Pokojné bývanie v presvetlenom rodinnom dome na okraji Brna

23. 12. 2015
Zdieľať

Keďže sami predtým žili v rodinnom dome, rozhodnutie zaobstarať si vlastný bolo pre mladých manželov automatickou voľbou. Lákavá myšlienka bývania na okraji mesta sa spojila s preferenciou poschodového bývania. Výsledkom bola kúpa rodinného domu na okraji Brna, ktorý v sebe snúbi množstvo denného svetla, pokojné prostredie a príjemný domov aj pre ich niekoľkomesačnú dcérku.

Mladý pár, Martin s Eliškou, sa do rodinného domu nasťahovali približne pred polrokom spolu s čerstvo narodenou dcérkou. Vtedy bol ešte nedokončenou novostavbou.


Bývanie v dome na okraji mesta si majitelia pochvaľujú, najbližšie sa majitelia tešia na dokončenie záhrady.

Bývanie v dome na okraji mesta si majitelia pochvaľujú.
VELUX


Bývanie v dome na okraji mesta si majitelia pochvaľujú, najbližšie sa majitelia tešia na dokončenie záhrady.

Bolo treba dotiahnuť čiastočné stavebné úpravy a do domu zaviesť elektrinu. „Na toto obdobie máme zábavné spomienky. Keď sme večer potrebovali zasvietiť, cez kábel sme sa museli napojiť na elektrinu u susedov. To vôbec nebolo jednoduché,“ spomína s úsmevom Eliška. Momentálne sa však už tešia z kompletne funkčného a plne vybaveného dvojposchodového domčeka.


Na obdobie tesne po nasťahovaní majú majitelia zábavné spomienky.

Na obdobie tesne po nasťahovaní majú majitelia zábavné spomienky.
VELUX

Lokalita mladým rodičom vyhovuje

Páru veľmi vyhovuje lokalita na okraji Brna. Myšlienka pokojného bývania v objatí prírody ich veľmi lákala. Avšak splniť podmienku, ktorou bol interiér plný denného svetla, nebolo vôbec jednoduché. „Najmä staršie domy v okolí mali klasické fasádne okná, ktoré do domu neprivedú ani zďaleka toľko prirodzeného svetla, ako strešné alebo francúzske okná. Kvôli nim sme si napokon vybrali tento dom.“

Denné svetlo ich sprevádza od prízemia po poschodie

Na prízemí sa nachádza obývačka a kuchyňa s jedálenským kútom – celá časť je presvetlená prostredníctvom francúzskych okien. Vďaka posuvným dverám tak možno z kuchyne prejsť rovno do prírody a užívať si čerstvý vzduch. Jedáleň je okrem toho osvetlená aj mierne netypicky, a to zhora – prostredníctvom strešného okna vo svetlíku. „Príjemná atmosféra pri stole je pre nás dôležitá, keďže pri ňom trávime veľmi veľa času. Nielen počas jedenia, často tu totiž pracujeme.“
Zahladené a vyrovnané betónové točité schody vedú na poschodie, kde sa nachádza kúpeľňa, spálňa a detská izba. Práve detská izba je jedným z najsvetlejších miest v dome. Nachádza sa tu až sedem okien – štyri strešné okná a tri zvislé doplnkové. Tento počet okien umožnil vytvoriť v miestnosti akúsi presklenú stenu, ktorá izbu napĺňa denným svetlom. Projekt detskej izby myslí aj na budúcnosť – v prípade potreby možno izbu rozdeliť na dva obytné priestory, ktoré budú rovnomerne presvetlené. 


Detská izba je šikovne vyriešená; v prípade potreby ju možno rozdeliť na dve, rovnomerne presvetlené miestnosti.

Detská izba je šikovne vyriešená; v prípade potreby ju možno rozdeliť na dve, rovnomerne presvetlené miestnosti.
VELUX

Veľa svetla si vyžaduje aj správne tienenie

Strešné okná boli súčasťou pôvodného projektu, a tak sa majitelia nemuseli rozhodovať, koľko okien vybrať a kam ich umiestniť. Na nich ostal už len výber tieniacich doplnkov. „Bol som veľmi prekvapený, koľko takých doplnkov existuje. Keďže sa dajú ľahko vymieňať, môžem si kedykoľvek vybrať úplne nové prevedenie. To sa nám veľmi hodí. Dcérke by sme chceli kúpiť rolety s detskými motívmi a neskôr ich vymeniť za trošku dospelejšie,“ popisuje svoje plány majiteľ. 

O údržbu strešných okien sa zatiaľ stará pán domu

Keď stavebná firma dokončila fasádu a bolo treba umyť okná, manželka bola čerstvo po pôrode. Okná tak umyl majiteľ. „Bol som veľmi príjemne prekvapený z toho, ako jednoducho sa strešné okná umývajú. Človek si myslí, ako bude musieť pristavovať rebrík. Namiesto toho možno celé okno otočiť, takže som ho umyl úplne jednoducho. Zatiaľ teda budem okná umývať asi ja,“ smeje sa Martin. 


Strešné okno VELUX nad vaňou prispieva k efektívnejšiemu vetraniu v kúpeľni.

Strešné okno VELUX nad vaňou prispieva k efektívnejšiemu vetraniu v kúpeľni.
VELUX

Romantika pod hviezdami

Veľké strešné okno v kúpeľni priamo nad vaňou prináša majiteľom netradičný pohľad na nočnú oblohu priamo počas kúpania. Strešné okno si domáci užívajú aj v iných miestnostiach. „V noci často vstávam k dcérke, a tak sa mi raz podarilo vidieť cez strešné okná v spálni tri padajúce hviezdy. Bolo to čarovné,“ spomína Eliška. 

Pozrite si video z návštevy:

Kategória: Návšteva Strecha, podkrovie
Tagy: rodinný dom strešné okná
Zdieľať článok

Diskusia