Ako z podkrovia vyťažiť maximum

12. 02. 2019
Zdieľať

Podkrovie je jedinečnou formou bývania. Aby sa však stalo pohodlným životným priestorom, treba využiť všetky jeho výhody i slabiny vo svoj prospech. Či už plánujete nové podkrovie, alebo chcete upraviť existujúce, pomôžu vám rady Ing. arch. Tomáša Guniša z architektonickej kancelárie Archisystems.

S ktorými strechami to ide ľahšie

Ideálnym adeptom na zobytnenie je klasická sedlová strecha. Keďže má na koncoch rovné štítové steny, nie šikmé plochy valby, poskytuje najväčší priestor a ľahšie sa zariaďuje. Navyše sa často realizuje s konštrukciou jednoduchého, tzv. hambálkového krovu, kde nie sú potrebné pomocné stĺpy a vzpery, čo tiež výrazne zvyšuje variabilitu dispozičného riešenia.

Ďalším vhodným typom je manzardová strecha. Má v spodnej časti strmší sklon, vďaka čomu poskytuje relatívne veľký využiteľný priestor s dostatočnou výškou a má výhody aj pri zariaďovaní. Nevýhodou je komplikovanejší krov, a teda väčší počet trámov, s ktorými treba v interiéri počítať. I keď teoreticky sa dá zobytniť každá strecha s dostatočnou výškou, pri stanových a valbových však treba počítať s horším pomerom priestor/cena.

Na izoláciu šikmej strechy je vhodná ekologická minerálna vlna bez formaldehydov, fenolov a pridaných farbív, vyrobená technológiou ECOSE, v kombinácii so vzduchotesným izolačným systémom Homeseal LDS. Systém sa skladá z difúznych a parozábranových fólií, pások určených na napojenie fólií na ostatné stavebné konštrukcie a z tesniaceho tmelu. Možno ho použiť pri šikmých strechách, drevostavbách, zateplených stropoch a všetkých montovaných stavebných konštrukciách, ktoré susedia s vonkajším prostredím alebo oddeľujú od seba priestory s rôznymi teplotami.
Knauf Insulation

Priznať trámy?

Priznávanie stĺpov, trámov a iných konštrukčných prvkov v interiéri je otázkou kompromisu medzi statikou, vzhľadom a dispozičným riešením. Väčšinou je snahou integrovať ich do stien tak, aby v priestore neprekážali. Ak to však nie je možné, zaujímavým riešením je urobiť z núdze cnosť a z „neschovateľného“ trámu dominantný solitér alebo akcent. Treba pritom citlivo zvážiť celkový štýl interiéru a podľa toho voliť aj farebnosť trámov – či už tmavšiu, aby sa drevo zvýraznilo, alebo bielu, aby splývalo so stenami a bolo priznané iba štruktúrou.

Dôležitú úlohu hrá aj stav dreva a prostredie, v ktorom sa nachádza. Ak je drevo zdravé a v suchom priestore, môžete ho nechať v prirodzenej forme. Ak na ňom zanechal stopy zub času a nechcete z nich spraviť zámer (čo môže byť žiaduce napríklad pri vintage interiéroch) alebo ak sú trámy v prostredí, kde ich viac namáha vlhkosť, prípadne sa na ne kladú vyššie hygienické nároky, môžu sa obložiť.

Najčastejšie sa používa sadrokartón alebo nový drevený obklad. Netreba však zabúdať na to, že takéto riešenie zväčšuje hrúbku konštrukčného prvku a ten tak môže pôsobiť priveľmi masívne.

Môžu sa niektoré strešné trámy odstrániť?

Odstránenie niektorých trámov je zásah, ku ktorému treba určite prizvať statika alebo oprávnenú osobu. V niektorých prípadoch možno ponechať odstránený trám bez náhrady, často ho ale treba nahradiť na tom istom alebo inom mieste iným konštrukčným prvkom, napríklad stužujúcou stenou alebo oceľovým ťahadlom.

So strešnými oknami sa spája najmä úžasné svetlo v interiéri a pocit vzdušnosti a spojenia s okolím. K výhodám patrí popri atmosfére a výhľade aj jednoduchšia konštrukcia a cena, ktorá je v porovnaní s vybudovaním vikiera podstatne nižšia.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Bez letných útrap. Aby ste obmedzili letné prehrievanie, vyberte si okno s čo najlepšími tepelnoizolačnými parametrami a orientujte ho na menej slnečnú stranu – na sever alebo na východ. Efektívne tienenie by malo byť samozrejmosťou.

„Atmosférotvorcovia“. Atmosféru v interiéri výrazne ovplyvňujú farby a textílie. Patria k nim aj niektoré typy tienenia, ktoré navyše príjemne zmäkčujú svetlo. Rímske rolety od firmy VELUX sú v ponuke v mnohých variantoch a na ich výmenu stačí jeden „klik“, takže ich ľahko vymeníte napríklad podľa ročného obdobia.

Pozor na svetlú výšku

Svetlou výškou obytných miestností, čiže vzdialenosťou medzi podlahou a stropom, sa zaoberá norma STN 73 4301 a vyhláška 532/2002 Z. z. § 43 ods.(5). Minimálna svetlá výška je tu 2 400 mm, odporúčaná je 2 600 mm. V podkroví, ktoré je súčasťou plnohodnotného obytného priestoru pod ním, môže byť minimálne 2 300 mm. Ak podkrovie tvorí samostatnú bytovú jednotku, teda nemá o podlažie nižšie priestor s plnohodnotnou svetlou výškou, musia sa v ňom dodržať všeobecne platné výšky 2 400 mm (minimálna) a 2 600 mm (odporúčaná).

Pozor na výšku. Niektoré typy striech sú na zobytnenie vhodnejšie, iné menej vhodné. Určujúcimi sú tvar strechy, konštrukcia krovu (množstvo a umiestnenie trámov a podporných prvkov), sklon šikmín a výška priestoru pod nimi. Už pri úvahách o zobytnení sa vám preto zíde rada odborníka.
Fotolia

Ako dosiahnuť tepelnú pohodu

Základom tepelnej pohody je dostatočná tepelná izolácia, to znamená izolačný materiál určený na zateplenie šikmej strechy aplikovaný v dostatočnej hrúbke. Pri nevhodnom materiáli, malej hrúbke alebo nedostatočnom prekrytí totiž môže dôjsť k vzniku tepelných mostov, ktoré sa prejavia pásovou kondenzáciou v mieste krokiev. S kondenzáciou, teda vlhkosťou, sú spojené nepríjemné úkazy, ako je kvapkanie vody a vznik plesní, v extrémnych prípadoch môže dôjsť až k vážnemu poškodeniu stavebnej konštrukcie. V zime si môžete na zasnežených strechách všimnúť „vykreslenie“ krokiev v strešnej rovine – sneh sa na ich mieste topí skôr, čo jednoznačne indikuje tepelný most.

V lete majú zle izolované podkrovia problémy s prehrievaním. Keďže podkrovie má menej akumulačnej hmoty, ktorá by vyrovnávala teplotné výkyvy, je tu tento problém výraznejší než v murovaných častiach domu. Prehrievaniu šikmých striech pritom zabraňujú produkty na báze minerálnych vlákien lepšie ako materiály na báze penových plastov.

Dôležitú úlohu hrajú v tomto prípade aj strešné okná a ich orientácia. Kým pri vikieroch platia podobné zásady ako pri klasických oknách, pri strešných oknách je situácia odlišná. Keďže majú oproti zvislým oknám omnoho vyššiu efektivitu solárnych ziskov, je lepšie vyhnúť sa pri nich klasickej južnej orientácii a využiť skôr strany s menším osvitom, teda sever a východ. Samozrejmosťou by malo byť efektívne tienenie, ideálne exteriérové.

Špecifický štýl. Dispozícia podkrovného bývania sa musí prispôsobiť rytmu konštrukčných prvkov krovu. Niektoré sa stanú súčasťou deliacich stien, z iných sa môže stať osobitý akcent alebo solitér. Dôležité je pritom zladiť štýl celého interiéru.
Kährs/KPP

Drevená podlaha príjemne ladí s prírodnou, jemne rustikálnou atmosférou podkrovia s priznanými trámami. Podlahy z kolekcie Kährs Founders sú ošetrené špeciálnym prírodným olejom, ktorý zabezpečuje ich zvýšenú odolnosť. (Dekor Dub Sture z kolekcie Kährs Founder, predáva KPP.)

Netreba zabúdať ani na možnosti vykurovania. Ak nadstavujete alebo zobytňujete podkrovie na staršom dome, vopred si zistite, či existujúci vykurovací systém zvládne vyhriať aj nový priestor. Ak to váš kotol nedokáže, zvážte doplnkové vykurovanie, napríklad elektrické radiátory alebo elektrické podlahové vykurovanie.

Aby sa osobitá atmosféra, ktorá je pre podkrovné priestory typická, spájala aj s tepelnou pohodou a praktickým bývaním, je dôležité dobre vyriešiť dispozíciu a zabezpečiť vhodné tepelnoizolačné parametre všetkých obvodových konštrukcií.

Vikier alebo strešné okno?

Táto otázka je častou dilemou majiteľov podkroví. Výhodou vikierov je zväčšenie obytného priestoru, možnosť vetrania aj v daždi a väčšie množstvo výrobcov klasických okien. K ich prednostiam patria aj menšie solárne zisky v lete. Nevýhodou je komplikovaný tvar, ktorý zvyšuje ochladzovanú plochu, a tým aj tepelné straty. Navyše je pri zložitejších detailoch väčšie riziko konštrukčnej chyby a zatekania.

Strešné okná poskytujú jedinečný výhľad a atmosféru, často sú však najslabším článkom strechy. Ešte donedávna mali bežne dostupné strešné okná horšie tepelnoizolačné vlastnosti než klasické okná, dnes už však má väčšina výrobcov tento problém vyriešený. I keď je cena samotného strešného okna výrazne vyššia než pri zvislých oknách, v porovnaní s celkovou cenou vikiera je podstatne nižšia.

Okrem spomínaných faktorov – nižšia cena, atmosféra a výhľad – je výhodou vikierov aj vysoká efektivita presvetlenia, vďaka čomu postačí menej „dier“ do strechy a izolácie. Dážď padajúci na okenné sklo môže byť pre niekoho príjemnou romantikou, inému sa však môže zdať rušivý.

1657941
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Hygienická zóna

Ak plánujete v podkroví samostatný byt, potrebujete v ňom aj kúpeľňu a WC. Najvhodnejšie je umiestniť ich nad existujúcu kúpeľňu na nižšom poschodí – rozvody vody a splaškov tak budú jednoduchšie a kratšie.

Schody do podkrovia

Vzhľadom na potrebu zvukovej a tepelnej izolácie je praktické naplánovať ich s dverami. Ak bude napríklad v podkroví nočná zóna, môžete ich cez deň zatvoriť, aby zdola neunikalo teplo. Myslite na pohodlnú výšku a dbajte na to, aby schodisko neústilo do šikminy. Ak nechcete, aby schody ubrali priveľa plochy z prízemia, uprednostnite priestorovo úsporné typy schodísk – napríklad točité alebo tzv. mlynárske s čiastočne zrezanými stupňami. Nezabudnite, že zábradlie je povinnou výbavou.

TEXT: RED
FOTO: KÄHRS, KNAUF INSULATION, VELUX, FOTOLIA
REDAKČNE PRIPRAVILA: ERIKA KUHNOVÁ 

Kategória: Podkrovie
Tagy: lofty podkrovie strešné okná vikier
Zdieľať článok

Diskusia