Kuchyňu spolu či oddelene?

07. 04. 2011
Zdieľať

Už dávno neplatí, že kuchyňa by mala byť oddelená od ostatných obytných častí bytu. Kvalitné spotrebiče z nej odstránili kopce neumytého riadu, výpary pri varení a plné odpadkové koše. Pokojne ju teda môžete otvoriť jej okoliu. Ak však patríte ku konzervatívnejšej časti populácie, nemeňte nič ani na kuchyni. Človek sa predsa najlepšie cíti v priestoroch, ktoré sú prispôsobené jeho individuálnym potrebám a požiadavkám.

Predstavte si situáciu – mama dvoch detí príde domov z práce a prvé, čo musí urobiť, je zavrieť sa do kuchyne a pripraviť večeru pre celú rodinu. Deti sú zatiaľ vo svojich izbách a robia si domáce úlohy. Vždy, keď potrebujú pomôcť, dobehnú za mamou do kuchyne alebo na ňu volajú cez celý byt, mama neustále odbieha a medzitým jej niečo prihorí alebo vykypí. Otec prichádza z práce neskôr a chce si trocha oddýchnuť, takže sa zdržiava v obývacej izbe. Obraz klasickej rodiny s typickým problémom – jej členovia sa nevidia nielen celý deň, ale ani večer, pretože každý je zatvorený v inej miestnosti.

A teraz druhá možnosť – mama pripravuje večeru otočená do priestoru čelom, nie chrbtom, zatiaľ čo deti si robia úlohy pri jedálenskom stole a komunikujú aj s otcom, ktorý buď pomáha pri varení, alebo odpočíva v obývacej izbe. Činnosti sú rovnaké, len s tým rozdielom, že všetci sú spolu a rozprávajú sa alebo si navzájom pomáhajú. Ktorú z týchto dvoch možností si vyberiete, záleží len na vás a vašom spôsobe života.


Dnes sú však trendom otvorené priestory, ktoré na seba logicky nadväzujú. Kuchyňa sa z čisto pracovného priestoru mení na rodinnú kuchyňu. Pre mnohých sa práve ona stala jediným miestom, kde sa všetci členovia rodiny aspoň raz za deň stretnú. A spoločné varenie a stolovanie znamená pre čoraz viac ľudí oveľa viac než každodennú rutinu – aktívny oddych spojený so zábavou, pocitom šťastia zo vzájomnej spolupatričnosti a s radosťou z dobrého jedla. Postavenie otvorenej kuchyne ako centra rodinného života sa práve preto (našťastie) neustále upevňuje.

Čo je v móde

Pri návrhoch súčasného interiéru sa väčšinou automaticky počíta s polyfunkčným priestorom, v ktorom je kuchyňa prepojená s obývacou izbou. Najväčšiu popularitu si získava kuchyňa dispozične oddelená, ale zároveň opticky prepojená s obytným priestorom. Môže na to slúžiť napríklad barový pult, posuvná sklenená priečka alebo časť kuchynských skriniek, ktoré sú prístupné z obidvoch strán. Ďalšiu možnosť ponúka kuchynský ostrovček, ktorý môže prebrať aj funkciu jedálenského stola. Zaujímavé a praktické je riešenie dispozície spoločného priestoru do tvaru písmena L, kde sa kuchyňa nachádza v jednom ramene priestoru a obývacia izba v druhom. Jedálenský stôl je potom akýmsi dispozičným a komunikačným uzlom medzi oboma časťami.
Kuchyňa ako priama súčasť obytného priestoru je dobrým a praktickým riešením pre malé byty, kde sa šetrí každý centimeter. V takomto prípade môže funkciu jedálenského stola prevziať napríklad aj barový pult, ktorý zároveň dispozične oddeľuje kuchynskú a obývaciu časť. Pre veľké priestory to môže byť veľmi exkluzívne riešenie. Ak je pekný dizajn kuchyne a spotrebičov zapojený do obývacej časti a nevidno do útrob kuchyne, môže kuchynská časť otvoreného priestoru pôsobiť ako šperk. Podmienkou bezproblémového prepojenia kuchyne s obývacou izbou sú dostatočne nadimenzované a tiché spotrebiče a výkonný digestor.

Ako navrhnúť kuchyňu v otvorenom priestore?

Vrhnúť sa na hotové sektorové kuchyne a snažiť sa v rámci finančných možností poskladať jednotlivé skrinky do daného priestoru je jeden zo spôsobov zariaďovania otvorenej kuchyne. Existuje však aj iný prístup – treba sa pozrieť na kuchyňu ako na objekt, ktorý by mal spĺňať základné funkcie, ale zároveň by mal odrážať životný štýl a rytmus rodiny. Nie je podstatné, koľko skriniek sa sem zmestí, ale ako je daný priestor využitý a ergonomicky zvládnutý. Dôležitá je aj nadväznosť jednotlivých plôch a častí kuchyne, aby sa z varenia nestal maratón. Jednotlivé časti kuchynskej linky by mali byť zoradené podľa toho, ako za sebou nasledujú práce pri varení – chladnička, prípravná plocha, drez, ďalšia pracovná plocha, sporák, plocha na servírovanie.

Pri kuchyni v tvare U a L odborníci radia vytvárať takzvaný magický trojuholník – t. j. chladničku, drez a sporák zoskupiť tak, aby medzi jednotlivými prvkami boli čo najkratšie vzdialenosti. Moderný je aj barový pult, ktorý sa ponúka ako súčasť dnešnej modernej kuchyne. Nie je však vhodný do každého priestoru. Pri oddeľovaní kuchynskej časti od jedálenskej či obývačkovej ho môže nahradiť napríklad príborník, čím sa získa miesto, ktoré by inak zaberali barové stoličky. Ak je to len trochu možné, osoba, ktorá varí, by mala byť otočená smerom do priestoru a mať od pracovnej dosky prehľad o tom, čo sa deje v miestnosti. Okrem toho sa odporúča koncipovať otvorenú kuchyňu tak, aby nebolo vidieť dovnútra zostavy.

 

Treba si dôkladne premyslieť situovanie nádoby (alebo nádob) na odpadky. Nie je vhodné, ak sa nachádza na mieste viditeľnom z obývacej časti otvoreného priestoru, a neprípustné, aby bola v blízkosti jedálenského stola.

Ako riešiť samostatnú kuchyňu?

Ideálny a univerzálny recept neexistuje, sú však určité ergonomické pravidlá, ktoré by sa mali dodržať a ktoré platia pre otvorenú aj uzavretú kuchyňu. Ak máte na kuchyňu vyčlenenú pomerne veľkú miestnosť, umiestnite si tam pokojne veľký jedálenský stôl, pri ktorom môžu napríklad vaše ratolesti písať úlohy a vy môžete zároveň pripravovať večeru. Ak však máte tých centimetrov pre kuchyňu menej, porozmýšľajte, či je jedálenský stôl v kuchyni naozaj nutný, či nemáte radšej siahnuť po netradičnej forme stolovania. Všetko závisí od toho, kto je užívateľom bytu – či samotár, ktorý sa odmieta oženiť, alebo početnejšia rodinka. V druhom prípade by asi bolo výhodnejšie využiť malú kuchyňu ako čisto pracovnú, určenú na prípravu jedla a maximálne na posedenie pri káve s kamarátkou. Jedálenskému stolu vyhraďte radšej časť z priestoru obývacej izby alebo haly.

Takéto usporiadanie kuchyne sa už nenosí.

Pre rovnaký počet stravníkov je zaujímavejšie toto usporiadanie.

Ak sa vám do malej kuchyne nezmestí jedálenský stôl pre šesť ľudí, nezúfajte. On si už miesto nájde v inej časti bytu, do kuchyne si dajte len jednu stoličku, aby ste mohli popíjať kávu pri študovaní nového receptu.

Pre menší počet členov domácnosti postačí aj takáto kuchyňa.

 

Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: jedáleň kuchyňa kuchynská linka
Zdieľať článok

Diskusia