03. 01. 2006
Zdieľať

Moderná kuchyňa je dáma, ktorá sa rada oblečie do dizajnovo a funkčne prepracovaných šiat v podobe výkonnejších spotrebičov, ktoré odvážne kombinujú sklo, plast, kov či drevo. K nim patrí aj varná doska, bez ktorej sa ani jedna kuchyňa nezaobíde a ktorá v ostatnom čase čoraz viac vytláča klasický sporák. A prečo? Dôvodov je niekoľko: možno ju zasadiť priamo do pracovnej dosky, je estetickejšia, výkonnejšia a... varenie je zábavnejšie.

„Plyn už syčí z trouby ven…“


Varenie ako hobby

40495

… spieva sa v známej pesničke od Lucie Bílej. To však neplatí pre moderné typy plynových varných dosiek. V súčasnosti sú na trhu modely s elektrickým zapaľovaním integrovaným priamo v horáku, čo v praxi znamená, že plynové horáky môžete zapáliť jednoduchým otočením ovládacieho tlačidla jednou rukou a bez zápaliek. Okrem bezpečnostných ventilov sú tieto prístroje vybavené aj tepelnými poistkami, ktoré uzatvoria prívod plynu v prípade zhasnutia plameňa alebo plameň automaticky zapália. Liatinové mriežky zabezpečujú stabilitu a ľahkú manipuláciu s veľkými nádobami. Luxusnejšie modely varných dosiek majú zabudovanú funkciu nastavenia dĺžky varenia s automatickým vypnutím.


Varenie ako hobby

40501

Povrch varnej dosky môže byť z tvrdeného bezpečnostného skla (zo sklokeramiky) alebo kovový s povrchovou úpravou (smalt, antikoro). V ponuke je množstvo modelov s klasickými horákmi, ale čoraz viac sa presadzujú novšie typy horákov (trojité), ktoré zabezpečia rovnomerné rozloženie ohňa po celej ploche varnej nádoby. Niektoré špeciálne upravené plynové horáky umožňujú používanie nádob s veľkým priemerom. Tí z vás, ktorí radi varia na panvici wok, iste privítajú plynový horák Wok, na ktorom si pripravíte svoje obľúbené jedlo už za niekoľko minút, čím sa v potravinách zachová viac výživných látok.


Varenie ako hobby

40509

V mnohých domácnostiach sa niektoré gazdinky nevedia vzdať varenia na plyne. Či už v tom majú prsty inštalačné rozvody, alebo tradícia, jedno je isté – plyn je stále „in“. Preto sa výrobcovia snažia inovovať svoje výrobky a uľahčovať prácu s nimi. Tým, že plynové horáky zasadili do sklokeramiky, získali varné dosky nezvyčajne príťažlivý dizajn a domáci kuchári zasa punc profesionality. To sú však len čerešničky na torte, skutočný prínos tohto riešenia oceníte až po varení, keď zistíte, že je koniec s chaotickým čistením škvŕn a mastnoty, ktoré sa počas prípravy jedla trochu poobzerali po vašej varnej doske. Samotná sklokeramika je nenáročná na údržbu a horáky sú chránené proti nežiaducemu preniknutiu tekutín, štiav a mastnôt do ich vnútra. Jednotlivé plynové platne možno ovládať pomocou otočných tlačidiel. K väčšiemu komfortu prispievajú aj takzvané LED-kontrolky, ktoré informujú o stave jednotlivých varných zón. Apropo, detská poistka by mala byť súčasťou všetkých druhov varných dosiek.

Elektrické varné dosky


Varenie ako hobby

40498

Najlacnejším a zároveň najdrahším riešením sú elektrické varné dosky s liatinovými platňami, ktoré sa svojou účinnosťou a funkčnosťou ani zďaleka nemôžu rovnať novým sklokeramickým varným doskám, zato množstvom spotrebovanej energie ich vysoko presahujú. Preto si pri kúpe zvážte aj tieto faktory. Nízka cena je pre mnohých lákadlom a až pri účtoch za energiu, pri ktorých sa niektorým môže zahmlieť pred očami, zistíte, že ste kúpili mačku vo vreci. Aby sa predišlo takým situáciám, výrobcovia prišli na trh so sklokeramickými varnými doskami, ktoré priniesli prevrat do sveta varenia a pečenia. Tento materiál z hladkého tvrdeného skla je vysoko tepelne odolný a ľahko umývateľný, čo iste poteší mnohé gazdinky.


Varenie ako hobby

40494

Ďalšou nepopierateľnou výhodou týchto dosiek je, že pri varení sa nezohrieva celá plocha, ale iba konkrétna varná zóna, ktorá sa však po skončení procesu už po niekoľkých minútach ochladí natoľko, že nehrozí popálenie zostatkovým teplom. Pri varení sa stane, že z panvice vystrekne horúca masť priamo na varnú plochu a pripáli sa. A pretože povrch sklokeramických varných dosiek sa mimo varných zón, ako som spomínala, nezohrieva, rozliate jedlá nemajú šancu prihorieť a prilepiť sa. Nečistoty jednoducho utriete mäkkou utierkou namočenou vo vode.


Varenie ako hobby

40496

Tieto prístroje sú vybavené modernými technológiami, ku ktorým patria napríklad infračervené senzory merajúce teplotu vnútri nádoby, možnosť nastavenia automatického zapnutia a vypnutia ohrevu, ukazovatele zostatkového tepla, dotykové ovládanie (tzv. touch control) či bezdotykové senzory, ku ktorým stačí priblížiť sa prstom, ako aj senzorový vypínač s funkciou pauza/stop (Stop+Go), ktorý v prípade potreby umožňuje rýchle vypnutie a nasledujúce pokračovanie ohrevu. Sklokeramické dosky môžu mať halogénový (tzv. hi-light) alebo indukčný ohrev. Oba spôsoby rýchlejšie rozohrejú varnú zónu na požadovanú teplotu, čím nielen šetria čas a peniaze, ale aj zachovávajú viac výživných látok v potrave.






Výhody sklokeramickej varnej dosky



  • ekonomickosť – po odložení nádoby z varnej plochy sa funkcia varenia automaticky vypne, dokonca ani nádoba s menším priemerom nie je pre ňu problém (nevznikajú tepelné a energetické straty ako pri varení na klasickej varnej doske, pretože sklokeramická varná zóna sa prispôsobí veľkosti nádoby);
  • rýchlosť – požadovanú teplotu na sklokeramickej varnej doske dosiahnete oveľa rýchlejšie ako na klasickom varnom paneli, pri indukčnom varení až trikrát rýchlejšie;
  • bezpečnosť – ak prsty nevopcháte priamo pod hrniec či panvicu, nehrozia vám ani vašim deťom popáleniny.

Aké nádoby sú vhodné na sklokeramiku



  • smaltované oceľové nádoby
  • liatinové železné panvice
  • nehrdzavejúca oceľ prispôsobená na indukčný ohrev


Aby sklokeramika vydržala čo najdlhšie


  • neposúvajte nádoby priamo po varnej doske, predídete tak zbytočným škrabancom
  • nepoužívajte hrnce či panvice, ktoré nie sú určené na indukčný ohrev alebo ktoré majú zdrsnený vonkajší plášť
  • vyvarujte sa silných úderov o sklokeramickú dosku
  • ak objavíte na povrchu sklokeramickej varnej dosky čo i len malú trhlinu, okamžite odpojte prístroj zo zdroja energie a zavolajte svojmu predajcovi
  • alobal je síce dobrý pomocník, ale so zahriatou sklokeramikou sa tieto dva materiály nemajú priveľmi v láske, preto nikdy neklaďte alobal (ani jedlo zabalené v alobale) na rozohriatu varnú plochu, mohla by sa poškodiť.



  • Horúca, a predsa studená


    Varenie ako hobby

    40499

    Taká je indukčná sklokeramická varná doska. Indukčný ohrev funguje na princípe vytvárania elektromagnetického poľa, ktoré ohrieva len priestor, na ktorom je položená nádoba. Po jej odložení sa ohrev automaticky zastaví, zostane len zostatkové teplo, ktoré sa prenieslo z dna hrnca na varnú zónu. Indukcia je varenie s turboefektom, to znamená, že nastavená teplota sa dosiahne okamžite po zapnutí varnej zóny, výsledkom je extrémne krátky čas varenia. Na ovládacom paneli nájdete tlačidlá na zapnutie a vypnutie jednotlivých varných plôch, displej, ktorý vás informuje o zvolenom výkone, možnosť regulácie výkonu pre každú varnú plochu a indikátor varnej plochy, teda ktorá varná plocha je práve činná. Pri tomto spôsobe varenia sa nemusíte obávať, že vám hrniec nesadne na varnú zónu, každá je totiž vybavená senzorom rozpoznávania veľkosti (priemeru) hrnca. Pri výbere nádob si treba dať pozor, aby vyhovovali podmienkam na indukčné varenie.


    Varenie ako hobby

    40507

    Niektoré modely majú schopnosť rozoznať, či hrniec je vhodný na indukčné ohrievanie (ak nie je, rozsvieti sa na ovládacom paneli výstražný symbol/svetlo). Treba sa vyvarovať používania sklenených, keramických či hliníkových nádob bez špeciálneho dna. Túto varnú dosku, rovnako ako ostatné, môžete inštalovať priamo nad skrinku v kuchynskej linke, nad zásuvky alebo nad rúru. Dôležité je, aby varná doska bola riadne odvetraná, to znamená, aby nič neprekážalo prístupu vzduchu k ventilátoru umiestnenému v zadnej časti spotrebiča. Výrobcovia dôrazne varujú domácich majstrov, aby varnú dosku neumiestňovali nad práčku, mrazničku či chladničku.









    Čistenie sklokeramickej varnej dosky




    • malé nečistoty najlepšie odstránite hubkou namočenou v teplej vode


    • pri väčšom znečistení je postup podobný: po umytí dosky teplou vodou použite špeciálnu sklenenú škrabku, s ktorou odstránite nečistoty, a nakoniec povrch pretrite drsnou časťou hubky


    Varenie ako hobby

    40500



    • rozličné škvrny a vápenaté usadeniny najlepšie odstránite špeciálnymi sklokeramickými prípravkami, v niektorých prípadoch sa osvedčil aj horúci ocot, ktorý treba nechať istý čas pôsobiť na škvrnu a nakoniec utrieť utierkou s jemným povrchom.


    Viac informácií nájdete v galérii k článku.

    Kategória: Domáce spotrebiče
    Tagy: domáce spotrebiče domáci pomocníci kuchyňa vardo varná doska
    Zdieľať článok

    Diskusia