúta alebo pracovne od spálne či obývacej izby. Ak k vám zavíta nečakaná návšteva, pracovný neporiadok jednoducho zakryjete mobilnou priečkou. Zaujímavým a praktickým riešením je aj využitie takejto konštrukcie v detskej izbe, ktorá patrí dvom deťom. Aj keď pri spoločných hrách deti ocenia väčší priestor v prepojených izbách, počas prípravy do školy je vhodné, aby malo každé z nich svoje súkromie a pokoj.

Niečo pre pánov

Milí páni, postavili ste si prekrásny rodinný dom s veľkou obývacou izbou poprepájanou s inými priestormi, ale nemáte ani trochu súkromia? V živote sú chvíle, keď sa primeraná dávka súkromia naozaj žiada vytvoriť. Skúste si časť obývačky oddeliť posuvnou alebo skladacou stenou a vytvorte si svoj príležitostný pánsky klub. Kedykoľvek si budete môcť pozvať niekoľko priateľov na partičku pokru alebo biliardu a všetci členovia rodiny budú spokojní. Vaša manželka bude vedieť, kde ste, a vy získate vlastný priestor na relax podľa svojich predstáv.

Súčasné tendencie


Posuvné steny alebo priečky v pohybe

39855

Nie je to tak dávno, čo sa pri zariaďovaní interiéru uprednostňoval len nábytok. Jediným problémom bolo vyriešiť, ktorý kus nábytku kam postaviť. V súčasnosti však nielen architekti na Slovensku, ale aj ich zákazníci pochopili, že pri vytváraní pekného a atraktívneho bytového prostredia majú dôležité miesto stavebné prvky. Ak je detailné riešenie interiéru súčasťou projektovej prípravy a ráta sa s použitím posuvných stien, hneď na začiatku sa nám ponúka široký priestor na ich dokonalé technické vypracovanie. Pritom nemusí ísť len o šatníkovú skriňu. Môžeme sa rozhodnúť pre takzvanú pevnú sendvičovú stenu, do ktorej sa zasunie celá posuvná časť a mechanizmus potrebný na jej fungovanie jednoducho zapustíme do podhľadu alebo podlahy. Tak odstránime esteticky rušivé prvky tejto konštrukcie. Ak pridáme elektrické ovládanie, priblížime sa k dokonalosti. Konštrukčných a materiálových možností je omnoho viac. Predstavme si niektoré z nich:

Klasický paraván je mobilná konštrukcia, voľne položená na podlahe. Tvorí ju jedna alebo viac skladacích častí, pričom sa môžu využiť rôznorodé materiály, ako drevo, kov, textílie, plast, papier či prírodné materiály – rotang alebo bambus. Úlohu paravánu bezchybne zastúpi aj policová zostava či iný kus nábytku umiestnený v priestore. Výhodami paravánu ako dekoratívneho prvku interiéru sú jeho elegancia a možnosť použitia na viacerých miestach. Nevýhodou je možnosť deliť priestor len opticky.


Posuvné steny alebo priečky v pohybe

39857

Šatníkové posuvné dvere sú zložené z dvoch alebo viacerých posuvných panelov, vrchnej vodiacej a spodnej koľajničky (existuje aj variant bez spodnej koľajničky umožňujúci plynulé prepojenie podlahy dvoch susedných priestorov). Dôležitý je kvalitný posuvný mechanizmus so zabezpečením proti bočnému pohybu. Materiálové možnosti sú veľmi rôznorodé, a to najmä na výplne panelov. Najčastejšie sa používajú drevovláknitá doska, sklo a zrkadlo, no možno použiť aj textíliu či antikoro. Výhodami šatníkových dverí sú ich schopnosť úplne uzatvoriť daný priestor, potreba minimálneho priestoru na manipuláciu a dobrá prachová, hluková a pachová bariéra. Ako nevýhoda sa môže chápať to, že posuvné dvere úplne neprepoja dve susediace miestnosti – vždy totiž ostáva jeden posuvný panel, ku ktorému sa prisúvajú ostatné.


Posuvné steny alebo priečky v pohybe

39859

Japonské panelové posuvné steny predstavujú prvok, ktorý k nám prenikol z východných kultúr vďaka svojej ľahkosti a variabilite. Je zložený z dvoj- až päťdrážkovej hornej lišty, na ktorej sú zavesené textilné alebo drevené panely. Ich šírka je 30 až 60 cm a dajú sa zhrnúť na jednu stranu. Výhodami japonských posuvných stien sú ich vysoká estetická hodnota, jednoduchá manipulácia a funkčné a optické delenie priestoru. Nedokážu však zabrániť prenikaniu hluku, pachov a prachu zo susedných priestorov.

Skladacie priečky pozná takmer každý. Je to konštrukcia zložená z hornej, prípadne aj dolnej vodiacej lišty a posuvných panelových častí, ktoré sa dajú poskladať ako harmonika. Možnosti materiálového riešenia sú rovnaké ako pri posuvných šatníkových dverách a stenách. Výhodami sú možnosť úplného prepojenia priestorov a príležitostné optické delenie, ktoré sa dá využiť ako zvuková a pachová bariéra. Nevýhodou je potreba určitého manipulačného priestoru.


Posuvné steny alebo priečky v pohybe

39853

Zasúvacie dvere alebo zasúvacia priečka vytvárajú systém jednej alebo dvoch bočných priečok, sendvičovej konštrukcie, hornej vodiacej koľajničky (niekedy aj spodnej) a jeden alebo viacero panelov. Panely sa zasúvajú do pripravených sendvičových priečok, pričom zabezpečujú dostatočnú zvukovú, pachovú a prachovú izoláciu. Výhodou je aj možnosť kompletného uzavretia vyčleneného priestoru.

Výsuvné konštrukcie predstavujú riešenie pre náročných. Celá priečka sa pomocou elektrického pohonu zasunie do podlahy. Toto riešenie je veľmi efektné, no vyžaduje si dokonalú technickú prípravu a v neposlednom rade aj vyššie finančné nároky. Výsuvné konštrukcie možno použiť aj na prepojenie interiéru s exteriérom.

Posuvné dvere alebo mobilné priečky majú väčšinou veľmi jednoduché technické riešenie a možno ich použiť takmer kdekoľvek. Aj majitelia bytov v panelových domoch sa môžu inšpirovať a odľahčiť svoj byt od dverí, ktoré pri manipulácii často zaberajú väčšiu plochu, než by si želali. Z každého bytu sa dá vytvoriť veľmi atraktívny vzdušný priestor s peknými priehľadmi. Preto sa netreba báť rekonštrukcie, pri ktorej by určite nemali chýbať bytový architekt a statik. Dobrá funkčnosť a krása mobilných priečok totiž vyniknú iba v spojení s dokonalým technickým riešením zabezpečujúcim tichý a ľahký pohyb.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: dvr obytný priestor posuv posuvná stena posuvné dvere priečka
Zdieľať článok

Diskusia