Úspešná realizácia pasívneho domu od firmy Atrium

29. 05. 2015
Zdieľať

Spoločnosť ATRIUM v novembri realizovala pasívny dom, ktorý spĺňa náročné podmienky ako konštrukčný systém celej obálky domu, tak aj veľa detailov, ktoré je nutné precízne ustrážiť.

Firma ATRIUM v uplynulom roku zrealizovala zaujímavú stavbu pasívneho domu. Klienti mali pomerne jasnú predstavu o tom, ako by mal dom vyzerať a čo by mal obsahovať. Zákazníci priniesli vlastnú víziu a hlavnou úlohou firmy ATRIUM bolo doladiť detaily a vyprojektovať všetky technické prvky domu. Keďže bol návrh domu už od prvopočiatku plánovaný ako pasívny, padla voľba na difúzne otvorený konštrukčne riešený ATRIUM DifuTech IZO PASIV. Preto bolo dôležité navrhnúť nielen obálku domu, ktorú má firma ATRIUM certifikovanú, ale zároveň dodať a osadiť kvalitné okná, vykurovací a vetrací systém a v neposlednom rade splniť podmienky  vzduchotesnosti domu.

Vlastná výstavba pasívneho domu je veľmi náročná na prevedenie detailov, ale aj napriek tomu sa podarilo celé dielo dokončiť k nasťahovaniu v priebehu necelých štyroch mesiacov od začatia montáže domu. Počas stavby boli splnené všetky požiadavky stavebníkov. Medzi technickými požiadavkami na pasívny dom bola tiež skúška vzduchotesnosti (Blower – door test), ktorá vyšla výborne na úroveň n50 = 0,39. Týmto by sme chceli popriať majiteľom tohto pasívneho domu ATRIUM veľa spokojných a šťastných rokov v novom domove.


Úspešná realizácia pasívneho domu od firmy Atrium

1569879
ATRIUM SK, s.r.o.

Pár postrehov od majiteľky pasívneho domu ATRIUM :

„Stavbe nášho domu predchádzal veľmi dlhý výber, ako technológie, tak realizačné firmy. Asi rok sme zbierali informácie, navštevovali rôzne výstavy, čítali odborné časopisy…. Bolo veľmi zložité sa vo všetkých informáciách orientovať a hlavne správne vybrať. Od začiatku sme vedeli, že chceme postaviť hlavne kvalitný dom s nízkymi prevádzkovými nákladmi. Drevostavba nás vďaka rýchlosti výstavby a čistej práci upútala okamžite a o inom systéme sme ani nepremýšľali. Postupne sme došli k záveru, že vďaka svojim parametrom bude správnou voľbou pasívna drevostavba.

Bolo nám od začiatku jasné, že si pre výstavbu pasívneho domu  musíme vybrať kvalitnú firmu, ktorá je schopná ustrážiť všetky detaily súvisiace so stavbou. Na základe rokovaní, referencií a technológii sme zvolili firmu ATRIUM a sme presvedčení, že výber bol správny. Stavbyvedúci firmy ATRIUM mal všetko pod kontrolou, v prípade potreby s nami všetko konzultoval a reagoval na naše požiadavky.

Aby dom spĺňal požiadavky pre pasívne domy,  vybavili sme dom aktívnou rekuperačnou jednotkou od firmy Nilan a fotovoltaickými panelmi. Aj tu všetko fungovalo a funguje ako má.

V dome bývame zatiaľ pol roka, ale od začiatku sa tu cítime ako doma, je nám tu jednoducho dobre … „.

Technické parametre rodinného domu ATRIUM v pasívnom prevedení :

– Merná ročná spotreba tepla na vykurovanie pod 20 kWh / m2.rok
– Priemerný súčiniteľ prestupu tepla obálkou budovy 0,18 W / m2.rok
– Inštalovaný vetrací systém s rekuperáciou tepla s účinnosťou 77 %
– Protokolu o absolvovanom blowerdoor teste – n50 = 0,39


Úspešná realizácia pasívneho domu od firmy Atrium

1569881
ATRIUM SK, s.r.o.


Úspešná realizácia pasívneho domu od firmy Atrium

1569871
ATRIUM SK, s.r.o.


Úspešná realizácia pasívneho domu od firmy Atrium

1569875
ATRIUM SK, s.r.o.

PASÍVNE DOMY 

Termín pasívny dom sa používa pre medzinárodne uznávaný štandard budov s veľmi nízkou spotrebou energie a vysokým komfortom bývania. Oproti existujúcim budovám, ktoré sú skôr tepelnými žiaričmi, spotrebujú pasívne domy až desaťkrát menej energie na vykurovanie. V porovnaní s novostavbami spĺňajúcimi súčasne platné normy, môže činiť táto úspora desiatky percent. Vždy záleží na použitých technológiách a materiáloch. Na komfort a kvalitu vnútorného prostredia to však nemá vplyv. Práve naopak! Výbornej tepelnej pohody a neustále čerstvého vzduchu bez prievanu si môžete užívať bez problémov aj pri zvyšujúcich sa cenách energie.

Výhody pasívneho domu :

• vysoký komfort prostredia vnútri domu
• nízke náklady na vykurovanie
• stály prívod čerstvého vzduchu
• netvorí sa prievan
• vysoká tepelná pohoda v miestnosti
• príjemné teploty v zime aj v lete

POJEM PASÍVNE 

Názov pasívny dom vychádza z princípu využívania pasívnych tepelných ziskov v budove. Sú to vonkajšie zisky zo slnečného žiarenia prechádzajúceho oknami a zisky vnútorné – teplo vyžarované ľuďmi a spotrebičmi. Vďaka veľmi kvalitnej izolácii a ďalším prvkom  tieto zisky „neutekajú von“ a po väčšinu roka postačujú na zabezpečenie príjemnej teploty v miestnostiach. Všetko dohromady zvyšuje kvalitu bývania a hodnotu nehnuteľnosti. 

Podmienky pre pasívny dom :

– Nízka merná ročná spotreba tepla na vykurovanie (menšie ako 20, resp. 15 kWh / m2.rok)
– Priemerný súčiniteľ prestupu tepla obálkou budovy menšie ako 0,22 W / m2.rok
– Dom musí mať inštalovaný vetrací systém s rekuperáciou tepla
– Doloženie protokolu o absolvovanom blower door testu
– Ďalšie podmienky podľa individuálnej výšky dotácie – napr. kvalitné okná, špičkovo prevedené detaily konštrukcií a pod.

ATRIUM SK, s.r.o.
Lazovná 69, 974 01 Banská Bystrica
Tel.: +421 484 146 187
e-mail: info@atrium-sk.sk
www.atrium-sk.sk
www.domynovejgeneracie.sk 

Kategória: Materiály Stavba
Tagy: pasívny dom rodinný dom stavba domu
Zdieľať článok

Diskusia