Ako udržať exteriérové výrobky z dreva v dobrej kondícii

30. 07. 2016
Zdieľať

Fasáda, terasa, záhradný nábytok, pergola... Drevo dotvára vzhľad mnohých domov aj pohodu v nejednej záhrade. Aby ste si ju mohli užívať dlhé roky, mali by ste ho udržiavať v dobrej kondícii.

Dobrá voľba

V prvom rade je dôležité vybrať si správne drevo. Najmä na exponované miesta v exteriéri sa hodia trvanlivejšie druhy s vyššou prirodzenou odolnosťou – z našich drevín je to napríklad agát, dub, červený smrek či borovica, z exotických bangkirai alebo tík. Aj pri menej trvanlivých druhoch, ako je smrek, buk či jaseň, sa však dá termickou úpravou podstatne zvýšiť odolnosť proti drevokazným hubám, plesniam a hmyzu, a tiež tvarová stabilita. Takto modifikované drevo sa predáva pod názvami ako ThermoWood, TitanWood či Kebony. Hodí sa aj do náročnejších podmienok, napríklad na fasády a terasy, kde môže nahradiť drahšie exotické dreviny.

Spoľahlivá ochrana. Ak je to možné, je dobré chrániť drevo (najmä pred vodou a priamym slnkom) aj pomocou konštrukčných prvkov – striešok, presahov a pod. Dlhšie tak vydrží ochranný náter.
isifa/shutterstock

Sfarbenie dreva vystaveného slnečnému žiareniu sa prirodzene mení. Ak sa vám táto patina páči, vystačíte si s napustením ochranným prostriedkom proti hubám a škodcom, ak nie, siahnite po niektorom z náterov s UV filtrom. 

Každodenní nepriatelia

Drevo v exteriéri je potrebné chrániť pred poveternostnými vplyvmi, ale aj pred škodcami či hubami. Jeho najväčším nepriateľom je voda a vlhkosť – je príčinou objemových zmien a praskania a zároveň vytvára vhodné podmienky na život drevokazného hmyzu aj na rast rias, húb a plesní. Drevené prvky by preto mali byť vždy použité tak, aby po nich voda mohla stekať a neostávala na povrchu ani nevtekala do konštrukcie. Na zvetrávaní dreva má však podiel viacero činiteľov, okrem zrážkovej vody je to najmä slnečné žiarenie a vzdušný kyslík. Proti tejto kombinácii nepriateľov sa drevo obvykle chráni kombináciou náterov – jeden zneškodní biologický útok, druhý chráni pred pôsobením slnka a vody.

1808953
isifa/shutterstock

Pod ochranou napúšťadiel

Prvým krokom pri ochrane dreva je vždy impregnácia s fungicídnymi a insekticídnymi účinkami (proti hubám a hmyzu). Inak stačí pár dní na daždi a smrekové dosky začnú modrať. Časom ich osídlia ďalšie druhy húb a čoskoro sa naruší ich pevnosť. Aby bolo napúšťanie čo najúčinnejšie a vydržalo čo najdlhšie, musí byť drevo suché a zdravé. Treba odstrániť živicu, hrče, mastné škvrny a opraviť nedokonalosti, pred nanesením impregnácie ho treba nahladko prebrúsiť, poriadne oprášiť alebo omyť.
Napúšťadlá sú chemickým štítom proti drobným organizmom, nechránia však pred ultrafialovým žiarením ani pred vlhkosťou. Po impregnácii by preto mala nasledovať ďalšia ochranná vrstva –  lazúra, lak alebo farba. Tento dvojitý ochranný systém však môžete mať aj v jednej nádobe v podobe moderných prípravkov 2 v 1 alebo 3 v 1.

Poškodené alebo zvetrané nátery treba čo najskôr opraviť alebo obnoviť. Inak bude do dreva prenikať vlhkosť, ktorá vytvorí podmienky na tvarové deformácie, vznik trhlín a aktivitu škodcov.

Každý zvládne niečo iné

Rôzne druhy povrchových úprav chránia drevo rôznymi metódami pred vlhkosťou a účinkami UV žiarenia, niektoré zvyšujú tvrdosť povrchu, zjednodušujú bežnú údržbu či menia estetické vlastnosti. Vyberajte teda podľa náročnosti podmienok, spôsobu využívania, vašich predstáv o vzhľade a požiadaviek na údržbu, ale aj podľa možností obnovy náteru. Napríklad tenkovrstvové lazúry vsiaknu do dreva, takže nemenia pocit pri dotyku, navyše zvýraznia jeho kresbu a ľahko sa obnovujú – ak začne drevo po rokoch sivieť a vpíjať dažďovú vodu, poometáte prach a jednoducho ho znovu natriete. Bude vyzerať rovnako ako pred rokmi – bez brúsenia či prácnej prípravy. Hrubovrstvové lazúry naproti tomu vytvoria na povrchu viditeľnú vrstvu (podobne ako lak), ktorá chráni drevo nielen pred vodou, ale aj pred mechanickým poškodením, uľahčujú tiež čistenie – stačí handra a voda. Hodia sa preto napríklad na nátery dverí, okien či držadiel zábradlí. Ak máte radi pestré farby, chcete zjednotiť rôznorodú farebnosť alebo skryť fľaky po tmelení, vhodné sú zasa farebné nátery.

1808955
isifa/shutterstock

Nezanedbajte prípravu

Pri príprave povrchu a nanášaní náteru sa vždy treba riadiť návodom výrobcu. Napríklad pri nesprávnej príprave sa totiž môže stať, že vrchný náter popraská a začne sa olupovať. Drevo musí byť odmastené, čisté a suché, povrch sa musí prebrúsiť tak, aby sa odstránili poškodené miesta až k zdravému jadru. Pri renovácii je prvým krokom odstránenie všetkých starých nepriedušných náterov, priedušné nátery stačí dôkladne vyčistiť.

Drevu na mieru

Brúsené drevo je príjemné na dotyk a hebké ako zamat. Vďaka rozstrapkaným vláknam, ktoré fungujú ako knôty, veľmi ochotne vpíja nátery. Je vhodné ho napúšťať, ale aj chrániť krycím filmom.
Hobľované drevo je lesklé, tvrdé a hladké. Nátery vpíja veľmi neochotne, uprednostnite preto krycie pred impregnačnými. Vytvoria na povrchu hladký film, ktorý dokonale priľne k podkladu.
Staré neošetrené drevo vypálené slnkom je extrémne nasiakavé. Ultrafialové žiarenie v ňom totiž rozrušilo lignín a vytvorilo hlboké vrásky. Impregnačné nátery vsiaknu až po úroveň zdravého dreva, krycie (napríklad laková lazúra) však nenájdu oporu a odlúpia sa spolu s oslabenými povrchovými vrstvami. Ak ich chcete použiť, musíte staré drevo odstrániť až po zdravý masív.

JUBIN Lazurbase je bezfarebná impregnácia na základnú preventívnu ochranu dreva s obsahom insekticídu (ochrana pred hmyzom) a fungicídu (ochrana pred hubami – modraním a práchnivením). Drevo by sa nemalo dotýkať zeme ani byť ponorené do vody. Neodporúča sa na drevo v obytných priestoroch ani v priamom kontakte s potravinami alebo krmivami. www.jub.sk
JUB, a.s.

Napúšťadlo

Alebo impregnácia. Preniká hlboko do dreva, a hoci mu na kráse nepridá, predsa je dôležité. Chráni totiž pred hmyzom, ktorý by doň chcel naklásť vajíčka, modraním či rôznymi druhmi drevokazných húb a plesní. Keďže slúži na preventívnu ochranu, mali by ste ho použiť ako úplne prvý náter. Fungujúcu chemickú clonu však vytvorí iba vtedy, ak ho nanesiete v dostatočnom množstve. Aby sa z dreva nevymylo, treba ho následne zafixovať vrchným náterom, napríklad lazúrou.
Ak je drevo už napadnuté drevokazným hmyzom, musíte ho najskôr zlikvidovať na to určenými prípravkami. Plesne alebo huby treba najskôr mechanicky odstrániť, potom drevo prebrúsiť a ošetriť napúšťadlom.

Plot, altánok alebo dosky na fasáde natrite ochranným napúštadlom, ako finálny náter použite tenkovrstvovú lazúru. Hrubovrstvové lazúry totiž Môžu následkom pôsobenia vody a mrazu praskať a renovácia by v týchto prípadoch znamenala prácne obrusovanie.

BALAKRYL DIXOL je vodou riediteľná rýchloschnúca tenkovrstvová lazúra, určená na nové aj renovačné nátery všetkých druhov dreva v interiéri a exteriéri. Poskytuje hĺbkovú ochranu aj dekoratívny vzhľad – v ponuke je 68 jemných prírodných aj extravagantných sýtych farebných odtieňov s matným vzhľadom. Predpokladaná životnosť náteru v našich podmienkach je tri roky. www.balakryl.sk
PPG Deco Slovakia, s.r.o.

Tenkovrstvová lazúra

Alebo aj olejová lazúra. Vsiakne hlboko do dreva a stane sa jeho súčasťou, takže nevytvára na povrchu žiadnu vrstvu (ktorá tak nemôže popraskať), ale zachováva prirodzený charakter dreva a zvýrazňuje jeho kresbu. Obsahuje oleje, vosky, farebné pigmenty a ušľachtilé živice, vďaka ktorým chráni pred ultrafialovým žiarením a dodáva vláknam schopnosť odpudzovať vodu – tá steká po povrchu a nevsakuje do dreva, para uväznená v masíve však môže von. Spoľahlivo tak chráni aj drevo, ktoré pracuje a praská.
Lazúry sú v ponuke v rôznych farebných odtieňoch, takže s nimi ľahko „premeníte“ smrek na orech či palisander. V exteriéri sa zvyčajne nanášajú v troch vrstvách a slúžia ako finálny náter, ktorý chráni drevo asi dva až tri roky. Výhodou je rýchle zasychanie, jednoduchá aplikácia aj renovovanie, keďže nie je potrebné brúsenie.

CHEMOLUX S EXTRA je hrubovrstvová syntetická lazúra na drevo, určená do exteriéru aj interiéru. Na povrchu vytvára hodvábne lesklú hrubú vrstvu, ktorá dlhodobo chráni drevo pred nepriazňou počasia a UV žiarením, zvýrazňuje jeho kresbu a udržiava vlastnosti. Lazúra je tixotropná (nesteká), takže sa dobre sa nanáša aj na zvislé plochy a podhľady. Náter ostáva pružný a nepraská. www.chemolak.sk
Chemolak a.s.

Hrubovrstvová lazúra

Alebo aj laková lazúra. Vsakuje do dreva len minimálne. Obsahuje totiž väčšie množstvo živice, vďaka ktorej vytvorí na povrchu vrstvu podobnú zafarbenému priesvitnému laku. Takýto povrch sa jednoducho čistí a umýva, preto sa hrubovrstvové lazúry využívajú tam, kde sa drevo častým dotykom rúk ľahko ušpiní – na nátery okien a dverí, parapetných dosiek, ale aj záhradného nábytku či zábradlí, tie by však mali byť chránené strechou. Hrubovrstvová lazúra zafarbí drevo na želaný odtieň a chráni ho pred UV žiarením aj prenikaním vody, neznesie však zanedbanie starostlivosti. Pred obnovením sa musí obrúsiť, aby sa nový náter mohol znova ukotviť do dreva, a ak premeškáte čas obnovy (asi po štyroch až piatich rokoch podľa expozície a znakov narušenia), nevyhnete sa dôkladnému brúseniu. Preto sa používa iba na chránených miestach, ktoré sú bezproblémovo dostupné.

1808959
isifa/shutterstock

Keďže tenkovrstvové lazúry sa vpijú hlboko do dreva, tmavú len tak nezosvetlíte ak sa vám časom zunuje. Na to je určená zosvetľovacia lazúra – medzivrstva v svetlom odtieni, ktorá drevo zosvetlí. Potom už môžete použiť lazúru v svetlejšom odtieni. 

 


PRIMALEX LAZÚRA & NAPÚŠŤADLO 3 V 1 je syntetický náter, ktorý v sebe spája dekoratívne a impregnačné účinky – vďaka obsahu účinných aktívnych látok chráni drevo proti zmodraniu, drevokaznému hmyzu a hubám. Je vhodný na pergoly, ploty, drevené podhľady a ďalšie drevené konštrukcie či stavebné prvky. www.primalex.sk

PPG Deco Slovakia, s.r.o.

 

Lazúra aj napúšťadlo

Ak ste si ako konečnú povrchovú úpravu vybrali lazúru, zvyčajný postup je prebrúsiť, aplikovať napúsťadlo, potom nasledujú dve až tri vrstvy lazúry. V ponuke sú však aj lazúry, ktoré už v sebe obsahujú fungicídnu, prípadne aj insekticídnu ochranu dreva — všetko v jednej plechovke. Lazúra v kombinácii s napúšťadlom sa ľahko dostáva hlboko do dreva, zabraňuje tak prenikaniu vlhkosti a predchádza vzniku plesne a hniloby. Zároveň chráni pred účinkom UV žiarenia a zvýrazňuje kresbu dreva.

1808963
isifa/shutterstock

Olej

Preniká hlboko do dreva, zvýrazňuje jeho kresbu a na povrchu nezanecháva žiadnu vrstvu. Drevo ošetrené olejom odpudzuje vodu, a keďže povrch ostáva priedušný, prípadná vlhkosť môže z neho unikať. Obmedzuje sa tak napúčanie aj zosychanie. Oleje môžu obsahovať farebné pigmenty, ale aj účinné látky na preventívnu ochranu pred riasami a hubami. Do bezfarebných sa pridávajú UV absorbéry, aby bránili zosiveniu dreva. Nátery vyrobené na báze prírodných olejov sú menej odolné, na exponovaných miestach ich preto treba častejšie obnovovať – stačí však pretrieť bez brúsenia.
Oleje sú vhodné na drevené fasády, prístrešky, záhradný nábytok, okná či okenice, dokonca aj na zvetrané drevené plochy. Mávajú vyššiu výdatnosť než lazúry, preto ak porovnávate náklady, porovnávajte cenu za štvorcový meter natretej plochy.

BONDEX DECKING OIL je ochranný syntetický napúšťací olej, určený na tvrdé a exotické dreviny, najmä na terasy a drevené pochôdzne plochy v exteriéri. Má vysokú penetračnú schopnosť, vytvára vodoodpudivý film na povrchu dreva a zvýrazňuje kresbu a štruktúru dreva. www.bondex.cz
PPG Deco Czech a.s.

Pre drevo je najhoršie, keď na ňom stojí voda. Preto keď nepoužívate záhradné stoličky, opierajte ich operadlom o stôl tak, aby z nich voda stekala, cez stôl prehoďte kus igelitu. 

 


Ako udržať exteriérové výrobky z dreva v dobrej kondícii

1808961
isifa/shutterstock

 

 


PNZ vosk na drevo L (PNZ-Holzwachs L) je prírodný, vhodný do interiéru aj exteriéru, a tiež na fermežované drevo. V ponuke je v ôsmich odtieňoch vrátane bezfarebného. Používa sa na údržbu tlakom impregnovaných drevených prvkov, napr. záhradného nábytku, na ochranu a vylepšenie domáceho aj exotického dreva. Je vhodný na okná, okenice, záhradné prístrešky, záhradný nábytok, balkóny a pod. www.pnz.sk

PNZ vosk na drevo L (PNZ-Holzwachs L) je prírodný, vhodný do interiéru aj exteriéru, a tiež na fermežované drevo. V ponuke je v ôsmich odtieňoch vrátane bezfarebného. Používa sa na údržbu tlakom impregnovaných drevených prvkov, napr. záhradného nábytku, na ochranu a vylepšenie domáceho aj exotického dreva. Je vhodný na okná, okenice, záhradné prístrešky, záhradný nábytok, balkóny a pod. www.pnz.sk
www.pnz.sk

 

Vosk

Základom týchto materiálov sú voskové disperzie a zušľachtené prírodné oleje. Podobne ako olej, aj vosk impregnuje drevo do hĺbky a zachováva jeho prirodzený vzhľad aj priedušnosť bez lakového filmu. Veľmi dobre chráni pred vlhkosťou, treba ho však pomerne často obnovovať. Voskovanie patrí spolu s olejovaním k tradičným a jednoduchým a zároveň najprirodzenejším a ekologicky šetrným spôsobom ošetrenia dreva. Treba však rátať s tým, že takáto úprava je definitívna, pretože mastný povrch sa už nedá lazúrovať ani lakovať. Kým s olejmi sa pri exteriérových náteroch stretnete pomerne hojne, vosky, ktoré bývajú menej odolné, sú tu skôr raritou. Využívajú sa väčšinou v interiéri. V exteriéri slúžia najmä na údržbu dreva a drevených prvkov, používajú sa aj pri renovovaní historických stavieb.

BALAKRYL UNI je univerzálna ekologická farba, vhodná aj na hračky a detský nábytok. Je určená na nové aj renovačné vrchné nátery dreva a mnohých ďalších materiálov v interiéri aj exteriéri. Pri dvoch až troch náteroch spoľahlivo kryje, je tepelne odolná, stálofarebná, odolná proti poškriabaniu a ľahko sa udržiava. Riedi sa vodou, je rýchloschnúca a počas aplikácie ani po zaschnutí nezapácha. Náter vydrží aj v exteriéri niekoľko rokov. V ponuke sú tri typy (matný, lesklý a saténový) a široká škála odtieňov. www.balakryl.sk
PPG Deco Slovakia, s.r.o.

Farebný náter

Úplne prekryje pôvodný povrch, zvyšuje jeho mechanickú odolnosť a vďaka farebným pigmentom chráni proti UV žiareniu. Hodí sa, ak chcete zjednotiť farebný odtieň dreva, skryť opravy tmelom či iné chybičky krásy alebo sa vám len žiada oživenie. Zvyčajne ide o univerzálne farby na rôzne materiály, ktoré môžu byť matné, polomatné i lesklé a sú dostupné v rôznych odtieňoch. Podobne ako pri lazúrach, aj tu si môžete vybrať medzi syntetickými a vodouriediteľnými – akrylátovými – farbami. Pri prvom natretí sa drevo najskôr sa naimpregnuje napúšťadlom, potom nasleduje základná farba. Jej úlohou je prekryť všetky nedostatky (po prebrúsení získate ideálny hladký povrch) a zlepšiť spojenie vrchnej vrstvy s podkladom. Základné farby sa vyrábajú len v troch odtieňoch, no bez problémov sa prekryjú vrchnou farbou.

1808965
isifa/shutterstock

Ak chcete zo záhradného nábytku vytvoriť farebné akcenty a zakryť štruktúru dreva, použite základnú a vrchnú farbu. Ak chcete zachovať prirodzenú štruktúru dreva, použite olej, lazúru alebo bezfarebný lak.

LAZUROL UNIVERZÁLNY LAK je syntetický, určený na vrchné transparentné nátery dreva, drevovláknitých dosiek a kovov v exteriéri aj interiéri. Vytvára dekoratívnu ochrannú vrstvu s lesklým alebo matným povrchom, odolnú proti otieraniu. Chráni drevo pred poškodením a zvýrazňuje jeho kresbu, má výborné mechanické vlastnosti a vysokú výdatnosť. www.bal.sk
PPG Deco Slovakia, s.r.o.

Bezfarebný lak

Slúži na transparentnú povrchovú úpravu a spoľahlivo zastáva ochrannú funkciu – patrí sem napríklad aj známy lodný lak, ktorý je vhodný na náter dreva vo vlhkom prostredí (napríklad v okolí bazéna). Laky určené do exteriéru obsahujú UV absorbér, ktorý chráni drevo pred účinkami slnečného žiarenia. Na trhu sú lesklé, matné aj polomatné, môžu byť riediteľné vodou alebo rozpúšťadlami. Aj lak zachováva kresbu dreva a jeho prednosťou je zvýšenie mechanickej odolnosti povrchu. Nevýhodou naopak je, že povrch dreva uzavrie a horšie odoláva vysokým teplotám, čo sa prejaví najmä na intenzívne oslnených miestach. Na exponovaných plochách je preto potrebná častejšia údržba. Pri opravách sa horšie odstraňuje.

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
ODBORNÁ SPOLUPRÁCA PPG DECO
FOTO ARCHÍV FIRIEM, ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ časopis Môj dom 6/2016

Kategória: Materiály
Tagy: ochrana dreva pergoly terasy
Zdieľať článok

Diskusia