Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

02. 03. 2007
Zdieľať

Umakartová konštrukcia predstavovala revolučné riešenie rýchlej, lacnej a z hľadiska montáže efektívnej výstavby kúpeľní v hromadnej pásovej výrobe bytov. Súčasné obdobie zmien vo všetkom valcuje aj tieto takzvané kúpeľne. Takže aké sú dnešné rýchle a efektívne možnosti ich výmeny?



Ak začnete uvažovať o prestavbe bytového jadra, prvé, o čom musíte rozhodnúť, je, či nová kúpeľňa bude kopírovať existujúcu dispozíciu, alebo chcete radikálnu zmenu. Ak si zvolíte prvú možnosť, odstránením umakartových stien získate v kúpeľni väčšiu svetlú výšku, ktorá bola na dosah zdvihnutej ruky, no plocha kúpeľne ostane nezmenená.

Môžete použiť pôvodné rozvody elektroinštalácie a vodoinštalácie, čo podstatne zjednoduší a urýchli priebeh rekonštrukcie. Takýto druh rekonštrukcie zvládnete aj svojpomocne, ak ste troška remeselne zruční. Ak si však chcete vybudovať novú vysnívanú kúpeľňu, s novými rozmermi a novou dispozíciou, zverte práce do rúk odborníkov. Táto, pre mnohých lákavejšia predstava v sebe ukrýva okrem nových obkladov, dlažby, sanitárnych zariadení aj nové inštalácie. Stavebný úrad však musíte navštíviť v obidvoch prípadoch, na to by sa nemalo zabúdať.












Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82090


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82091

Ak sa nechcete pustiť do zmeny dispozície a umiestnenia kúpeľne, alebo vám to konštrukčné možnosti bytu nedovoľujú, pozrite sa na niekoľko variácií premeny bytového jadra. V tomto prípade ide len o nepatrnú zmenu oproti pôvodnej dispozícii, ktorá však umožnila umiestniť na toaletu malé umývadlo.


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82106


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82107




Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82089

Preč s ňou!

Aby sa mohlo začať s výstavbou ktorejkoľvek novej kúpeľne, musí sa odstrániť umakartová konštrukcia bytového jadra. To je väčšinou otázka niekoľkých hodín, ale odpojenie inštalácií treba prenechať odborníkom, aby nevznikli dodatočné komplikácie. A dajte si na oči ružové okuliare, aby ste radšej nevideli, s kým a s čím všetkým ste sa delili svoju domácnosť.


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82108

Nové časy = nové možnosti

Dnes už nemusíte stavať z tehál – dokonca to pre kúpeľne v paneláku nie je veľmi vhodné, pretože sú ťažké. Ak sa nechcete vzdať klasického spôsobu výstavby mokrou cestou, siahnite po odľahčených pórobetónových tvárniciach. To sa však spája s vytvorením ozajstného staveniska a väčšieho neporiadku počas realizácie. Existujú však aj iné, modernejšie možnosti, a to výstavba suchou cestou, kde sa najčastejšie používa konštrukcia zo sadrokartónu alebo stavebnicový systém z hotových panelov sendvičového typu. Tieto materiály sú ľahké a pre kúpeľne, ktoré nebudú na pôvodnom mieste, sú najvhodnejšie, pretože zbytočne nezaťažujú stropnú konštrukciu. Náročnejšie sú na presné určenie, kde bude zavesená nejaká skrinka, polica či umývadlo, pretože v tých miestach sa musí vytvoriť nosná konštrukcia, na ktorú sa dajú upevniť ťažšie kusy. Ďalšou možnosťou je kombinácia murovanej a sadrokartónovej konštrukcie, napríklad priečka medzi kuchyňou a kúpeľňou môže byť murovaná, pretože na ňu pôjdu vrchné kuchynské skrinky, a ostatné priečky môžu byť so sadrokartónu.

Montáž sadrokartónových konštrukcií v skratke


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82088

Základom dobre zvládnutej rekonštrukcie je dôkladne zameraný priestor, ste vedeli koľko panelov a aké veľké panely potrebujete. Po demontáži a dokonalom vyčistení plôch sa vytvorí montážny rošt z pozinkovaných profilov. Na podlahu a strop sa upevnia obvodové profily a do nich sa vztýčia stojkové profily. V tejto fáze treba osadiť zárubne (určené do sadrokartónových priečok). Na ukotvenie umývadla sa musí vytvoriť konzola z pozinkovaného materiálu ako súčasť systému, ukotvená do stojkových profilov, alebo upravená drevená doska pripravená na montáž konzolových skrutiek. Ak chceme zavesené WC a bidet, potrebujeme do konštrukcie zabudovať kotvovú konštrukciu, ktorá je súčasťou týchto zariadení.


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82109

Do takto pripraveného roštu vodoinštalatér a elektrikár zavedú svoje rozvody a tým je konštrukcia pripravená na opláštenie. Sadrokartónové platne výrobcovia ponúkajú so šírkou 1 250 mm, dĺžku si však môžete zvoliť tak, aby platňa vystačila na celú výšku kúpeľne (2 600 alebo 2 750 mm). Platne zo sadrokartónu sa dajú ľahko prerezať nožom alebo pílkou na drevo, takže upraviť ich na potrebný rozmer nie je problém. Dutina v priečke sa vypĺňa minerálnou vlnou, ktorá slúži ako zvuková izolácia. Škáry, ktoré môžu vzniknúť medzi platňami v opláštenej konštrukcii, treba vytmeliť. V miestach, kde sa budú ukladať obkladačky, sa zatmelené škáry nemusia prebrúsiť.

Plochy určené na maľovanie musia byť maximálne hladké, s nutným prebrúsením tmelu. Miesta, ktoré by mohli byť v priamom kontakte s vodou, napríklad v okolí sprchy, výrobcovia odporúčajú ochrániť náterovou hydroizoláciou. Pred akoukoľvek povrchovou úpravou odporúčajú realizovať penetračný náter akrylátovou disperziou. Po takejto ochrane stien sa môže začať maľovať či obkladať keramickým obkladom.

Vďaka nízkej hmotnosti a malej hrúbke stien možno prestavbu kúpeľne vykonať bez veľkej námahy. Netreba sekať nijaké zárezy alebo drážky na inštalácie, lebo vedenie môžete neviditeľne nainštalovať do stien alebo stropu. Jednoduchá výstavba a doprava materiálu, to sú pozitíva tohto systému. Výstavba nasucho s dávno osvedčeným stavebným materiálom, akým je sadra, umožňuje okamžité opracovanie povrchov bez čakania na ich vyschnutie. Ak sa preň rozhodnete, obráťte sa so žiadosťou o bližšie informácie na predajcov či zástupcov výrobcov tohto systému.

Montáž z hotových panelov


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82095

Umakartovú konštrukciu môžeme okrem sadrokartónovej konštrukcie nahradiť aj stavebnicovým systémom z hotových panelov. Môžu to byť panely zložené z rámu, ktorý tvoria drevené lepené profily, z a polystyrénu, ktorý vytvára zvukovú a tepelnú izoláciu. Dosky tohto systému sa vyrábajú špeciálnou receptúrou z odrezkov tepelnoizolačných polyuretánových dosiek. Formou recyklácie nachádzajú opäť uplatnenie ako vhodný stavebný materiál, nahrádzajúci svojimi vlastnosťami klasické materiály. Vyznačujú sa tvrdým povrchom, ktorý je odolný proti tlakovému zaťaženiu, majú vysokú hodnou tepelného odporu a odolnosť proti vlhkosti. Nehnijú a odolávajú hubám a plesniam. Tieto dosky sa môžu spracúvať na drevoobrábacích strojoch s možnosťou úpravy povrchu najrozličnejšími povlakovými vrstvami. Na stavebnicový systém možno použiť dosky s rozmermi 600 × 2 400 mm, 1 200 × 800 mm a 1 200 × 600 mm s hrúbkou 10 až 30 mm. Jedno z kritérií pri výbere konštrukcie pre novú kúpeľňu je aj rýchlosť výstavby. Postavenie nových obvodových stien z týchto panelov, samozrejme, okrem inštalácií a povrchových úprav, sa dá počítať na hodiny. Zámkový systém (pero a drážka) zabezpečí nielen rýchlu montáž, ale aj absolútnu rovinu a zvýšenie statického účinku prvkov. Ďalšou prednosťou je nízka hmotnosť konštrukcie, ktorá je v porovnaní s inými materiálmi polovičná.









Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82110


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82111

Ak túžite v kúpeľni po veľkej rohovej vani, je vhodnejšie prepojiť kúpeľňu a WC, aby ste získali viac miesta. Možno by sa zmestila aj do oddelenej kúpeľne, ale stiesnený priestor by vám k príjemnému relaxu veľmi nepomohol.


Ako sa montujú?


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82105

Po odstránení starej umakartovej konštrukcie a dôkladnom vyčistení plôch a povrchov sa musí presne vymerať priestor novej kúpeľne. Označené vodorovné a zvislé body sa prepoja drevenými lištami, ktoré sa ukotvia zápustkami a prilepia polyuretánovým stavebným lepidlom k nosným stenám, presne podľa vopred pripraveného nákresu konštrukcie kotviacich líšt. Upevnením kotviacich líšt k stenám, podlahe a k stropu vznikne základný obrys nového systému. Po nanesení polyuretánového lepidla na kotviacu lištu sa môže začať s rozmiestňovaním stenových elementov.


Bytové jadro – nie ďakujem, neprosím si

82100

Stenové panely sa skladajú do nosných stien tak, že kotviaca lišta zapadne medzi presahy dosiek na spodnej strane panela. Po usadení základne sa panel dotlačí k strane tak, aby bočné presahy steny zakryli kotviacu lištu. Podobne sa osádza aj zárubňa a ostatné elementy systému. Medzi panelmi vzniká 1 mm štrbina, ktorá sa vyplní lepidlom. Po jeho zatvrdnutí vznikne kompaktná stena. Na lepšie zaistenie spojov sa môže v mieste presahu pribiť nasledujúci panel k predchádzajúcemu klinčekmi. Rozvody elektrického vedenia sa môžu inštalovať súčasne so stavbou základnej konštrukcie, lebo na ne sa využívajú drážky umiestnené po obvode elementov. Vzhľadom na dodržanie podmienok kvalitnej montáže sa takéto rozvody musia realizovať iba z káblov určených na drevostavby s protipožiarnym vyhotovením.

Okrem jednoduchosti a rýchlej výstavby je ďalším pozitívom tohto stavebnicového systému vznik minimálneho stavebného odpadu a možnosť ľubovoľnej povrchovej úpravy (náterom, omietkou, nalepeným keramickým obkladom).

Kategória: Kúpeľňa, WC Stavba a rekonštrukcia
Tagy: bytové jadro kúpeľňa rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia