Teória ladenia farieb

11. 04. 2006
Zdieľať

Často si ani neuvedomujeme, aký vplyv môže mať na nás použitie farieb v interiéri. Farby stien, nábytku, závesov a drobných doplnkov ovplyvňujú naše pocity, nálady, výkonnosť, ba dokonca aj medziľudské vzťahy. Farby majú na nás psychologický účinok, a preto by sme mali poznať zásady ich miešania a kombinovania.

Každá farba je z fyzikálneho hľadiska svetelné žiarenie s určitou vlnovou dĺžkou. Základné farby sú žltá, modrá a purpurovočervená. Sčítaním svetelnej intenzity troch základných farieb dostaneme svetlo bielej farby. Ak ich intenzitu navzájom odčítame, dostaneme opak – nijaké svetlo, čiže čiernu farbu. Z tohto pohľadu biela a čierna ako farby neexistujú, je to len viac či menej svetla (svetlo a tma), čo vysvetľuje, prečo sa biela a čierna hodia ku každej farbe.

Farebný kruh

Ak miešame iba dve základne farby, dostávame ďalšie farebné odtiene – zelenú, oranžovú, tyrkysovú atď. Farby sa dajú usporiadať do kruhu tak, že základné farby sú presne v tretinách kružnice (pozri obrázok). Ostatné farby sú medzi nimi ako prechody. Žltá postupne prechádza cez zelenožltú, hráškovú, zelenú, tyrkysovú až do modrej, tá potom ďalej na parížsku modrú, fialovú, purpurovú až purpurovočervenú, a ďalej sa mení na červenú, žltočervenú, oranžovú, oranžovožltú až kruh sa znova uzavrie na žltej. V takto usporiadaných farbách sa pri ich výbere orientuje ľahšie.

Kontrastné farby


Teória ladenia farieb

51213

Farby ležiace v kruhu oproti sebe sú kontrastné farby. Sú si opakom, tak ako svetlo a tma, čiže biela a čierna. Oproti zelenej je červená, oproti fialovej žltá, oproti oranžovej modrá. Zmiešaním kontrastných farieb vznikne nečistý tón blížiaci sa k sivej. Ak však dáme tieto farby vedľa seba, pôsobia veľmi pekne a dobre vyniknú. Pri tvorbe interiérov je vhodné používať princíp kontrastu vtedy, keď chceme niečo zdôrazniť alebo oživiť istú časť bytu. Môže ísť o detail, drobný predmet na skrinke, ale aj o celý kus nábytku.

Intenzita farieb

Kontrast ovplyvňuje aj intenzita farby. Dokonalý kontrast vytvoria farebné tóny s rovnakou žiarivou intenzitou. Intenzita môže byť tlmená čiernou alebo bielou. Ak sú obe farby svetlé (tlmené bielou), alebo obe farby tmavé (tlmené čiernou), kontrast sa stráca. Kombinácia svetlého a tmavého odtieňa vyniká. Takto vzniknutý kontrast, napríklad bledozelená s tmavočervenou alebo tmavooranžová s bledomodrou, je výrazný.


Teória ladenia farieb

51207

Tón v tóne

Druhý princíp, pri ktorom môže pomôcť usporiadanie farieb do kruhu, je ladenie farieb do jedného tónu. Neznamená to, že všetko musí byť jednej farby. Hlavná farba by však mala dominovať a ďalšie povrchy, skladajúce sa z viacerých farebných obrazcov a vzorov, by mali mať danú farbu jasne zastúpenú. Ak chceme vedieť, či sa k hlavnej farbe hodí nejaký jednofarebný predmet, všimnime si, z akých tónov je jeho farba namiešaná. Základ by mala tvoriť farba, do ktorej všetko ladíme. Zelená a žltá sa napríklad k sebe hodia, pretože polovicu zelenej tvorí žltá.

Teplé a studené

Vo všeobecnosti platí, že farby v kruhu v okolí červenej v nás vyvolávajú pocit tepla. Nazývame ich teplé farby. Farby v okolí zelenomodrej sú studené farby. Vyvolávajú v nás pocit, že je v miestnosti chladnejšie ako v skutočnosti. Tým môžeme regulovať tepelnú pohodu v miestnostiach, ktoré sú prekurované (napr. kuchyne), alebo naopak, ktoré sa nedajú poriadne vykúriť. Svetlé a teplé farby zväčšujú a približujú predmety. Tmavé a studené farby naopak – priestor zmenšujú a predmety vzďaľujú.

Koľko farebných prvkov?

Dôležitý je aj počet farebných prvkov a veľkosť farebnej plochy v jednom tóne. Väčšie množstvo sýtych a žiarivých farieb by totiž mohlo pôsobiť agresívne. Absencia farieb môže zase spôsobovať sterilnosť a neútulnosť prostredia.

Biela a čierna


Teória ladenia farieb

51211

Okrem toho, že biela a čierna sa hodia ku každej farbe, dá sa s nimi čarovať. Farby sa ich použitím zosvetľujú a stmavujú. Farebné tóny pôsobia chladnejšie pridaním bielej farby a teplejšie pridaním farby čiernej. Tak napríklad zosvetlením červenej vznikne ružová a jej stmavením pomocou čiernej farby mahagónovohnedá.

Pre akú farbu sa rozhodnúť?

Pretože zastúpenie farieb v interiéri má veľký vplyv na celkovú pohodu, ich výberu treba venovať dostatočný čas, prípadne sa poradiť s odborníkom. Pre pokojných ľudí sú vhodné teplé tóny s drobnými predmetmi sýtych žiarivých farieb, ktoré podporujú silnejší emocionálny prejav, pre búrlivákov skôr upokojujúce studené farby. Poznatky o farbách vám pomôžu k ich správnej voľbe.s Ak máte svoju obľúbenú farbu, doplňte ju o také, ktoré sa k nej hodia. Ak ju nemáte, nechajte sa inšpirovať spomenutými pravidlami. Seriál o farbách bude nabudúce pokračovať výberom optimálnych farieb pre rôzne miestnosti a ladením farieb stien a nábytku.

Kategória: Farby, materiály Štýl
Tagy: interiér
Zdieľať článok

Diskusia