Malá a asertívna kuchyňa

10. 10. 2011
Zdieľať

Malá áno, ale asertívna? Toto je dnes také obľúbené slovo! Uchádzate sa o zamestnanie? Pokleslo vám sebavedomie? Všade samé rady o asertivite. Že čo to je? Ide o to, kto a ako sa vie presadiť. A čo to má spoločné s malou kuchyňou? Všetko. Tiež sa potrebuje nenásilne, vľúdne presadiť, navyše v obmedzenom priestore. Nemá to ľahké. K vyššiemu sebavedomiu potrebuje poznať svoje možnosti na oveľa menšom manévrovacom poli a pritom pre ňu platia tie isté pravidlá ako pre jej väčšiu a medializovanejšiu sestru. Skúste si zalistovať v ponukách výrobcov kuchýň a v časopisoch o bývaní. Zväčša sa na vás z obrázkov smejú kuchyne, ktoré sa rozprestierajú na viac ako 10 m² a vy máte dojem, že ich majitelia obývajú hrady a zámky a za chrbtom im stojí komorník.

Pre koho a ako

Nerobte si vrásky. Ešte je nás stále viac s tými menšími kuchyňami. Dokonca aj malá kuchyňa sa dokonca dostáva v prílivoch a odlivoch tvorivosti architektov na výslnie ich záujmu. Otcom jej modulového riešenia je sám veľký Le Corbusier. Kopírovať sa ho snažili socíkové kuchynky v panelákoch. Niečo sa podarilo, niečo nie. Nemusíme poukazovať len na našu typickú zástavbu, najmä zo sedemdesiatych rokov. S malou plochou kuchyne môžete zápasiť aj v starších bytoch. Typickou situáciou je zmenená dispozícia alebo rozdelenie pôvodného veľkorozmerného bytu na dva menšie. Ďalšou kategóriou sú nadšenci malých kuchýň – a nemusia to byť práve slobodní muži, ktorým je na kuchyňu akurát dosť aj šesť metrov štvorcových. No a keď je aj byt dosť veľký, ale pre umiestnenie nosných stien, inštalačných rozvodov alebo iných potvorstiev jednoducho nemožno pre kuchyňu vyboxovať ďalší priestor, necháte to tak? Viete, koľko ľudí sa už popálilo v kuchyni? Ja nie. Ale určite dosť aj pri jej zariaďovaní. Pre nás je to dobre. Prečo? Nemusíme vymýšľať nové pravidlá, môžeme si to pekne zhrnúť aj s chybami druhých. Čo sme teda zistili?


Malá a asertívna kuchyňa

70159


Malá a asertívna kuchyňa

70160

 

Je odmeraná? Aj tak si ju premerajte!

Zariaďovať – a dokonca kuchyňu – nemožno bez metra a trpezlivosti. Ak nie ste šťastlivci, ktorí s kúpou bytu nadobudli aj projektovú dokumentáciu jestvujúceho stavu s okótovaným pôdorysom a vyznačenými prípojkami na energie, merajte. Najlepšie dvakrát. Nezabudnite ani na svetlú výšku miestnosti, najmä ak chcete uložiť veľa kuchynského náčinia, prípadne aj veci po babke, ktorých sa nechcete vzdať. Ide o to, do akej výšky budete môcť umiestniť skrinky a poličky. Máte popísaný papier, a nie ste si istí, či výrobcovia ponúkajú nábytok, z ktorého by ste poskladali linku podľa vašich predstáv? Je tu stále možnosť dať si vyrobiť kuchyňu na mieru, i keď za viac peňazí. Pre tých ostatných máme dobrú správu: Výrobcovia síce špeciálne nemyslia na malé kuchyne, ale tým, že väčšie a veľké kuchyne náročných klientov mávajú atypické pôdorysy a členitosť, prišli našťastie na to, že ich výrobky sa budú lepšie predávať, ak veľkosť korpusov bude odstupňovaná po 5 a 10 cm. Potom sa to už s trochou skúseností a rozumu dá poskladať.

 

A čo teraz?

Patríte k typom, ktoré si najbližšie roky neplánujú zakladať rodinu, alebo vás veselo pribúda a za krátky čas si prisťahujete k sebe aj babičku z Dolnej Maríkovej? Radi varíte až do bezvedomia alebo priestor kuchyne bude vaším ďalším interiérovým šperkom? Najete sa najradšej v obývačke pred televízorom, v lepšom prípade za jedálenským stolom, alebo potrebujete akčný stolík pre viac osôb niekde pri stene a ešte stále v kuchyni? To nie sú žarty, stále ide o centimetre. Čím viac činností chcete vtesnať do malého kuchynského priestoru, tým viac budete preratúvať priestor na drobné.


Malá a asertívna kuchyňa

70165

 

Malá a asertívna kuchyňa

70161

Pre niekoho je hlavnou činnosťou príprava jedla, pre iného konzumácia. Konzumácia sa pokojne vojde aj do malej kuchyne, ale keď si prajete často a veľkoryso stolovať, presťahujte túto činnosť do priľahlých priestorov. Potom si premyslite dispozíciu bytu a snažte sa jedálenskú a obývaciu časť umiestniť čo najbližšie ku kuchyni. Dobrým riešením je otvorené prepojenie kuchyne s obývačkou. Poučenia od našich babičiek, že kuchynské výpary sa dostanú tam, kam nemajú, boli síce milé, ale dnes ich už netreba brať až tak vážne – už existujú digestory a v kuchyniach sa zďaleka a zvysoka toľko nežongluje a u väčšiny z nás dokonca ani nevarí.


Malá a asertívna kuchyňa

70181

Nechcem byť zlá, ale je tu ešte jedna vec. Ste škrečok? Ja tak trochu som. Mávam záchvaty raz za mesiac a musím zaplniť aspoň obľúbené poličky obľúbenými potravinami (štyri druhy oleja a cukor vo všetkých odtieňoch hnedej…). Tak na túto milú úchylku myslite predtým, ako začnete so zariaďovaním. Výdatnejší nákup bude pýtať okrem úložného priestoru aj priestor na prekladanie, odkladanie a inú manipuláciu. Platí pravidlo, čím viac toho máte, tým viac sa musíte starať – a v našom prípade od začiatku hlavne o priestor.

 

Spotrebitelia spotrebičov

Opäť vás pootravujem s tým, že myslite skôr, ako kúpite. Naozaj najprv myslite na seba, až potom na elektrospotrebiče. Malá kuchyňa nie je pre zúfalcov. V stiesnenom priestore si treba vybrať. Viete to? Stačí vám dvojplatnička, najužšia umývačka riadu, jeden kuchynský robot, varná kanvica a hriankovač? Ak nie, pridávajte s rozvahou. Malé elektrospotrebiče si nechajte poruke na najbližšej poličke alebo na pracovnej doske, ak je široká aspoň o trochu viac ako 60 cm.

Málo? Pracovnú plochu si môžeme nadstaviť krytmi na drez a varnú dosku. A čo s rúrou? Na svete je kompaktná rúra, ktorá kombinuje základné funkcie teplovzdušnej rúry a mikrovlnky do jedného spotrebiča. Niektoré z nich majú aj dve platničky ako náhradu za varnú dosku. Čo so špinavým riadom? Umývačka široká 45 cm nie je výnimkou a úplným šetričom miesta je zásuvková umývačka riadu. Bodaj by nie, keď má šírku 36 cm. Pre tých, čo sa pri varení nepretrhnú, dobrá správa: Pridajte sa k prezidentskému životnému štýlu kráľovským výberom – dvojplatnička je vo všetkých verziách od plynu cez elektrinu, sklokeramiku až po najviac propagovanú indukčnú dosku.

Chladnička? Musí byť. Pozor na objem. Aj keď v malej kuchyni je najlepším riešením dať si nainštalovať linku so vstavanými spotrebičmi, nezabudnite na minimálny objem chladničky. Pod 133 l si príde na svoje akurát slobodný muž bez záväzkov. Matka rodiny v paneláku bude možno chcieť dostať automatickú práčku pod pracovnú dosku v kuchyni. Niekedy naozaj nemáte na výber, ale ak môžete, vylúčte pranie z kuchyne menšej ako 9 m².

 

Akty X a pracovná doska s drezom

Pravidlo hovorí, že malej rodine stačí linka dlhá 2,5 m. Odkiaľ je to pravidlo a aká je to malá rodina, to je vo hviezdach. Takže to skúsme od konca. Vieme na prípravu jedla využiť aj príručný, prípadne jedálenský stôl alebo sme sa zmohli na barový pult, na ktorom urobíme časť kuchynských prác? Potom tých 60 cm pracovnej dosky bude stačiť. Pracovná plocha sa zväčší aj vďaka zasúvacím malým stolíkom: dajte im kolieska a zabezpečte takú výšku, aby sa zmestili pod pracovnú dosku. Inou možnosťou sú výsuvné dosky, ktoré sú už súčasťou ponuky predávaných kuchynských liniek.

 


Malá a asertívna kuchyňa

70185

 

Malá a asertívna kuchyňa

70187

V kuchynskom štúdiu vám ukázali aj najmenší drez? A bol v ňom špinavý riad alebo sa len tak leskol? Najmenšie drezy sú široké 35 cm. Ak však chcete občas umyť v dreze aj väčší hrniec alebo neutekať s plechom na pečenie do kúpeľne, rozhodnite sa pre šírku minimálne 40 cm a hĺbku aspoň 18 cm. No a k drezu ešte jedna rada: Drvič odpadu vám ušetrí miesto, čas a nervy. Priznajte, že doma nemáte poradovník ochotných vynášačov smetí.


Malá a asertívna kuchyňa

70191

Plány vám môžu skrížiť aj pracovné zóny. Záleží na vás. Zbytočne sa nesnažte o netradičné riešenia, lebo toto vymyslel už všelikto pred nami. Prídete domov s nákupom – vyložíte, odložíte, niečo umyjete, zase premiestnite na pracovnú dosku a potom s tým šup do hrnca. To je poradie pracovných zón. Ak vám to nejde, v kuchynskom štúdiu sú na to prichystaní. Obyčajne sa za túto službu nepripláca.

 

Skrinky, skrinky na predaj!

Začnime od otvárania. Čím širšie dvierka, tým viac zasiahnu pri otváraní do priestoru. Našťastie si môžeme vybrať skrinky s dvierkami širokými iba 30 cm. Riešením sú aj posuvné dvierka a radosťou skrinky s výsuvnými alebo otočnými policami. Pre ľahšie rozrátanie priestoru uvádzame, že sériovo vyrábané skrinky sú v predaji v šírkach od 15 do 120 cm. Úložný priestor môže siahať až na strop. Potom ho skúste odľahčiť kombináciou skriniek a otvorených políc. Otvorené police odľahčia priestor, môžu byť aj na stenách oproti kuchynskej linke, pričom stále poslúžia na odkladanie všeličoho. Menej potrebné veci klaďte na vyššie poličky horného radu alebo do najnižších zásuviek dolného radu skriniek. Nezabúdajte, že skrinky a police zavesené na stenách alebo visiace zo stropu by mali mať menšiu hĺbku ako spodné skrinky. Pri nakláňaní nad pracovnou doskou si o ne nepotrebujeme búchať hlavu.
 


Malá a asertívna kuchyňa

70167


Malá a asertívna kuchyňa

70168


Malá a asertívna kuchyňa

70169


Malá a asertívna kuchyňa

70170

Organizéry, výsuvné mechanizmy, „kolotoče“ v rohoch linky zjednodušujú prístup k obsahu v zásuvkách a skrinkách. (Fresh Lemon, HAKA)

 


Malá a asertívna kuchyňa

70173

Závesný program. Ja neviem, to sa už všetko musí volať systém alebo program? Ide jednoducho o zostavu navzájom súvisiacich kovových prvkov umiestnených na stene nad pracovnou doskou, na ktoré môžete prehľadne vešať náčinie bez toho, aby zaberalo ďalšie miesto v skrinkách. Závesné tyče a lišty rôznych dĺžok, roštové poličky, háčiky, konzoly, odkvapkávače na riad… Len to nepreháňajte, aby to u vás nevyzeralo ako u baby Jagy. Že vraj aj jej domček bol o niečo väčší, ako sa to javilo v Mrázikovi.

Sokel? Nesokel? Ak ešte neviete, kam so zmetákom, prípadne zbierate igelitové nákupné tašky alebo pre mamu odkladáte poháre zo zaváranín, vyberte si linku so soklovými zásuvkami. Faktom ostáva, že veľa vecí si nájde miesto inde, ako sme si zvykli v kuchyni starej mamy.

 

Uveďme príklad

Pomohol Michal Mihaľák, architekt zo štúdia K 28

Alternatíva 1

Kuchynka je riešená klasicky líniovo k jednej stene. Obsahuje len to najnutnejšie bez vymožeností, akými sú vstavaná umývačka riadu a vstavaná chladnička. Digestor je vstavaný do jednej z horných zasklených skriniek. Je to kuchyňa pre jedného alebo dvoch ľudí, pri troške skromnosti aj pre jednu rodinu. Priestor ešte znesie voľne stojacu chladničku – možno dizajnérske dielko.

Alternatíva 2

Kuchynka je riešená v dispozícii do L. Obsahuje všetky vymoženosti: vstavanú umývačku riadu a vstavanú chladničku, hoci natesno. Digestor je vstavaný do jednej z horných zasklených skriniek. Kuchynka obsahuje aj rohovú skrinku s otočným systémom, ktorý využíva celý priestor rohu. Je to jeden z významných prvkov využitia celého priestoru kuchyne. Veď to poznáte, priestoru v kuchyni nikdy nie je dosť.
 


Malá a asertívna kuchyňa

70177


Malá a asertívna kuchyňa

70178

alternatíva 1 alternatíva 2

Malá a asertívna kuchyňa

70180


Malá a asertívna kuchyňa

70179

 

Dvere alebo aj nie


Malá a asertívna kuchyňa

70157

Naozaj potrebujete otvárať dvere na kuchyni? Ak áno, tak potom tie, ktoré sa budú otvárať von z miestnosti alebo zasúvať. Pozor! Zásuvné dvere potrebujú voľnú vonkajšiu stenu alebo špeciálnu stenu (napríklad zo sadrokartónu), do ktorej sa pri otvorení skryjú. Predsa len bude jednoduchšie prepojiť kuchyňu s ostatným priestorom otvorenou dispozíciou, ktorá ju presvetlí a opticky zväčší.

 

Keď sa svetlo vyfarbí a farba sa osvetlí

Malá kuchyňa potrebuje silné stropné svetlo. Dobre poslúžia bočné stenové svietidlá, ktoré dočiahnu na jednotlivé pracovné zóny. Celú šírku pracovnej dosky môžeme osvetliť zo spodnej strany hornej skrinky, na ktorej bude pripevnená ochranná lišta s pevným a bezpečným krytom odolným proti vlhkosti. Pri kúpe svietidiel si dajte poradiť: svetlo by nemalo vrhať ostré tiene.


Malá a asertívna kuchyňa

70166

Lenže svetlo nestačí. Dokonca nestačí ani to, keď sa šikovne vyhnete množstvu detailov, rustikálnym a členeným povrchom skriniek alebo veľkému striedaniu materiálov. Dôležitá je aj farebnosť, ktorá sa zahráva so svetlom a našimi vnemami. Ovplyvňuje pocit veľkosti alebo malosti kuchyne. Ako na to? Svetlé farby, tón v tóne, svetlé drevo, lesk a optická ľahkosť materiálov. Jednotlivé plochy by mali byť materiálovo a farebne prepojené tak, aby pôsobili ako celok. Pozor na priveľa bielej a množstvo antikorových doplnkov. Chladný priestor potrebuje kontrast v podobe teplého materiálu alebo farby stien. K bielej linke skúste vanilkovú stenu a pridajte drevo alebo iný prírodný materiál. Ak máte v návrhu priveľa pastelových tónov, prípadne si myslíte, že kuchyňa bude fádna, zahrajte sa s malými farebnými a materiálovými kontrastmi. Kde ich použiť? Pracovná doska, obkladové škáry, úchytky, malé elektrospotrebiče. A ešte k obkladačkám. Niekoľko exkluzívnych kúskov áno, ale vyhnite sa prevzorovaniu a výrazným vzorom na väčšej ploche.

 

Bože, a podlaha mala byť prvá

Neviete, čo s podlahou urobí tmavé drevo alebo dlažba? Zmenší ju. Nechajte ju svetlú, veď aj tak má iba niekoľko štvorcových metrov. Okrem toho, že jej povrch v závislosti od odtieňa, lesku a materiálu odráža svetlo nahor, a tak prevetráva priestor, lepšie kamufluje to, čo ste nestihli upratať. Pokojne na ňu dajte položiť svetlý odtieň laminátovej alebo drevenej plávajúcej podlahy. Linoleum, ktoré sa v plnej paráde vrátilo do módy, ešte ľahšie vyberiete tón v tóne k farbe kuchynskej linky. Svoje urobia aj svetlé obdĺžnikové dlaždice uložené na šírku.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyňa úložné priestory
Zdieľať článok

Diskusia