26 tipov, ako ušetriť v kuchyni

11. 09. 2014
Zdieľať

Na domáci rozpočet majú vplyv nielen staré spotrebiče, ktoré sa zväčša v kuchyni grupujú s bezohľadnou energetickou pažravosťou, ale aj nesprávne návyky pri varení.

1 Varenie v hrnci s pokrievkou je rýchlejšie, ušetrí sa tak až trojnásobok času a energie. 

2 Hrniec by mal kopírovať veľkosť varnej plochy, tak totiž uniká menej tepla pomimo a možno sa to nezdá, ale takto sa dá ušetriť až 30 % energie. 

3 Na batériu inštalujte perlátor, ktorý vo svojich malých otvoroch prevzdušňuje prúd vody, vďaka čomu je prúd intenzívnejší, no množstvo odtekajúcej vody menšie. Dokáže ušetriť až 20 % vody. 

4 Kvapkajúci kohútik stojí peniaze, niekoho aj nervy. A pritom niekedy stačí len vymeniť tesnenie. 

5 Triedenie odpadu šetrí našu planétu! Naozaj to nestojí veľa hodiť plasty trebárs do plastovej tašky, aké si z obchodov, žiaľ, stále nosíme vo veľkom, a papiere zase do škatule alebo papierovej tašky.


26 tipov, ako ušetriť v kuchyni

1413993
thinkstock.com

6 Biologický odpad možno využiť v komposte, a to platí nielen pre majiteľov záhrad, ale aj pre tých, čo majú len balkóny. Existujú tzv. domáce „kuchynské“ kompostovače (účinnejšie sú však tzv. „dážďovkové“ vermikomposty) – kompost z nich možno využiť ako hnojivo pri pestovaní kvetov a rajčín na balkóne (vďaka nemu porastú ako z vody) alebo ho môžete podarovať susedovi, ktorý má záhradku. Iste sa vám na oplátku tiež niečím domácim odvďačí. 

7 Chladnička nepatrí na slnečné miesto, znižuje to jej výkonnosť. 

8 Do blízkosti chladničky aj mraziaceho boxu nepatria tepelné spotrebiče. 

9 Potraviny nerozmrazujte pod tečúcou vodou. Najlepšie je nechať ich prirodzene sa rozmraziť cez noc v chladničke. Ak však čas súri, pomôže mikrovlnka, ak nie ste práve jej neprajníkmi. 


26 tipov, ako ušetriť v kuchyni

1413995
thinkstock.com

10 Rýchlovarnú kanvicu stačí naplniť len potrebným množstvom vody, na zaliatie šálky čaju netreba dávať zovrieť celý liter. Aj voda napríklad na cestoviny v nej zovrie skôr ako na plyne. 


Dóza s vrchnákom FÖRTROLIG, sklo, 3,99 €, IKEA

Dóza s vrchnákom FÖRTROLIG, sklo, 3,99 €, IKEA
IKEA a.s.

11 Potraviny je lepšie skladovať v dózach, dlhšie vydržia a aj sú skladnejšie. Do chladničky sa jedlo vkladá vychladené, teplé totiž zvyšuje spotrebu energie na chladenie. 

12 Umývanie riadu v umývačke je úspornejšie ako umývanie riadu pod tečúcou vodou (podľa viacerých vykonaných testov). Samozrejme, hovoríme o najnovších modeloch, nie o desaťročných veteránoch. Aj umývačka je však otázkou priorít. Umyjete však 60 a viac kusov riadu v menej ako 18 litroch vody? 

13 Umývačka by mala byť vždy naplnená, len pri plnej kapacite totiž plní šetriaci účel. A ešte jedna rada: aby podávala dobrý výkon, musí mať čisté filtre. 

ušetrí 30 % energie


Vstavaná umývačka riadu Electrolux ESL4561RO, šírka 45 cm, energetická účinnosť A++, 649 €

Electrolux

14 Teplota vody v umývačke nemusí byť vždy tá najvyššia, súčasné modely dokážu efektívne umyť zašpinený riad aj pri programoch s nižšími teplotami. 


Skladacia kuchynská digitálna váha Joseph Joseph, váži do 5 kg, 35,80 €, www.bytovedoplnky.sk

Skladacia kuchynská digitálna váha Joseph Joseph, váži do 5 kg, 35,80 €, www.bytovedoplnky.sk
www.bytovedoplnky.sk

15 Praktické pomôcky šetria miestom a to sa ráta najmä v malých panelákových kuchyniach. Na trhu sú k dispozícii rôzne výrobky od 2 v 1 až po XY v 1, misy, kuchynské nástroje, naberačky, skladacie váhy a podobne. 


26 tipov, ako ušetriť v kuchyni

1413991
IKEA a.s.

16 Pri ručnom umývaní je lepšie napustiť vodu do drezu a potom oplachovať riady. Na toto je ideálny dvojdrez. Keď ho niet, praktickým pomocníkom je väčšia nádoba. Samozrejme, toto riešenie je pre tých, ktorým sa nehnusí máčať si ruky v mastnej vode v lavóre. 🙂


Násada na varenie STABIL, 3,99 €, IKEA

Násada na varenie STABIL, 3,99 €, IKEA
IKEA a.s.

17 Vďaka pare možno v jednom hrnci uvariť viac jedál súčasne a ušetriť energiu aj čas (navyše sa v jedle zachová viac nutričných hodnôt) – a nemusí to byť len v parnom hrnci, na trhu sú jednoduché riešenia v podobne doplnkových „košov“ či parných vložiek, ktoré sa len vložia do hrnca a naozaj nestoja veľa. 


26 tipov, ako ušetriť v kuchyni

1414013
thinkstock.com

18 Jedlá z jedného hrnca sú ekonomicky výhodnejšie, zašpiní sa menej riadu, minie menej energie. Okrem klasických rímskych hrncov sa dajú kúpiť rôzne multifunkčné nádoby.


Remoska ETA Pečenka, spotrebuje o 80 % menej energie, teflónová úprava, 109,99 €, www.hej.sk

Remoska ETA Pečenka, spotrebuje o 80 % menej energie, teflónová úprava, 109,99 €, www.hej.sk
ETA

19 V remoske môžete jedlo zapekať, piecť, variť aj dusiť. Navyše, spotrebuje 5-krát menej energie ako klasická rúra. Je ideálna nielen na každodenné varenie, ale napríklad aj na chalupu. 

20 Pripravte si vlastné mrazené polotovary – napríklad, keď varíte strukoviny, zdvojnásobte dávku, časť nechajte vychladiť, rozdeľte do nádob a budete ich mať poruke, keď bude treba urobiť napríklad rýchlu večeru. Takýchto potravín je viac. 

21 Nevarte! Občas skúste nahradiť večeru šalátom, je zdravý a jeho príprava je rýchla. 

22 Voda z vodovodu nahradí balenú. Ak vám nie je pochuti, vždy si možno pripraviť čaj či domácu limonádu – čerstvú a bez ekologickej záťaže, ktorú zanechávajú plastové obaly z nápojov. 

23 Ekotip: na nákup len s vlastnou taškou, poskladaná malá, napríklad látková, taška nezaberie v kabelke veľa miesta. 


26 tipov, ako ušetriť v kuchyni

1414015
thinkstock.com

24 Udržujte v kuchyni a skrinkách poriadok. Budete mať lepší prehľad o potravinách – čo treba dokúpiť, čo treba už spotrebovať.


Tlakový hrniec President, objem 6 l, 158,60 €, www.mall.sk

Tlakový hrniec President, objem 6 l, 158,60 €, www.mall.sk
www.mall.sk

25 Varenie v tlakovom hrnci je o 50 % úspornejšie, to potvrdí nejedna gazdiná. Gulášik, polievky, mäsko – ich príprava naozaj trvá kratšie a výsledok stojí za to. 


26 tipov, ako ušetriť v kuchyni

1413989
thinkstock.com

26 Zvyškové teplo rúry možno využiť na dopečenie, rúru teda možno vypnúť aj o pár minút skôr, ako je čas odporúčaný na pečenie jedla. A to isté platí pri varení na elektrickej varnej doske, tu teplo možno využiť napríklad na ohrev vody určenej na umývanie riadu po varení. Plynové horáky pravidelne čistite, aby neboli zanesené mastnotou. 

Kategória: Ekolife
Tagy: kuchyňa Praktické rady šetrenie
Zdieľať článok

Diskusia