Horúca technika za chladným dizajnom

13. 01. 2006
Zdieľať

Patríte tiež medzi maškrtníkov, ktorí sa nostalgicky rozplývajú pri predstave dozlata vypečeného kuriatka alebo domácich buchiet a s povzdychom si spomínate, ako tieto dobroty chutili, keď ich babička vytiahla ešte horúce z pece? Mnohí z vás si neodpustia kritickú poznámku: Kam sa hrabú dnešné rúry. Nenechajte sa však pomýliť. Moderné rúry na pečenie dokážu zázraky. Treba len, rovnako ako v manželstve, vybrať si tú pravú...

Takmer všetko podlieha trendom. Inak to nie je ani v prípade sporákov a rúr na pečenie. Nový rad týchto výrobkov je výsledkom dlhodobého vývoja a s ním spojeného testovania a skúšania ich kvality. Sporák či rúra boli, sú aj budú nevyhnutnou súčasťou domácnosti. Ak ten váš domáci pomocník pomaly vypovedá svoje služby, je na čase poobzerať sa po inom. V ponuke sú najmodernejšie varianty rúr na pečenie, parných rúr, sporákov či samostatných varných dosiek – všetko s možnosťou zabudovania do kuchynskej linky. Tieto nové spotrebiče vás prekvapia nielen svojím inovovaným dizajnom, ktorý s horúcou funkciou spotrebiča paradoxne pôsobí chladne, ale najmä svojou vysokou kvalitou. Funkčnosť, životnosť a kvalita sú tri základné faktory prispievajúce k vášmu domácemu komfortu.


Horúca technika za chladným dizajnom

41552

Elektrina či plyn?

Plynové rúry sa dnes už takmer nepoužívajú. Obyčajne si ich vyberá zákazník, ktorý kupuje nový plynový sporák. A aj tu je možnosť zvoliť si kombináciu plyn – elektrina (teda plynové horáky a elektrickú rúru). V ostatnom čase si väčšina ľudí vyberá elektrické, multifunkčné rúry. Plynové rúry možno, aj keď sú vybavené termostatom, regulovať len obmedzene.

Elektrické rúry na rozdiel od plynových sú oveľa praktickejšie. Sú vybavené horným a dolným ohrievacím telesom, grilom, otočným ražňom, ventilátorom. Teplotu môžeme nastaviť od 50 do 250 °C (na rozdiel od plynových rúr, kde teplotu možno regulovať až od 150 °C).

Najmodernejšie prístroje sú vybavené tzv. šiestym zmyslom. Stačí, ak zadáme druh pripravovaného pokrmu a váhu, a rúra si sama nastaví teplotu, zvolí vhodný program a dĺžku pečenia.

Vstavané rúry majú zelenú


Horúca technika za chladným dizajnom

41524

Dlho sme boli zvyknutí na rúry, ktoré boli súčasťou sporáka. Ich obsluha si vyžadovala námahu pri zohýbaní. Trendom posledných rokov sú jednoznačne rúry zabudované do kuchynskej zostavy. Výška ich umiestnenia je ľubovoľná, to znamená, že nemusia byť len v spodnej časti kuchynskej linky, ale môžete ich umiestniť do výšky očí, čo vám umožní lepšiu manipuláciu s pripravovaným pokrmom. Ak rúru doplníte vhodnou varnou doskou, získate pracovisko, ktoré vám bude slúžiť dlhé roky. A keď niektorý zo spotrebičov doslúži, jednoducho ho vymeníte. Kedysi bolo bežné, že ak sa pokazila rúra na sporáku, musel sa kúpiť celý nový spotrebič, aj keď jedna jeho časť bola ešte funkčná.


Horúca technika za chladným dizajnom

41550

Vstavané rúry sa vyrábajú v dvoch šírkach – 60 a 90 cm, takže si priestor treba dobre zmerať a v prípade potreby prispôsobiť rozmerom spotrebiča. Väčšina vstavaných rúr so svojím plochým dizajnom pôsobí príjemne avantgardne. Vaša kuchyňa už nebude len zmesou klasických tvarov a štruktúr. Inovácia a oživenie dizajnu domácich spotrebičov ide ruka v ruke s nenapodobiteľnosťou a osobitosťou vašej kuchyne.


Horúca technika za chladným dizajnom

41531

Multifunkčné rúry

V minulosti by ste potrebovali na prípravu rozličných druhov jedál niekoľko spotrebičov a aj tak by ste nedosiahli taký účinok, ako by ste chceli. Novodobé elektrické rúry sa už nepoužívajú výhradne na pečenie. Nové technológie zmenili základné modely na spotrebiče s viacerými funkciami, ktoré uľahčujú prácu a šetria čas aj priestor. Okrem klasického obojstranného ohrevu (využiteľného na pečenie hydiny a pod.) majú elektrické rúry zabudované aj teplovzdušný ohrev, spodný/horný ohrev, mierne a silné grilovanie, infragril či funkciu predhrievania a rozmrazovania (ktoré výrazne skracuje čas potrebný na prípravu jedla).


Horúca technika za chladným dizajnom

41528


„Fajnšmekri“, ktorí si potrpia na dobré jedlo, určite ocenia funkciu „pizza/chlieb“, určenú na pečenie pizze, chrumkavého domáceho chleba či francúzskeho pečiva. Ak radi grilujete a vonku práve nie je vhodné počasie, nič to… v modernej rúre je zabudovaný gril – na slabšie aj silnejšie grilovanie. Na vás je len zvoliť si požadovaný stupeň.


Horúca technika za chladným dizajnom

41548

Poznáte to, picháte dlhou vidlicou do mäsa a skúmate, či už je správne prepečené. Predtým však musíte otvoriť dvierka na rúre, pričom máte pocit, akoby vás ovanul horúci dračí dych. Pri automaticky riadených elektrických rúrach je to však celkom inak. Niektoré majú zabudovanú tzv. sondu pečenia, ktorá slúži na meranie vnútornej teploty pokrmu. Jednoducho ju zapichnete do jedla ešte skôr, ako ho vložíte do rúry, a na displeji môžete sledovať dosiahnutú vnútornú teplotu.


Horúca technika za chladným dizajnom

41525

Moderné rúry na pečenie majú zabudovaný teleskopický výjazd, ktorý zabezpečuje pohodlnú, jednoduchšiu a hlavne bezpečnejšiu manipuláciu. Už sa nemusíte obávať, že plech sa pri otváraní dvierok zošmykne priamo na zem. Pri niektorých modeloch sa dá teleskopický systém čiastočne demontovať a ľahko očistiť. Plechy si môžete dokúpiť, treba len vybrať správny rozmer. Rúry s klasickým otváraním dvierok sú oveľa lacnejšie. Nové závesy na dvierkach umožňujú ľahké, polohovateľné a hermetické otváranie dvierok.


Horúca technika za chladným dizajnom

41547

Ak patríte k zákazníkom, ktorí si potrpia na vysoký komfort, vyberte si rúru na pečenie vybavenú elektronickou automatikou. Dialógová elektronika pozostáva z displeja, ktorý s vami komunikuje prostredníctvom textu alebo symbolov. V ponuke je niekoľko automatických programov, ktoré môžete prispôsobiť požiadavkám jedla na prípravu, ako napríklad spodný/horný ohrev, gril… Stačí iba nastaviť požadovaný program a hmotnosť jedla – a rúra sa o všetko postará sama. Displej vás počas prípravy jedla priebežne informuje o stave.

Okrem inteligentných programov sú vo výbave väčšiny rúr aj hodiny, ktoré majú viacero funkcií – okrem toho, že ukazujú denný čas a slúžia ako budík, možno využiť ich funkciu automatického zapínania a vypínania rúry. Signalizačné zariadenie však upozorní aj na potrebu zaliať pokrm.


Horúca technika za chladným dizajnom

41538

Výrobcovia kladú veľký dôraz na bezpečnosť. Mysleli aj na malé deti, ktoré – ako všetci dobre vieme – strkajú svoje zvedavé pršteky všade tam, kam by nemali. K štandardnému vybaveniu väčšiny modelov patrí detská poistka, ktorá umožňuje rýchlo a jednoducho zablokovať ovládanie rúry. Okrem toho vstavané rúry sú zabudované dostatočne vysoko, aby malé deti na ne nedosiahli. Podľa vybavenosti dosahuje teplota dvierok maximálne 40 až 50 °C, dokonca sa nemusíte obávať ani horúcej rukoväte na dvierkach, vyrába sa z ušľachtilého materiálu, ktorý sa nezahrieva – takže zabudnite na lapky a pokrčené utierky.

Osvetlenie rúr vám ponúkne takmer panoramatický pohľad – stále to síce nebude to isté, ako pozorovať rybičky v akváriu, ale aj pohľad na grilujúce kurča, ktoré postupne chytá bronz, prinajmenšom uvedie vaše chuťové poháriky do činnosti. Sklo v dvierkach, umožňujúce priebežnú vizuálnu kontrolu, je dvoj- alebo trojvrstvové a chladené ventilátorom.

Čo sa týka vonkajších rozmerov rúr na pečenie, tie zostali v podstate nezmenené. Naopak vnútorné priestory výrobcovia zväčšili. Spotrebiče majú veľmi kvalitnú izoláciu, takže ich možno bez obáv umiestniť na ktorékoľvek miesto v kuchynskej linke.

Horúci vzduch a para


Horúca technika za chladným dizajnom

41537

Teplovzdušná rúra býva pri niektorých modeloch kombinovaná s elektrickou. Na rozdiel od nej sa však vzduch nasáva cez ventilátor do priestoru za rúrou, kde sa ohrieva pomocou vyhrievacej špirály. Po ohriatí sa vzduch vyfukuje späť do rúry. Príprava pokrmov je tak oveľa ekonomickejšia, spotrebujete menej elektrickej energie a navyše môžete využiť aj tzv. pečenie vo vrstvách a pripraviť v podstate niekoľko chodov naraz.

Ďalšou možnosťou je parná rúra. Prístroj má špeciálnu nádobu, ktorá sa naplní vodou. Jej zahriatím získate paru potrebnú na prípravu pokrmov. Para ohrieva pokrm rovnomerne. Jedlá sa pripravujú bez tukov a vody, takže nestrácajú vitamíny a stopové prvky. Zároveň si zachovávajú aj prirodzenú farbu (je to rovnaké, ako keď varíte v parnom hrnci – zelenina je svieža, a nie sivá a mdlá).


Horúca technika za chladným dizajnom

41551

Novodobé čistenie

Čistenie rúry rozhodne nepatrí k najpríjemnejším činnostiam. Pri moderných prístrojoch je to však jednoduché. Ich vnútro je potiahnuté špeciálnym povrchom, ktorý stačí pri čistení pretrieť vlhkou handričkou, hovoríme o tzv. katalytickom čistení. Modely z vyššej cenovej kategórie majú tzv. pyrolýzu – to znamená, že rúra sa vyčistí sama. Viem, znie to takmer neuveriteľne, ale je to tak. Nečistoty sa spália pri veľmi vysokých teplotách 500 až 600 °C na popol, ktorý potom jednoducho po vychladnutí rúry zotriete.

Väčšina moderných rúr je zabezpečená odnímateľnou hornou aj spodnou vnútornou časťou, ako aj bočnými stenami, čo vám uľahčí ich čistenie v dreze. S týmto systémom už nemusíte byť do pol pása vopchatí v rúre a snažiť sa krkolomne odstrániť špinu.


Horúca technika za chladným dizajnom

41545

Ako vyberať

Pri výbere elektrospotrebiča sa môžeme pomerne ľahko orientovať pomocou energetického štítka. To platí aj pri elektrických rúrach, ktoré sú takisto ako chladničky, práčky či umývačky riadu označené týmto „informátorom“. Okrem typu spotrebiča a jeho objemu je na energetickom štítku uvedená aj spotreba energie a zaradenie do energetickej triedy. Získame tak informácie, ktoré sú pri výbere spotrebiča hneď na druhom mieste za úžitkovým objemom.

Viac informácií nájdete v galérii k článku.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáci pomocníci elektrospotrebič kuchyňa rúra sporák
Zdieľať článok

Diskusia