Ako zaizolovať drevodom zvnútra

24. 11. 2014
Zdieľať

V poslednom období u nás rastie záujem o sendvičové drevostavby. Dôvodom je rýchla montáž, vysoká úspora energie a návrat k tradícii výstavby z lokálne dostupných prírodných zdrojov. Ako to drevostavby dokážu? Pozrime sa na ne najprv zvnútra.

Budúcich majiteľov drevostavby zaujíma v prvom rade architektúra ich domčeka – tvar a vnútorné členenie. V prípade sendvičových drevostavieb je široký výber možností. Existujú katalógové projekty, ale aj možnosť individuálneho spracovania architektonického riešenia. 
Ďalšou otázkou pri plánovaní drevostavby sú materiály. Od nich závisí nielen vzhľad domu, ktorý ovplyvňujú povrchové úpravy a obklady fasád a interiéru, ale aj jeho energetická úspornosť. A práve z tohto pohľadu poskytujú drevostavby širokú paletu odtieňov energetickej efektivity. Jednotlivé projekty sa líšia typom a hrúbkou izolačných materiálov a podľa nich môžeme vybudovať nízkoenergetickú, pasívnu alebo až nulovú drevostavbu. Ktoré izolácie rozhodujú?


Izolácia vnútornej priečky

Izolácia vnútornej priečky
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Nohy v teple

Pri každej stavbe sa začína základovou doskou. K dobrému zatepleniu stavby patrí už v tomto kroku izolácia podlahy, ktorá býva často kľúčová. Tá sa realizuje buď pod samotnou betónovou platňou extrudovaným polystyrénom, alebo penovým sklom, ale možná je aj izolácia nad betónovou platňou pod vrstvou podlahy. Základovú dosku si môže budúci majiteľ zrealizovať prostredníctvom realizačnej firmy alebo svojpomocne. Podľa náročnosti stavby a terénu tento proces trvá približne 3 až 4 týždne.


Izolácia stropu a priečok

Izolácia stropu a priečok
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Mäkké izolácie v interiéri

Po vyzretí základu, približne do 2 týždňov od jeho ukončenia, sa začína samotná montáž stavby. Pri stavbe menšieho charakteru, napríklad jednopodlažného bungalovu, sú obvodové steny, vnútorné priečky a konštrukcia krovu zmontované do 3 až 4 dní. Pri dvojpodlažnej stavbe to býva 5 až 6 dní. V každej konštrukcii sa zväčša používa iný druh izolácie, kritériom výberu izolácie vhodnej pre danú konštrukciu sú vlastnosti izolácie – pružnosť a pevnosť. Samozrejme, nemenej dôležitá je schopnosť tepelne a akusticky izolovať.

Fasádne izolácie sú spravidla v doskovom tvare, sú pevnejšie a presne držia tvar. Izolácie vnútorných priečok a stropov sú mäkšie a pružnejšie, čo im umožňuje dobre vyplniť priestor medzi nosnou konštrukciou. Do vnútorných priečok sa používa sklená minerálna vlna alebo fúkaná izolácia. V prípade sklenej minerálnej vlny ide o pružný rolovaný alebo doskový materiál. 
V energeticky efektívnych stavbách nachádzajú veľký rozsah využitia práve fúkané izolácie, ktoré sa dostanú naozaj všade, aj do ťažko dostupných priestorov. Pri aplikácii sa vytvorí súvislá izolačná vrstva, ktorá nie je prerušovaná spojmi. Tak sa nevytvoria medzery a nevznikajú tepelné mosty. Pri fúkaných izoláciách sa používajú tri základné druhy materiálov – sklená minerálna, kamenná minerálna vlna a tiež celulóza. Sklená minerálna vlna je na trhu už aj vo vyhotovení virgin, teda z čistého vlákna bez spojiva.


Rozvody pred zakrytím

Rozvody pred zakrytím
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Odborník radí
Karol Tužinský, aplikačný manažér Knauf Insulation

„V súčasnosti predstavuje virgin fúkaná izolácia zo sklenej vlny najčistejší izolačný materiál, ktorý v sebe nenesie žiadne škodlivé prímesi a je úplne ekologický. Na rozdiel od celulózy je odolná proti vlhkosti, nenasiakavá. Zachováva si svoje vlastnosti po celý čas životnosti stavby a pri správnej aplikácii nesadá ani pri konštrukciách zvislých stien.“ 

 

Ticho a súkromie

V drevostavbách je okrem tepelnej izolácie veľmi dôležitá aj tá zvuková. Umiestňuje sa najmä do konštrukcií, ktoré rozdeľujú jednotlivé obytné plochy stavby, teda napríklad do priečok oddeľujúcich dve izby alebo do stropu oddeľujúceho dve podlažia. V prípade akustiky platí pravidlo: čím viac vrstiev konštrukcie, tým horšie sa šíri zvuk. V stropnej konštrukcii sa utlmuje šírenie hluku takzvanou krokovou izoláciou, na ktorú sa aplikuje vrstva betónového poteru a ďalšie vrstvy finálnych podláh. Toto je mokrý proces realizácie podlahy. Využívajú sa aj suché spôsoby realizácie podláh, ktorých je viacero. V zásade ide o vrstvenie niekoľkých materiálov, ktoré plnia stužujúcu, ale aj zvukovo tlmiacu funkciu.


Fúkaná izolácia v podkroví

Fúkaná izolácia v podkroví
KNAUF INSULATION, s.r.o.

„Najčastejším spôsobom realizácie drevostavieb u nás je výroba v hale a následná montáž na mieste staveniska. V halových priestoroch sa vopred pripravia obvodové, priečkové a stropné konštrukcie; podobne aj konštrukcia krovu, pergol či prístreškov. Výhodou halovej predprípravy je predovšetkým vylúčenie nepriaznivého vplyvu počasia, akým býva dážď, sneh, mráz alebo vietor. V hale prebieha aj výroba konštrukčných častí domu – obvodových stien, priečok, stropu a krovu, a to súbežne s prípravou základov domu.“
Peter Gregor, skúsený odborník v oblasti drevostavieb zo spoločnosti Drevstav Slovakia

 


Ako zaizolovať drevodom zvnútra

1457533
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Konštrukcia obvodovej steny

Základný konštrukčný systém
U = 0,18 W/(m2 . K), hrúbka 312 mm
Vnútorný náter
Sadrokartónová doska: 12,5 mm
Drevený rošt + vzduchová medzera: 60 mm
Parozábrana: 0,2 mm
Drevená rámová konštrukcia + minerálna izolácia: 120 mm
Doska OSB: 12 mm
Lepidlo na dosku OSB: 3 mm
Izolácia EPS 70F: 100 mm
Stierka + sklotextilná sieťka: 2 mm
Fasádna omietka: 2 mm


Ako zaizolovať drevodom zvnútra

1457515
KNAUF INSULATION, s.r.o.

Konštrukcia obvodovej steny

Difúzne otvorený systém
U = 0,18 – 0,09 W/(m2 . K), hrúbka 335 – 505 mm
Vnútorný náter
Sadrokartónová doska: 12,5 mm
Drevený rošt + vzduchová medzera: 60 mm
Doska OSB s prelepenými spojmi: 18 mm
Drevená rámová konštrukcia + minerálna izolácia: 120 mm
Doska DHF: 15 mm
Lepidlo na dosku DHF: 3 mm
Fasádna minerálna izolácia: 100 – 200 mm
Stierka + sklotextilná sieťka: 2 mm
Fasádna omietka: 2 mm

Pri plánovaní drevostavby si môžete vybrať medzi základným a difúzne otvoreným konštrukčným systémom. Oba prešli procesom certifikácie a možno ich definovať ako certifikované stavebné systémy. Proces certifikácie zohľadňoval mechanickú odolnosť, stabilitu a únosnosť konštrukcie, požiarnu odolnosť, priepustnosť vodnej pary a odolnosť proti vlhkosti.

Kategória: Technológie
Tagy: drevodom
Zdieľať článok

Diskusia