Kúrenie. Viditeľné alebo skryté? Záleží predovšetkým na priestore a vkuse

30. 04. 2015 Zdieľať

Bez zdroja tepla sa v našich zemepisných podmienkach nezaobídeme. Základná otázka teda spočíva len v tom, prečo sa rozhodnúť. Aj keď možností je mnoho, už roky v obľube vedú vykurovacie systémy napojené na teplovodné potrubie.

Zvoliť doskový radiátor na stenu, alebo moderný podlahový konvektor? KORADO dáva na výber medzi oboma, záleží len na priestorových možnostiach bytu a osobnom vkuse. Navyše, pri zaobstaraní moderného kúrenia ušetríte aj na nákladoch za vykurovanie.


Kúrenie. Viditeľné alebo skryté? Záleží predovšetkým na priestore a vkuse

1553259
KORADO, a.s.

Aj keď základnou úlohou kúrenia je vyhriať interiér, čoraz viac sa na neho pozerá aj ako na prvok, ktorý významne ovplyvní celkový vzhľad bytu. Rolu pritom hrajú nielen priestorové možnosti a celkové zariadenie bytu, ale aj vlastné architektonické riešenie bývania. V moderných interiéroch pýšiacich sa výraznými presklenými priestormi sa totiž miesto na radiátor hľadá len ťažko. Napriek tomu sa doskové radiátory ani v budúcnosti nemusia o svoje miesto na trhu báť. 


Kúrenie. Viditeľné alebo skryté? Záleží predovšetkým na priestore a vkuse

1553543
KORADO, a.s.

Podlahový konvektor na dizajnové poňatie aj rovnomerné vykúrenie interiéru

Konvektorové systémy umožňujú zamerať sa v interiéri výhradne na dizajn. Pretože sú umiestnené pod podlahou a prezradí ich iba mriežka v podlahovej krytine, nijako nenarušujú koncepciu priestoru. Bývaniu zostane jeho vzdušnosť, vyniknú francúzske okná, vstupy na terasu či veľké presklené plochy. Pri tomto type vykurovania sa teplo do miestnosti dostáva prúdením čiže konvekciou. Dochádza k cirkulácii, pri ktorej teplý vzduch stúpa k stropu, tam sa ochladzuje a následne zase klesne k podlahe. Pretože vzduch prúdi celým priestorom pozdĺž stien, interiér sa lepšie a rovnomernejšie prehreje, byt pritom vykúrite s minimálnymi nákladmi. Posledná novinka, ktorou je podlahový konvektor KORAFLEX FW, umožňuje interiér nielen vykurovať, ale zvládne ho v prípade potreby aj chladiť. Komfortnú tepelnú pohodu zaistí aj v miestach s vyššími tepelnými stratami, ktorými sú práve veľké presklené plochy. Vďaka dômyselnej technológii ho je možné navyše aj zapojiť do systému inteligentného riadenia budov.


Kúrenie. Viditeľné alebo skryté? Záleží predovšetkým na priestore a vkuse

1553261
KORADO, a.s.

Doskový radiátor na tradičné vykurovanie a jednoduchú rekonštrukciu

Radiátor na stenu je riešením do tradičnejšie riešených interiérov a pre tých, ktorí uprednostňujú tzv. sálavé kúrenie. Nevzhľadný rebrový však už dávno nahradil doskový. Dokáže poskytnúť vysoký výkon, na rozdiel od svojho predchodcu však zaberie menej miesta, vyznieva subtílnejšie a takisto sa ľahšie udržiava. Jediné, čo sa nezmenilo, je preferencia jeho farebnosti zákazníkmi, tu stále vedie tradičná biela. Doskový radiátor je obľúbený aj v prípade rekonštrukcií. Napríklad typ RADIK KLASIC – R umožňuje vymeniť starý radiátor bez nutnosti rezať alebo zvárať rúrky. Nové kúrenie vyzerá nielen efektne, ale umožňuje znížiť náklady na vykurovanie o 20 – 30 % ročne. Výmenu štyroch starých radiátorov za nové je možné zvládnuť zhruba za 5 hodín. 


Kúrenie. Viditeľné alebo skryté? Záleží predovšetkým na priestore a vkuse

1553265
KORADO, a.s.

Aké kúrenie teda zvoliť? Viditeľné na stenu či skryté pod podlahou? Záleží na peňaženke, priestorových možnostiach aj vlastnom vkuse. V každom prípade však platí, že o vhodnom type a výkone vybraného doskového radiátora či podlahového konvektora by mal na základe parametrov konkrétnych priestorov výpočtom rozhodnúť špecializovaný projektant.

Viac informácií k jednotlivým možnostiam nájdete na www.korado.cz.

Kategória: Energia
Tagy: kúrenie
Zdieľať článok