Ako dopadol redakčný test odšťavovačov?

07. 01. 2016
Zdieľať

Trvá len chvíľku, kým sa kôpka ovocia premení na šťavu, džús alebo ovocnú dreň. Vďaka odšťavovačom možno v domácnosti zužitkovať prebytky ovocia a zeleniny z vlastnej záhradky aj lacné sezónne ovocie od farmárov či z predajnej siete.

čo by ste mali vedieť

1 Účinnosť

Odšťavovanie je kompromisom. Zo žiadneho odšťavovača nekvapká číra šťava na jednej strane a na druhej zasa nepadá suchá dužina. Záleží iba na konkrétnych surovinách a odšťavovači, aký bude výsledok. Tak ako vás môže nepríjemne zaskočiť prepracovaný lis, ktorý zo sypkých jabĺčok vyrobí namiesto muštu iba husté pyré, tak vás môže nadovšetko potešiť jednoduchá odstredivka, ktorá z karotky vyžmýka takmer všetku šťavu. 

2 Odstredivka

Odstredivka je energický a pomerne hlučný stroj. Ostrými zúbkami trhá z ovocia a zeleniny drobné kúsky, ktoré veľkou rýchlosťou roztočí na košíku z dierovaného plechu alebo pletiva. Vďaka odstredivej sile sa šťava a voľná dužina oddelia od vlákniny a rozdelia sa do dvojice nádob. Táto technológia je favoritom pri tvrdých a krehkých surovinách, ktoré sa pri stlačení s veľkou ochotou zbavujú šťavy.

3 Lis

Lis je pre zmenu rozvážny, ba priam flegmatický stroj s tichým chodom. Po kúskoch ukrajuje alebo uhrýza sústa, ktoré závitovkou drví a tlačí oproti plechovému prstencu s otvormi. Všetko, čo je menšie ako dierky, dokáže z neho uniknúť von. Vďaka tomu vytlačí šťavu aj z listovej zeleniny a zeleru, ktoré sa javia ako suché; sypké odrody jabĺk a zrelé šťavnaté slivky však premení iba na kašu. Majú totiž prijemnú vlákninu.

TIP: Nemáte v domácnosti odšťavovač? Vyberte si podľa vymenovaných kritérií.

4 Rýchlosť

Každý model je dostatočne rýchly na to, aby ste v priebehu niekoľkých minút pripravili šťavu i pre početnú rodinu stolovníkov, nie každý je však vyhotovený tak, aby ste ním pripravili desiatky litrov šťavy na ďalšie spracovanie. Nepísaným pravidlom je, že lisy znesú dlhodobú záťaž omnoho lepšie ako odstredivky a aj ich produktivita je vyššia. Odstredivka však svojím energickým chodom získava pri rýchlosti náskok.

5 Údržba

Odšťavovač, to je desiatka odnímateľných dielcov, ktoré treba umyť po každom použití. Nie však iba opláchnuť pod vodou, ale odstrániť z nich aj drobné vlákna, ktoré predtým držali ovocie a zeleninu pohromade. To môže byť v niektorých prípadoch zdĺhavejšie, ako ste ochotní pripustiť. Hoci nejeden výrobca odporúča využiť služby umývačky riadu, pravdou je, že hrubú prácu musíte urobiť vždy vlastnými rukami.

6 Kvalita

Domáce šťavy sú výborné okamžite po odstredení či vylisovaní, každou minútou strácajú na svojom pôvabe. Najprv im opadne penová čiapka, potom sa číry mok začne oddeľovať od usadzujúcej sa dužiny a do hodiny začnú svieže farby naberať fádne zemité odtiene. Keďže šťavy nie sú filtrované a žiadnym spôsobom ošetrené, nemožno ich skladovať. Na to by ste mali myslieť vždy, keď zapnete odšťavovač.

Odšťavovací kolorit

Ak máte sezónne prebytky ovocia a zeleniny zo svojej záhradky alebo máte možnosť pomôcť miestnym farmárom pri zužitkovaní ich nadúrody, odšťavovač je pomocník, ktorý vám otvorí nový horizont. Ak dokážete pri televízore schrúmať za večer tri jablká, zaiste vypijete šťavu zo šiestich. Už sa vám nestane, že v pivnici budete triediť ovocie a zeleninu, ktoré nedokážu vydržať svieže a zdravé tak dlho, akoby ste potrebovali. A ak si na nápoj zvyknete, čoskoro budete mať možno pocit, že by sa predsa len zišlo dosadiť zopár ďalších stromčekov.
Nájdu sa však domácnosti, kde odšťavovače jednoducho nefungujú. Príčina sa ukrýva v gazdovských počtoch. Na začiatku sú dve minúty prípravy a odšťavovania, potom nasleduje minúta pôžitku pri pití šťavy a v závese prichádza desať minút rozoberania, umývania, utierania a opätovného skladania, aby bol stroj znovu pripravený na použitie. A ak sa k tomu pritrafí ešte zužitkovať všetku dužinu pri varení, pečení a zaváraní, pre niekoho to môže byť príliš veľká povinnosť či bremeno.


KitchenAid Artisan 5KVJ0111

KitchenAid Artisan 5KVJ0111
KitchenAid

Technológia

Lis alebo odstredivka? Sú dva spôsoby, pričom každý sa hodí pre iný druh surovín. Kým si vyberiete stroj, mali by ste vedieť, čo chcete odšťavovať.

Sezónnosť

Odšťavovacia sezóna sa vďaka supermarketom a lacným dovozom z cudziny nikdy nekončí. Ak milujete šťavy nadovšetko, v každom ročnom období si viete zadovážiť suroviny, ktoré nestoja veľa.

Kapacita

Raňajkový odšťavovač je riešený úplne inak ako ten, s ktorým vyrobíte desiatky litrov muštu na uskladnenie. Zistiť poslanie modelu nie je vôbec zložité.

Čistenie

Majú veľa súčiastok a niekedy dokážu potrápiť pri umývaní. Ak vás nebavia domáce práce, možno raňajkové odšťavovanie zavrhnete po niekoľkých dňoch len z dôvodu čistenia.

Materiály

Svet odšťavovačov sa točí okolo plastov, ktoré nepovažujeme za veľmi zdravé. Nájdu sa však medzi nimi aj také, z ktorých výrobcovia vypustili sporné prísady a stabilizátory.

testuje
Marcela Gigelová

Ako sme testovali

Debničky ovocia, debničky zeleniny a šikovné strojčeky určené do domácností. Odhaliť praktické stránky odšťavovačov a ich obmedzenia dá skutočne zabrať. Každý z nich má svoju vlastnú koncepciu, každý je vyladený pre úplne odlišný zámer. Hoci sa ich mechanizmy na prvý pohľad podobajú ako vajce vajcu, používanie odhalí, v čom sa odlišujú.

TESTOVANÉ MODELY

šikovný drobec


Philips Juicer Viva Collection HR1855

Philips Juicer Viva Collection HR1855
Philips

Philips Juicer Viva Collection HR1855 

Zobraziť odšťavovač v obchode

Technológia: vysokootáčková odstredivka
Pohon: 700 W motor
Výbava: zabudovaná zberná nádoba, veľký plniaci otvor
Len tak si sadnúť k prestretému stolu a zapiť naservírované jedlo čerstvou šťavou. Tento model je vyladený na rutinné každodenné používanie, keď nepotrebujete pripraviť viac ako tri-štyri poháre sviežeho moku. Dužina sa hromadí v zabudovanej nádobe a vy máte na kuchynskej linke či ovocnom stolíku poriadok. Odšťavovač zaberá omnoho menej miesta, ako je v tejto kategórii spotrebičov zvykom, takže neprekáža ani v najmenšej kuchyni. Páčilo sa nám, ako si výrobca poradil s drobnými praktickými detailmi. Aby z robota nelietali drobné bobule po kuchyni a bolo možné nahrubo ho vyčistiť pohárom vody, na veľký plniaci otvor prirobil manžetu s ochranným lemom. Ak však príde na jabĺčka, zložíte ju dolu a máte k dispozícii celú kapacitu, takže nič nemusíte poliť, štvrtiť či krájať.

„Keďže dostal podobu vrstvenej veže, na kuchynskej linke nezaberie väčšiu plochu ako štandardný polievkový tanier.“

páči sa nám
+ kompaktnosť
+ praktické vyhotovenie
+ stabilný výkon
na toto pozor
len na jeden cyklus

+++                                                                                             79 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú odšťavovač na každodennú výrobu malého množstva štiav určených na okamžitú spotrebu. www.philips.sk

víťaz testu


Ako dopadol redakčný test odšťavovačov?

1688835
KitchenAid

KitchenAid Artisan 5KVJ0111

Zobraziť odšťavovač KitchenAid v obchode

Technológia: nízkoootáčkový vertikálny lis
Pohon: 250 W motor, liatinová prevodovka
Výbava: tri lisovacie matrice, sito na penu, veľké pracovné nádoby
Uložíte jeho ťažké torzo na kuchynskú linku, naučíte sa upevniť na správne miesto 10 odnímateľných súčastí a od tej chvíle doň môžete vtisnúť všetko zo záhradky aj z obchodu – od čerstvých špenátových listov až po prezreté slivky. Ide o všestranný lis s osvedčeným a robustným motorom s liatinovou prevodovkou, ktorý sa neprehrieva ani pri odšťavovacom maratóne. S veľkými nádobami obslúžite v jednom cykle aj početnú rodinu a s trojicou matríc máte vždy kontrolu nad tým, koľko dužiny do šťavy pustíte. Ide o model s dôsledným spracovaním, pri ktorom je na prvom mieste dlhovekosť. Príjemne nás prekvapila kvalita čírej šťavy, praktický je odkvapkávací podnos v štýle kávovarov.

„Ak ide o zdravie, mnohých poteší i skutočnosť, že hrubé plastové dielce sú vyrobené z materiálov, z ktorých výrobca vylúčil diskutabilný Bisfenol A, známy pod skratku BPA.“

páči sa nám
+ robustnosť
+ kvalita šťavy
+ tichý chod
+ stabilné tempo

++++-                                                                                 499 €
Pre tých, čo majú celoročne neobmedzený prísun ovocia a zeleniny, ktoré chcú odšťavovať a meniť na pyré vo veľkom množstve. www.kitchenaid.cz

výborná šťava


Catler JE4011

Catler JE4011
Catler

Catler JE4011

Kúpiť Catler JE4011

Technológia: vysokootáčková odstredivka
Pohon: 1 200 W motor, päť rýchlostí
Výbava: LCD displej, mikrosito, extraktor na pyré, veľký plniaci otvor
Ak výrobca vymení plechovú matricu s otvormi za mikrosito, na šťave to spoznáte okamžite. Je čírejšia a chutí akoby bola z lisu. Práve takéto zážitky v nás zanechal tento model, ktorý je (čo sa týka výbavy) jediný svojho druhu v ponuke. Má otočný regulátor s piatimi rýchlosťami, vďaka ktorým možno urobiť kompromis medzi tým, koľko dužiny skončí v šťave a koľko šťavy zostane v dužine. Preverili sme ho so širokou škálou ovocia – od vodového melóna cez zrelé ringloty až po mrkvu a jabĺčka. Páčil sa nám jeho výkon a vytrvalosť, takže hravo obstojí aj v situáciách, keď si treba nárazovo poradiť s väčším objemom surovín. Ak k tomu pripočítame disk na výrobu pyré, robustné vyhotovenie a možnosť umývania všetkých súčastí v umývačke riadu, ide o odstredivku, ktorá obstojí aj u náročných spotrebiteľov. 

„Kvality mikrosita si užijete aj pri čistení. Na rozdiel od plechových matríc vlákna z neho možno povytierať omnoho rýchlejšie.“

páči sa nám
+ regulácia
+ výkon
+ robustnosť
+ mikrosito

++++                                                                                     280 €
Pre tých, čo hľadajú odstredivku, ktorá si dokáže poradiť s náročnejšími surovinami a vyrobiť kvalitnú a chutnú šťavu.
www.catler.sk


KitchenAid Artisan 5KVJ0333

KitchenAid Artisan 5KVJ0333
KitchenAid

KitchenAid Artisan 5KVJ0333

Zobraziť v obchode

Technológia: vysokootáčková odstredivka
Pohon: 500 W indukčný motor, dve rýchlosti
Výbava: nastaviteľné prepúšťanie dužiny, veľký plniaci otvor
Mrkva, krehké jabĺčka, cvikla, hrozno a melón sú suroviny, s ktorými si táto výkonná odstredivka poradí bez kompromisov. Nastavíte si na odstreďovacom košíku jednu z troch polôh na primiešavanie dužiny a cez veľký otvor môžete plniť stroj bez obáv z toho, že by sa mohol prehriať. Uisťuje vás o tom jeho stabilné pracovné tempo aj veľká kapacita pracovných nádob. Hoci ide o urastený odšťavovač s mocným indukčným motorom, môžu sa pritrafiť aj drobné nepríjemnosti. Pri nakladaní drobných surovín cez veľký otvor sa žiada opatrnosť, aby vám nestrieľali po kuchyni. Nie je to však nič, čo by sa nedalo prekonať. Ak ide o odstredivky, tento model má čo ponúknuť a je uspôsobený tak, aby jeho čistenie bolo čo najjednoduchšie.

„Plný sad krehkých jabĺčok je predpokladom, že tento stroj sa u vás nikdy nezastaví. Možno od neho očakávať podporu i vtedy, ak potrebujete výberový mušt na hobby kvasenie.“

páči sa nám
+ vytrvalosť
+ nastaviteľná dužina
+ veľké nádoby
na toto pozor
 vyskakujúce ovocie

++++                                                                             359 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú výkonnú dvojrýchlostnú odstredivku na spracovanie vyberaného sortimentu ovocia a zeleniny. www.kitchenaid.cz


Russell Hobbs Aura 20365-56

Russell Hobbs Aura 20365-56
www.vzdy.sk

Russell Hobbs Aura 20365-56

Technológia: vysokootáčková odstredivka
Pohon: 650 W motor, dve rýchlosti
Výbava: veľký plniaci otvor

Ak hľadáte odšťavovač, ktorý o generáciu predbehol vašu starú odstredivku, bude to zrejme práve tento model. Výrobca ho vyladil tak, aby ste v ňom našli oporu pri každodennom, ale aj sezónnom používaní. S dvojicou rýchlostí si poradí nielen s jabĺčkami, cviklou a mrkvou, ale aj s hroznom, bobuľovým ovocím a prezretými plodmi. Hoci nikdy nemáte istotu, či v šťave nebude viac dužiny, ako očakávate, s prebytkami ovocia a zeleniny už nebudete nikdy zápasiť. Páčilo sa nám vyhotovenie, keďže nič neprekáža pri umývaní, ako aj veľká odpadová nádoba, ktorú oceníte vtedy, ak sa rozhodnete odstreďovať väčšie množstvo šťavy na rôsol pri zaváraní. Ide o model, ktorý má svoju hlučnosť v rámci možností pod kontrolou a pri ktorom vás nič nezaskočí.

„Utierku by ste mali mať vždy na dosah ruky. Ak vytiahnete krčah spod stroja, šťava bude kvapkať ďalej, pretože ju nemáte ako zastaviť.“

páči sa nám
+ regulácia rýchlosti
+ praktické vyhotovenie
+ jednoduché čistenie
na toto pozor
odkvapkávanie

+++                                                                              89 €
Pre domácnosti, ktoré hľadajú odšťavovač, čo by obstál pri všednom i sezónnom využití a pri spracovaní širokej škály surovín. www.vzdy.sk

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++ (päť)    
Výnimočný
Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++  (štyri)    
Veľmi dobrý
Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++   (tri)    
Dobrý
Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++    (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+     (jeden)    
Slabý
Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 11/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Zobraziť ďalšie cenovo dostupné odšťavovače.

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: domáce spotrebiče testujeme
Zdieľať článok

Diskusia