Ako prepojiť kuchyňu s obývačkou bez navýšenia predpokladaného rozpočtu

11. 03. 2016
Zdieľať

Pani Anna nás oslovila so žiadosťou o návrh novej kuchyne. Problém sme zadali profesionálnej interiérovej dizajnérke z Merita, interiérového štúdia Hülsta a Hanák. Ako si s ním poradila?

Váš problém

Dobrý deň, rada by som Vás poprosila o pomoc pri riešení novej kuchyne, ktorú chceme mať prepojenú s jedálenskou časťou aj obývačkou. Rozvody elektriny a vody nechceme prerábať, pretože by to navýšilo náš predpokladaný rozpočet. Kuchynská linka by mala byť navrhnutá tak, aby časť jej zadnej steny tvorila v obývacej časti úložné miesto na televízor a audiotechniku. S jedálňou môžu tvoriť jeden celok. V kuchyni by mala byť chladnička, umývačka a dostatok úložného priestoru, aby povrch linky mohol byť uprataný, keďže nebude skrytý za dverami. Musí tam byť aj výkonný, ale tichý digestor, ktorý bude spoľahlivo pohlcovať pachy pri varení, ale nebude rušiť svojím hlukom. Celý interiér je zariadený moderne a v tomto duchu by sme chceli mať aj kuchyňu. Máme radi drevo a tmavšie farby.

Ďakujeme pekne za Vašu pomoc.

Anna V.

1. riešenie


1. riešenie

1. riešenie
návrh: Zuzana Strieborná


1. riešenie

1. riešenie
návrh: Zuzana Strieborná

V prvom variante sme sa držali predstáv zákazníkov, toho, čo bolo pre nich veľmi dôležité. Pri projektovaní sme sa však dostali do úzkych, pretože pôvodné inštalácie boli riešené úplne opačne a majitelia ich upravovať nechceli. Napriek tomu, že kuchynská linka bola vyrobená na mieru, museli sme robiť úpravy, ktoré už neboli v súlade so základnou predstavou klienta.

Kuchynská linka je riešená spolu s obývačkou. Jej zadnú stranu, ktorá opticky oddeľuje kuchyňu od obývačky, sme využili ako časť obývačkovej zostavy a umiestnili sme na ňu televízor. Tak sa nám podarilo získať miesto v obývačke, ktoré je možné využiť na pracovňu. Na stene je použitá tmavá tapeta, preto sme kuchynskú linku zosvetlili krémovou lesklou farbou, ktorá s tapetou veľmi pekne ladí. Aby kuchyňa nepôsobila chladne, doplnili sme ju drevom v orechovom odtieni. Ten sa hodí k podlahe a rámom na oknách. Je to častá kombinácia, pretože je jednoduchá a dá sa zaujímavo zladiť s akoukoľvek farbou steny alebo farebnými doplnkami. V tomto prípade s tapetou.

Dispozične táto zostava zaujme potravinovou skriňou za vstavanou chladničkou. Dá sa využiť ako úložný priestor na žehliacu dosku, vysávač… Zároveň sme ňou skryli stúpačku v rohu kuchynskej linky. Nevýhodou je drez v blízkosti rúry. Napriek snahe sme sa v tomto prípade neobišli bez prerobenia inštalácií.

Hodnotenie čitateľa

Tento návrh nám nevyhovuje, lebo zmena inštalácií príliš narúša náš rozpočet. A hoci sme chceli, aby časť kuchyne tvorila stenu obývačky, takéto riešenie uberá miesto z kuchynskej pracovnej linky.

2. riešenie


2. riešenie

2. riešenie
návrh: Zuzana Strieborná


2. riešenie

2. riešenie
návrh: Zuzana Strieborná

Práve problém inštalácie sme museli vyriešiť aj v druhom návrhu. Dispozíciu a usporiadanie kuchyne sme zmenili podľa ergonómie: chladiaci a úložný priestor na potraviny – pracovná plocha na vyloženie – drez na umytie potravín – pracovná plocha na spracovanie a varná časť na dokončenie. Pracovná plocha kuchynskej linky sa zväčšila, najmä preto, že sme obývaciu časť presunuli na jej pôvodné miesto a vďaka výhodnému riešeniu našich dodávateľov sme ju vedeli zladiť s pracovňou.

Kuchyňa je vzdušná a pôsobí teplejšie – ostali sme pri pôvodných inštaláciách, čiže klient ušetrí. Horné skrinky sme navrhli v antracitovej farbe a tmavú tapetu na stene sme zmenili na svetlú pásikavú. Pásik je výborný spôsob na optický klam, v tomto prípade nám krásne skreslil spomínanú stúpačku, a zároveň osviežil priestor. Tá istá tapeta je použitá aj na stene medzi hornými a spodnými kuchynskými skrinkami. Vo väčšine prípadov, ak nie je tapeta použitá aj na veľkej časti steny, používame na priestor medzi kuchynskými skrinkami kalené grafosklo s možnosťami výrezov, ktoré je vhodné aj za plynovú varnú dosku. Strop sme doladili rovnakým odtieňom oranžovej farby, ako je na tapete.

Hodnotenie čitateľa

Napriek tomu, že v tomto riešení je kuchyňa otvorená smerom do obývačky a neoddeľuje ju obojstranne využiteľná skrinka, tento návrh nás zaujal viac ako naša pôvodná predstava. Plusom je, samozrejme, zachovanie pôvodných inštalácií.

Zuzana Strieborná, interiériový dizajnér

Merito, interiérové štúdio Hülsta a Hanák
Dom nábytku Atrium, Einsteinova ulica, Bratislava
www.merito.sk

Takmer každý klient, ktorý nás osloví v súvislosti s návrhom kuchynskej linky, má predstavu, že ide o jednoduchú vec. Ale pravda je taká, že najmä pri kuchyni treba dodržiavať veľa dôležitých kritérií – predstava zákazníka, jej prenesenie do praktického a funkčného návrhu, v neposlednom rade dizajn, a najmä spokojnosť oboch strán z daného výsledku spoločnej práce.

NÁVRHY A TEXT: Zuzana Strieborná
ZDROJ: Kuchyňa a kúpeľňa

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: návrh interiéru panelák zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia