Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?

26. 04. 2015
Zdieľať

Potrebujeme sto štvorcových metrov obytnej plochy na to, aby sme sa cítili pohodlne? Je väčší obytný priestor naozaj hodný stresu a vyšších nákladov s ním spojených?

Túžba mať dom spôsobila prudký nárast ich výstavby, a tým v neposlednom rade aj cien pozemkov, stavebných materiálov a nákladov na samotnú výstavbu. Možnosť financovania stavby hypotékou, túžba vlastniť kúsok vlastného pozemku pri dome za mestom urobila rodinná dom pre väčšinu dostupnejším.


Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?

Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?
Houseplans.com

Nedávna hypotekárna kríza však zmenila myslenie mnohých ľudí hľadajúcich vlastné bývanie. Sme teraz opatrnejší pri rozhodovaní o bežných výdavkoch a viac ako kedykoľvek predtým uvažujeme práve o tých vyšších. 

Nárast nákladov spojených s vlastným bývaním má vplyv nielen na zdroje, a tým aj na samotné životné prostredie, ale v neposlednom rade aj na naše financie. Pre väčšinu z nás je jedna tretina, niekedy až polovica celkových životných nákladov spojená práve s bývaním vo vlastnom dome.


Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?

Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?
Houseplans.com

Niekto by sa preto mohol pýtať, koľko času by sme mohli ušetriť, ak by sme nemuseli dať takú veľkú časť svojho mesačného príjmu práve na bývanie vo vlastnom dome? Koľko hodín mimo nášho vysnívaného domova, rodiny, záľub a priateľov to v skutočnosti reprezentuje? Keby sme to chceli takto vyčísliť, tak potom pre väčšinu z nás práve dva z piatich pracovných dní v týždni “padnú“ na úhradu výdavkov spojených s bývaním vo vlastnom dome.

Práve preto viacerí hľadáme spôsob, ako výstavbu vlastného domu aj jeho údržbu urobiť dostupnejšou a menej stresujúcou. Aj preto sú montované drevodomy stále populárnejšie. Sú totiž jednou z odpovedí na zníženie nákladov na výstavbu a údržbu.


Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?

Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?
Houseplans.com

Existuje však ešte nejaká alternatíva? Jedna z nich je bývať v menšom, takzvanom miniatúrnom dome. Aj keď toto nemusí byť riešenie pre každého, určite je to spôsob, ako možno odstrániť alebo aspoň zmierniť ten dlhodobý záväzok voči banke, čo väčšinu z nás, ktorí máme vlastný dom, ťaží. Takú istú úroveň pohodlia môžeme dosiahnuť aj pri menšej obytnej ploche, ako by sme si mysleli. Stačí lepší dizajn a s ním súvisiace lepšie využitie priestorov, ktoré často práve vo veľkom zostávajú nevyužité.

Miniatúrne domy sú lacnejšie ako tie štandardné, keď vezmeme do úvahy náklady na ich výstavbu, vykurovanie, údržbu a v neposlednom rade aj opravy. Pri svojej typickej veľkosti okolo 50 m2 uprednostňujú dizajn pred veľkosťou, plnohodnotnejšie využitie úschovného priestoru cez rôzne prvky a nábytok, ktoré ponúkajú všestrannejšie a multifunkčné využitie. Lepšie využitie vertikálneho priestoru je len jedným z nich. Menší obytný priestor preto nemusí znamenať obetovanie pohodlia

Typická veľkosť novopostaveného domu je u nás okolo 100 m2, naproti tomu štandardná veľkosť miniatúrneho domu je asi 50 m2, niekedy dokonca aj menej. Miniatúrne domy môžu byť postavené v rôznych veľkostiach, tvaroch, a dokonca aj formách, avšak ich hlavným cieľom je menší priestor a podpora jednoduchšieho spôsobu života. Ich výhodou je aj to, že pri menšej ploche, ktorú zaberajú na stavebnom pozemku, môže byť jeho zostávajúca časť využitá nepomerne lepšie ako pri štandardnej veľkosti domu.


Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?

Koľko priestoru potrebujeme na pohodlné bývanie?
Houseplans.com

Aj preto sa tieto domy objavili už aj v niektorých krajinách Európy, ako sú Španielsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo, a dokonca aj Rusko.

Aj napriek svojej veľkosti nemusia miniatúrne domy nevyhnutne znamenať zníženie komfortu bývania. Naopak, vďaka spojeniu premysleného a inovatívneho dizajnu ich majitelia naplno ocenia prínos jednoduchšieho, čiže aj plnohodnotnejšieho života, odbremenenia od veľkej hypotéky a eliminovania zbytočného plytvania. Možnosť spojenia zaujímavého dizajnu, štýlu a funkčnosti je práve súčasťou životného štýlu, ktorý očarúva čoraz viac majiteľov uvažujúcich o výstavbe svojho vlastného rodinného domu.

Ľuboš Dúbravský

LD and Son Homes s.r.o.

foto: houseplans.com

www.ldandsonhomes.eu 

Kategória: Materiály
Tagy: drevodomy projekt
Zdieľať článok

Diskusia