05. 04. 2007
Zdieľať

Sedenie je asi jediná činnosť či, presnejšie povedané, príjemná nečinnosť, ktorú môžeme robiť skutočne v každej záhrade. Môžeme leňošiť na stoličkách, laviciach, hojdačkách alebo ležadlách. Posedenie je zväčša prvé, čo v záhrade vytvoríme, aby sme sa tam cítili príjemne. A aby ste sa príjemne cítili aj vy, požiadali sme o niekoľko rád záhradnú architektku Hanu Říhovú.


Posedenie v záhrade

86812

Umiestnenie a kapacitu sedenia budeme voliť podľa svojho spôsobu života, všeobecne by som však odporúčala mať v záhrade možnosť sadnúť si v pokoji a samote alebo v pohode vo dvojici a mať aj miesto s väčšou kapacitou na spoločné stretnutia s priateľmi. Vytvoriť pokojné miestečko na tichý rozhovor alebo na chvíľu s knižkou nie je problém. Stačí umiestniť pohodlnú lavičku tam, kde sa nám práve páči, kde niečo kvitne a vonia, kam nie je odnikiaľ vidieť, v podstate kamkoľvek, kde je nám v tej chvíli dobre. Takže je to miesto viac-menej sťahovavé, preto sa ním nebudeme ďalej zaoberať. Myslím si, že tu nikomu netreba radiť.


Posedenie v záhrade

86808

Radšej si niečo povieme o vytvorení miesta pre väčší počet ľudí, zväčša pre dve rodiny. Pozveme si kamarátov a spolu budeme pravdepodobne okrem rozhovoru aj popíjať a opekať alebo grilovať. Ideálne je miesto, kde bude kapacita sedenia aspoň pre osem ľudí, takže budeme potrebovať lavice, stoličky a stôl. Na takéto vybavenie vytvoríme stále miesto, sťahovanie tohto všetkého už nepripadá do úvahy. Skôr by sme mali počítať aj s priestorom na mobilné stoličky, ak by prišli ďalší hostia. Takým miestom často býva terasa pri dome, nadväzujúca na obytné miestnosti, ideálne na kuchyňu alebo na iné miesto vytvorené na tento účel. Vznikajú tak rozmanité záhradné zákutia, ktoré pre pocit zábavy v súkromí väčšinou oddeľujeme od susediacich pozemkov stenami alebo aspoň obrastenými trelážami alebo živými plotmi. Podklad pod odpočívadlom spevňujeme dlažbou – betónovou, kamennou alebo aj drevenou, aby chôdza po nej bola pohodlná a bezpečná.


Posedenie v záhrade

86811

Nad sedením zvyčajne budujeme pergoly – voľné, ktoré obrastú popínavými rastlinami, alebo zastrešené napríklad textilnými či plastovými plachtami. Ak chceme byť pri využívaní takýchto miest čo najmenej obmedzovaní rozmarmi počasia, je ideálne ich pevne zastrešiť. Tu však už musíme vyberať tvar a krytinu s citom, aby takáto stavba s pozemkom a domom naozaj ladila. Najlepšie riešenie je zopakovať farby, materiály a tvary použité na dome.


Posedenie v záhrade

86804

K pohode priateľského rozhovoru isto patrí aj niečo dobré pod zub. Najväčšia chuť bude pravdepodobne na niečo šťavnaté, čo pred nami olizoval oheň. Najjednoduchšou stavbičkou na tento účel je ohnisko, a ak si nechcete komplikovať život, pokojne zvoľte sedenie v zálesáckom štýle, ohnisko uprostred a jednoduché lavice v kruhu okolo neho. Ušetríte si tak veľa starostí aj peňazí, a keď si zaobstaráte aj šikovný kovový rošt na obvodové kamene ohniska, môžete grilovať aj steaky, nielen opekať klobásky. Sedenie v kruhu je pocitovo veľmi príjemné, pretože všetci na seba navzájom dobre vidia a „sú si rovní“. Takéto jednoduché sedenie navrhujeme zväčša pri chatách a v prírodných záhradách.


Posedenie v záhrade

86807

V mestskej záhrade a v blízkosti rodinných domov si zvolíme namiesto ohniska skôr grily alebo kozuby. Môžeme si vyberať z množstva rozličných typov a zhotovení, zväčša je to kombinácia murovaného ohniska a kovového dymovodu. Ten by mal byť dostatočne vysoký, aby dym dobre odvádzal, ideálne dva-tri metre. Zvážte aj, kam dym odvádzate, aby nevznikali zbytočné susedské nezhody alebo fľaky na novej fasáde.

Na záver nášho krátkeho rozprávania o možnostiach sedenia v záhrade spomeniem ešte jeden typ obľúbeného sedenia, ktorým sú rozličné závesné hojdacie lavice, siete a koše. Tie sú príjemné nielen pre deti, ale pohoda a pokoj v hojdacej sieti sú jedinečným odpočinkom pre každý vek. Chce to len premyslieť možnosti zavesenia pod prístreškom alebo pergolou, v prípade núdze môžeme použiť aj kovové konštrukcie zhotovené a predávané iba na tento účel.

Kategória: Záhrada a exteriér Záhradný nábytok
Tagy: lavička pergola záhrada záhradný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia