Záhrada na balkóne alebo niečo pre záhradníkov bez záhrad

18. 09. 2006
Zdieľať

Kto z vás by nechcel svoj nudný balkón, podobajúci sa na sklad všetkého možného, zameniť za ozajstný kvetinový raj? Mnohých možno odradia predchádzajúce zlé skúsenosti s pestovaním balkónových kvetov. Hovoríte, že už ste vyskúšali všetko a váš balkón nie a nie zakvitnúť? Občas stačí málo, napríklad vyvarovať sa chýb, o ktorých ste predtým netušili. V čom teda tkvie tajomstvo zakvitnutých balkónov?

Osvedčená klasika

Medzi obľúbené kvitnúce rastliny vhodné na južne orientovaný balkón patria muškáty (Pelargonium). Bohato kvitnú a nie sú náročné na pestovanie. Muškátom sa darí na slnečnom mieste, menej im vyhovuje polotieň (úplny tieň nie je pre ne vhodný). Môžete si vybrať vzpriamene rastúce druhy (Pelargonium zonale) alebo druhy s prevísajúcimi výhonkami (Pelargonium peltatum), ktoré budú pútať pohľady z ulice. Aj tu však platí nepísané pravidlo, že prevísajúce muškáty nie sú vhodné na balkóny nachádzajúcich sa na vrchných poschodiach, pretože pod vplyvom vetra by sa mohli lámať. V takom prípade dajte prednosť vzpriamene rastúcim druhom.


Záhrada na balkóne alebo niečo pre záhradníkov bez záhrad

64452

Muškáty s prevísajúcimi výhonkami majú buď plné kvety (ktorých je na rastline menej), alebo jednoduché kvety (ktoré kvitnú najbohatšie). Rastliny vysádzajte do špeciálnej zeminy určenej pre balkónové rastliny – buď samostatne, alebo v kombinácii s inými balkónovými rastlinami. A ako to býva pri väčšine kvetín, aj tu je predpokladom úspechu pravidelná zálievka. Ak muškáty trpia nedostatkom vody, začnú im vysychať spodné listy a aj kvitnúť budú slabšie. Odporúča sa polievať ich odstátou vodu ráno alebo večer. Substrát by mal pred každou zálievkou mierne preschnúť. Ak zistíte, že spodné listy začnínajú žlknúť, prípadne úplne hynúť, pravdepodobne ste rastlinkám dopriali až priveľa vody. Okrem zálievky nezabudnite ani na prihnojovanie viaczložkovým hnojivom (s vyšším obsahom fosforu) aspoň raz týždenne. Predtým však hlinu v črepníku navlhčite. Prihnojovať treba až do konca augusta. Pri muškátoch by ste nemali zabúdať na odstraňovanie odkvitnutých kvetov a žltých listov.


Záhrada na balkóne alebo niečo pre záhradníkov bez záhrad

64456

Ideálnou spoločníčkou k muškátom so vzpriameným rastom je modrokvitnúca vejárovka (Scaevola). Táto letnička dokáže vytvoriť nádherné previsy. Možno ju pestovať v misách a väčších črepníkoch (aj samostatne). A do tretice – na slnečný balkón je vhodné aj osteospermum, ktoré kvitne až do prvých mrazov. Treba ho zalievať raz denne a minimálne dvakrát týždenne pridajte do zálievky viaczložkové hnojivo. Vyschnutý substrát spôsobuje žltnutie listov. Za občasné zostrihnutie výhonkov sa osteospermum odvďačí množstvom nových kvetov. Tie sa v tme a za nepriaznivého počasia zatvárajú.

Petúnky a minipetúnky


Záhrada na balkóne alebo niečo pre záhradníkov bez záhrad

64449

Petúnky (surfínie) a minipetúnky (Million Bells, Conchita a pod.) nie sú na balkónoch ničím výnimočným. Na slnečných a dostatočne chránených miestach orientovaných na juh vytvoria nádherné kvitnúce previsy. Tieto rastliny treba sadiť do kyslejšieho substrátu (pH 5 až 5,5), takže do zeminy pre balkónové rastliny primiešajte substrát určený na pestovanie azaliek a rododendronov. Vysoké pH a tvrdá voda spôsobujú žltnutie listov. Do zeminy sa odporúča primiešať hnojivo s postupným uvoľňovaním živín (ktoré vyživuje rastlinu šesť mesiacov). Previsnuté petúnky a minipetúnky žiadajú pravidelné zalievanie, čiže substrát by nemal nikdy úplne vyschnúť, ale takisto nesmie byť premokrený. Po výsadbe dlhšie výhonky zaštipnite, čím docielite košatejší rast a bohatšie kvitnutie. Na trhu je špeciálne hnojivo na petúnky (ale môžete použiť aj hnojivo na azalky a rododendrony). Nepriateľom previsnutých petúnok sú silný vietor a dlhšie trvajúci dážď (lepšie je premiestniť ich na chránené miesto). Pri pretrvávajúcej vlhkosti môžu tieto rastliny napadnúť hubové ochorenia, prípadne iné škodce (na ich odstránenie je vhodný mydlový roztok). Vyniknú v hrantíkoch (štyri až päť sadeníc do jedného dlhého 50 cm), ale aj v závesných nádobách.


Záhrada na balkóne alebo niečo pre záhradníkov bez záhrad

64455

Železníky

Medzi obľúbené bohatokvitnúce balkónové rastliny patria aj železníky (Verbena). Balkóny farebne oživia, pekne voňajú a lákajú motýle. Kvitnú od mája do prvých mrazov. Možno ich vysádzať samostatne alebo v kombinácii s inými rastlinami, ako sú muškáty, lobelky, petúnky, minipetúnky, dvojzubec či previsnuté begónie. Novovyšľachtené kultivary železníkov rozkvitajú už od strednej časti výhonov. Vyžadujú častejšiu zálievku, ale v menších množstvách. Žltnutiu listov zabráni hnojivo s obsahom železa. Aby bohato kvitli, občas dlhšie výhonky zaštipnite. Na slnečných balkónoch sa bude dariť aj sanvitálii (Sanvitalia), z ktorej počas leta nemusíte odstraňovať odkvitnuté kvety. Ak budete substrát udržiavať vlhký a rastlinu dvakrát týždenne prihnojíte, budete sa môcť z jej drobných žltých kvetov tešiť až do októbra.

Okrem železníkov a sanvitálie obľubuje slnkom zaliaty balkón aj žltokvitnúci dvojzubec (Bidens), ktorý môžete pestovať v hrantíku alebo v závesnej nádobe. Treba ho dvakrát denne zaliať. Vynikne najmä v kombinovaných výsadbách (s muškátmi). Netreba z neho odstraňovať odkvitnuté kvety.

Fuksie, begónie a bakopa


Záhrada na balkóne alebo niečo pre záhradníkov bez záhrad

64450

Na slnečné a mierne zatienené balkóny (orientované na východ a západ) je vhodná diascia, ktorá kvitne svetlofialovými a ružovými kvetmi počas celej sezóny. Táto rastlina vyžaduje výdatnú zálievku a dvakrát týždenne ju treba prihnojiť. Veľmi citlivo reaguje na premokrený substrát. Mierne zatienené až zatienené balkóny patria medzi problematické miesta, ale aj tu možno pestovať veľa zaujímavých rastlín. Patria medzi ne napríklad aj fuksie. Sú nenáročné, pomerne rýchlo rastú a navyše si môžete vybrať z niekoľkých zaujímavých druhov a kultivarov. Do kvetináčov sú vhodné husto olistené, kompaktne rastúce a bohatokvitnúce druhy zo skupiny Shadow Dancer. Fuksiám vyhovuje východne a západne orientovaná strana, miesta chránené pred vetrom a dažďom. Vysádzať ich treba do kvalitného subtrátu (určeného pre balkónové kvitnúce rastliny), prihnojovať raz až dvakrát týždenne a odstraňovať odkvitnuté kvety. Ideálny čas na zalievanie je ráno alebo večer.


Záhrada na balkóne alebo niečo pre záhradníkov bez záhrad

64451

Podobné podmienky (polotieň a tieň chránený pred vetrom) vyhovujú aj netýkavkám (Impatiens). Sú však náročnejšie na vodu a prihnojovanie. Z letničiek, ktoré sú vhodné do polotieňa a tieňa a majú atraktívny prevísajúci vzrast, je na balkón vhodná aj bielokvitnúca bakopa. Ide o smädný kvietok, ktorý vyžaduje výdatnú zálievku a občasné prestrihanie najdlhších výhonkov. Nevyhnutné (ako pri všetkých balkónových letničkách) je aj prihnojovanie (v tomto prípade dvakrát týždenne, odporúča sa zapracovať hnojivo s postupným uvoľňovaním živín do substrátu už pri výsadbe). Bakopa neznáša priame slnko. A aby sme nezabudli, v tieni či polotieni sa bude dariť aj begóniám (najmä tým, ktoré majú v pôde hľuzy). Za kyslejší substrát, pravidelnú zálievku a prihnojovanie sa odvďačia nádhernými zamatovými kvetmi.

Atraktívne listy a kombinovanie


Záhrada na balkóne alebo niečo pre záhradníkov bez záhrad

64453

Do kvetináčov a závesných nádob môžete okrem kvitnúcich rastlín vysadiť aj také, ktoré majú okrasné listy. Vhodné sú napríklad aromatický plekrant s bielo-zelenými mäsitými listami, ktoré odpudzujú hmyz, slamiha (Helichrysum petiolare) so sivými plstnatým výzorom, koleus (Coleus blumei), ktorý vďaka svojmu farebnému odtieňu vynikne aj v polotieni, alebo zádušník (Glechoma) s drobnými bielo-zelenými listami na dlhých zakoreňujúcich výhonkoch. Zaujímavá ipomea si najmä v ostatnom období získava popularitu vďaka svojim purpurovým a žlto-zeleným listom. V balkónových výsadbách sú obľúbené aj listy hluchavky (Lamiastrum). Pri vysádzaní môžete kombinovať druhy so vzpriameným, krovitým a prevísajúcim rastom, pričom tie vyššie treba situovať za nižšie. Okrem farebnosti je dôležité zohľadniť aj rovnaké nároky vysadených druhov (na pôdu, zálievku, svetlo a prihnojovanie). Do zmiešaných výsadieb sú vhodné nielen balkónové letničky, ale aj okrasné trávy, trvalky (levanduľa, šalvia s farebnými listami, heuchera, santolina), zelenina (okrasné papričky, koktailové rajčiny) a niektoré typicky záhonové letničky (slnečnice, rudbekie, krasuľky, nízke georgíny, astrovky, czínie, agerát).
 

Krok za krokom k zakvitnutému balkónu

  • Vyberajte správne nádoby. Platí pravidlo: Čím sú pestovateľské nádoby väčšie, tým lepšie. Mali by byť aspoň 15 cm široké a vysoké, ale nie dlhšie ako meter. Nevhodné sú aj nádoby z tmavších materiálov (hrozí časté prehrievanie koreňového systému). Pre pestovanie balkónových rastlín je dôležité, aby hrantíky mali otvory na odtok prebytočnej vody, súčasťou príslušenstva by mala byť aj miska. Samozavlažovacie nádoby majú viaceré pozitíva. Rezervoár takej nádoby pojme až štyri litre vody, ktorá sa rovnomerne privádza ku korienkom vysadených rastlín.
  • Základom úspechu je kvalitný substrát. Ak chcete, aby váš balkón prekvital, zvoľte na pestovanie kvetín špeciálny substrát (pričom muškáty vyžadujú iný a petúnie iný druh). Doň primiešajte hnojivo s postupným uvoľňovaním živín (pčas 6 mesiacov), perlit (výborne prevzdušňuje) a jemne drevnú kôru. Novinkou sú jemné granuly polymérov, ktoré dokážu do seba nasať vodu a v substráte vytvoria gél, ktorý potom dlhšie zadržiava vodu a živiny. Vďaka svojej štruktúre tento prípravok prepúšťa korienky rastlín (na liter substrátu pripadnú asi dva gramy tejto látky).
  • Nepodceňujte vzdialenosť výsadby. Priesady vysádzajte 10 až 15 centimetrov od seba, pri kombinovaných výsadbách dajte dopredu prevísajúce rastliny, za ne druhy so vzpriameným rastom a nakoniec tie najvyššie kvety.
  • Pravidelná zálievka podporí bohaté kvitnutie. Vhodná je odstáta voda, ktorú treba použiť, keď substrát mierne preschne. Ideálny čas na polievanie je ráno alebo večer, počas horúcich dní zalievajte dvakrát (aj doobeda, aj poobede). Aby listy a kvety nezhnedli, lejte vodu priamo na substrát. Niektoré druhy balkónových kvetín, ako sú bakopa či petúnky, uprednostnia mierne vlhký substrát. Petúnky znesú len mäkkú vodu. Raz, prípadne dvakrát týždenne pridajte do vody viaczložkové hnojivo (nie však to isté, ktoré používate na muškáty!).
  • A čo ďalej? Samozrejme, dôležitá je aj ďalšia starostlivosť, ako napríklad pravidelné odstraňovanie odkvitnutých kvetov a žltých listov. Dlhšie výhonky treba zastrihovať, čím podporíte bujnejší rast a bohatšie kvitnutie.
Kategória: Bývanie Zeleň v interiéri
Tagy: balkón kvetiny muškát
Zdieľať článok

Diskusia