03. 06. 2015
Zdieľať

Posledné dve desaťročia sme svedkami rastúcej popularity nových, farebnejších a expresívnejších fasád. Dnes si už len ťažko vieme predstaviť návrat k jednotvárnej šedej farebnosti, ktorá dokresľovala kolorit slovenských miest v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Obľúbili sme si čisté a svieže farby, ktoré prinášajú do prostredia dynamiku a optimizmus.

Prvé fasády zateplených alebo renovovaných domov už majú pätnásť až dvadsať rokov a tak pomaly prichádza čas na ich obnovu. Do popredia sa dostáva otázka, aký materiál použiť, aby investícia bola čo najefektívnejšia?

Farebný náter Baumit NanoporColor photokat prináša okrem obnovy farebnosti fasády aj jej ochranu vďaka jedinečnej inovovanej receptúre špičkovej fasádnej farby s fotokatalytickým efektom.


Zariasená fasáda pred obnovou

1572571
Baumit, spol. s r.o.


Zariasená fasáda pred obnovou

Nový život pre staré akryláty

Najlepším riešením, ako „vdýchnuť“ starým fasádam nový život, je optická sanácia fasády pomocou inovovanej fasádnej farby Baumit NanoporColor, ktorá je výsledkom dlhoročného výskumu a vývoja laboratórií koncernu Baumit v Rakúsku. Baumit NanoporColor photokat je minerálny farebný náter na staré silikátové, silikónové, minerálne a akrylátové omietky a farby. Na prvých zateplených rodinných a bytových domoch boli najčastejšie používané akrylátové omietky. Majú menšiu paropriepustnosť a vďaka antistatickému náboju na svojom povrchu viac priťahujú prach, takže práve oni dnes najviac potrebujú pomoc v podobe nového náteru. Vďaka jedinečnej nanotechnológii, ktorá zabraňuje usádzaniu anorganických nečistôt na fasáde a vďaka novému fotokatalytickému efektu, ktorý aktívne chráni povrch pred organickým znečistením, ponúka Baumit NanoporColor photokat odteraz ešte silnejší samočistiaci účinok.


Fasáda po obnove

1572561
Baumit, spol. s r.o.


Fasáda po obnove

Účinná ochrana proti machom a riasam

Akútnym problémom starých fasád je vďaka znečistenému prostrediu najmä výskyt rias, húb a rôznych mikroorganizmov. Diskutuje o nich odborná aj laická verejnosť, môžeme im priradiť slovenské aj latinské názvy, vieme o tom, že rozhodujúcou podmienkou pre ich výskyt je vlhkosť. Môže „obyčajný“ náter vyriešiť tento problém raz a navždy? To určite nie, ale na základe našich vedomostí a dlhoročných skúseností môžeme použiť náter, ktorého inovatívna receptúra odráža najnovšie výsledky výskumu v oblasti fasád. Dnes vieme, že akákoľvek vrstva pridávaná na fasádu musí mať čo najnižší difúzny odpor, aby nezvyšovala riziko nadmernej kondenzácie vlhkosti. Minerálne nátery sú z tohto hľadiska najviac paropriepustné a vďaka alkalickému pH lepšie odolávajú mikroorganizmom. Náter, ani žiadna iná dostupná stavebná technológia, nedokážu eliminovať spóry mikroorganizmov v ovzduší, ale fyzikálny princíp fotokatalýzy v nátere Baumit NanoporColor photokat je výraznou pridanou hodnotou, ktorá zvyšuje odolnosť fasády proti machom a riasam.


Optická sanácia fasády

1572563
Baumit, spol. s r.o.

Vráťme fasáde život

Baumit NanoporColor photokat má vysokú kryciu schopnosť, jednoduché spracovanie a je kompatibilný so širokou škálou podkladov. Je dostupný v 654 najkrajších farebných odtieňoch vzorkovníka Baumit Life! Prefarbením fasády môžeme oživiť vyblednuté farby so zachovaním pôvodného farebného konceptu alebo zvoliť úplne nové farebné riešenie. Jednoducho povedané: s Baumit NanoporColor photokat bude fasáda opäť žiarivo čistá, moderná a navyše aj účinne chránená pred znečistením a riasami!


Optická sanácia fasády

1572559
Baumit, spol. s r.o.

Baumit NanoporColor photokat

■ Jednoduchá obnova starých fasád  
■ Samočistiaci efekt vďaka fotokatalýze 
■ Účinná ochrana proti organickému znečisteniu

www.baumit.sk

Kategória: Steny a fasády
Tagy: fasáda sanácia stavebný materiál
Zdieľať článok

Diskusia