Keď nám cez okno fúka

18. 10. 2007
Zdieľať

S príchodom chladnejšieho počasia si stále častejšie uvedomujeme chlad, ktorý preniká do bytu cez zle utesnené okná. Nielenže ho cítime, ale často aj vidíme, ako vzduch hýbe záclonami, čo je nesporný znak toho, že situácia je vážna. Tesnenia na oknách by sme mali vymieňať vtedy, keď je to nutné, ale najmä na starších oknách minimálne každých 15 rokov pri natieraní okien.

Riešenie sa nájde

Na netesnosti starších drevených okien sa veľkou mierou podieľa nekvalitná výroba drevených rámov. Pred opravou tesnenia okien najskôr zistíme množstvo netesností okien a veľkosť škár. Podľa dĺžky všetkých škár kúpime potrebný materiál a podľa veľkosti škáry vyberieme veľkosť profilu. Na montáž však musíme mať potrebné náradie aj skúsenosť. Jednoduchší postup a technológiu menej náročnú na náradie si vyžadujú silikónové pásky, ktoré sa k podkladu lepia silikónovým tmelom.

Tesnenie silikónovými profilmi


Keď nám cez okno fúka

110080

Tvoria ho duté rúrky s priemerom od 3 do 8 mm, ktoré majú pás na prichytenie vo vyfrézovanej drážke. Kúpiť si, samozrejme, môžeme aj lacnejšie gumové duté utesňovacie profily. Tie sú však menej odolné a najmä tvrdšie ako silikónové. Tvrdú gumu môžeme vhodne využiť na rovné plochy, nedokáže však kopírovať nerovnosti starších, resp. horšie opracovaných drevených okien. Nepriľne k nim celkom dokonale a cez medzery potom môže vnikať do miestnosti chladný vzduch. Silikónové profily majú vyššiu životnosť, sú však drahšie.


Keď nám cez okno fúka

110083

Spôsob montáže

Drážky, do ktorých budeme silikónové profily umiestňovať, frézujeme do rámov; v nevyhnutných prípadoch (veľké škáry, kovanie na rámoch) to môžeme urobiť aj do okenných krídel. Nikdy však nefrézujeme do drážky určenej na odvod dažďovej vody z okna. Do vyfrézovanej drážky vtlačíme tesnenie a prebehneme po ňom kolieskom.

Na druhom konci drážky tesnenie odstrihneme nožnicami. Takto uložené tesnenie v drážke má dlhú životnosť. Na oknách novšieho typu je drážka so vsadeným gumovým profilom. Nedá sa však použiť na silikónové profily, pretože je príliš široká a pás s úchytkami by z nej vypadol.

Na rezanie drážok je najvhodnejšia ručná elektrická frézka. Elektrická vŕtačka má malé otáčky. Potrebujeme odsávač triesok, ktorý pomáha chladiť frézu pred spálením. Na vedenie frézy v profile je nevyhnutné vodiace zariadenie, pomocou ktorého vytvoríme rovnú drážku. Na vtláčanie profilu do drážky potrebujeme prítlačné koliesko a nožnice.










Keď nám cez okno fúka

110081


Keď nám cez okno fúka

110082


Drážkovacia fréza z vodidlom a odsávaním


Pri frézovaní opierame vodidlo o drážku a postupujeme zhora nadol.


Polymérová guma

Ďalším materiálom, ktorý sa používa na výrobu tesnení, je EPDM (etylpropyléndién). Na dotyk pôsobí ako guma. Profily vybavené samolepiacou úpravou môžeme používať pri teplotách do +70 °C. Nevýhodou je, že sa po krátkom čase (1 až 2 roky) odlepia. Odporúčame ich skôr ako provizórne riešenie.

Plechové tesnenie

Tesnenie pomocou duralových plechových lamiel má nižšie úžitkové vlastnosti ako silikónové. Duralové pásy majú šírku od 17 do 30 mm.






Pracovný postup

Plechové tesnenie vyberáme podľa toho, aká veľká je netesnosť. Nesmieme však prekročiť šírku drážky, v ktorej bude tesnenie uložené. Tesnenie s vhodnou šírkou pribijeme klincami dlhými 20 mm, najprv len dvoma-troma, až potom odstrihneme potrebnú dĺžku tesnenia z kotúča. Nakoniec pribijeme ostatné klince s rozstupom najviac 20 mm.

Nové plechové tesnenie prichytávame vždy na okenné krídla. Na každú stranu krídla dáme dve tesnenia. Potom vzpriamime tesnenie a vytvoríme na ňom ohyb, aby sa ľahšie kĺzal po ráme okna pri otváraní a zatváraní a netvorili sa na tesnení vlny. Ak treba, vystrihneme z tesnenia kúsky pri zámkoch okien, pántoch a pod.

Ak je staré tesnenie ohnuté a plech už neprekrýva škáry, ale je celistvé a inak nepoškodené (roztrhané, poprelamované, čiastočne vytrhnuté), možno ho znova vzpriamiť. Urobíme to dreveným kolíkom či tenkou doštičkou.














Keď nám cez okno fúka

110084


Keď nám cez okno fúka

110085


Tesnenie pribijeme niekoľkými klincami.


Po pribitom tesnení prejdeme tupým predmetom, aby sa na plechu vytvorilo miesto ohnutia.


Keď nám cez okno fúka

110086


Tesnenie skrátime na potrebnú dĺžku a zahustíme rozstup klincov na 2 cm.

Kategória: Okná
Tagy: izolácia okno tesnenie
Zdieľať článok

Diskusia