Stačí iba málo, aby sa vaša kuchyňa zmenila na nepoznanie

26. 07. 2017
Zdieľať

Kuchynská zástena môže byť dizajnovým prvkom, ktorý dotvára charakter kuchyne. Otázkou je, či si to uvedomujeme. Pretože stačí iba málo, aby sa naša kuchyňa zmenila na nepoznanie.

Kuchyňa sa v posledných rokoch stala rovnocenným bytovým priestorom. Ak je aj tá vaša prepojená s obývačkou, asi mi dáte za pravdu, že na tomto mieste sa dá nielen „povinne“ variť, ale aj príjemne relaxovať, rozprávať sa s členmi rodiny, stretávať sa s priateľmi. Charakter kuchyne a celej miestnosti ovplyvňuje, pochopiteľne, aj kuchynská zástena. Môže byť pokojne z laminátu, ktorý farebne ladí s dvierkami kuchynskej linky, prípadne s inými časťami interiéru – napríklad podlahou alebo policami.

Samozrejme, môžete kombinovať viac farebných odtieňov, rôzne smery ukladania jednotlivých dielov, takže konečný výsledok bude určite veľmi efektný. Laminát sa pomerne ľahko udržiava, ale nie je vhodné umiestniť ho za plynový sporák alebo varnú dosku. Tam dajte radšej obkladačky alebo tvrdené sklo.

 

Ak si nechcete celkový dojem kaziť škárami, na trhu sú už obkladačky so špeciálne zabrúsenými hranami. Vďaka takejto úprave jednotlivé obklady do seba presne zapadajú, takže v podstate žiadne škáry nevidíte. 


Stačí iba málo, aby sa vaša kuchyňa zmenila na nepoznanie

1817421
pitoreska.sk

Obkladačky nevyšli z módy

Na rozdiel od minulosti, keď bolo umením kúpiť také, ktoré by nám vyhovovali farbou, rozmermi alebo dekórom, dnes kúpite prakticky všetko, po čom vám „duša piští”. (Samozrejme, musíte na to mať.) Výnimočné nie sú ani zásteny, ktoré vznikli farebnou kombináciou niekoľkých druhov obkladačiek, prípadne obkladačiek s rozličnými rozmermi. Obkladačky sú praktické, ľahko sa udržiavajú, sú odolné proti vode aj mastnote. Pokojne ich môžete nalepiť aj za plynový sporák alebo varnú dosku. Ak si zvolíte správnu škárovaciu hmotu s antibakteriálnymi vlastnosťami, nemusíte sa obávať plesní alebo iných nečistôt. 


Stačí iba málo, aby sa vaša kuchyňa zmenila na nepoznanie

1817425
isifa/shutterstock

Staré tehly

… si môžete kúpiť od firmy, ktorá sa zaoberá búračkami, alebo si ich zohnať svojimi cestami. V každom prípade, ak mietnite kuchynskú zástenu vyskladať z tehlových pásikov (na stenu sa nelepia celé tehly, ale narezané pásiky), je dobré ošetriť ich povrch vo finálnej fáze, teda keď už sú nalepené, prípravkom na odpudzovane mastnoty a vody, ktorý vytvorí na ich povrchu jemný (priehľadný) film a vďaka ktorému nebudete pri upratovaní až tak veľmi hromžiť. 


Odvážnym a netradičným, napriek tomu čoraz viac vyhľadávaným riešením je natrieť zástenu tabuľovou farbou. Je umývateľná, odolná proti nečistotám a navyše poslúži aj ako odkazovač.

Odvážnym a netradičným, napriek tomu čoraz viac vyhľadávaným riešením je natrieť zástenu tabuľovou farbou. Je umývateľná, odolná proti nečistotám a navyše poslúži aj ako odkazovač.
isifa/shutterstock


Odvážnym a netradičným, napriek tomu čoraz viac vyhľadávaným riešením je natrieť zástenu tabuľovou farbou. Je umývateľná, odolná proti nečistotám a navyše poslúži aj ako odkazovač.


Mozaika môže mať rôzne podoby – od pravidelných štvorčekov cez nepravidelné obdĺžniky až po trojuholníky či oválne tvary.

Mozaika môže mať rôzne podoby – od pravidelných štvorčekov cez nepravidelné obdĺžniky až po trojuholníky či oválne tvary.
isifa/shutterstock

Mozaika

Dnes už nikto neskladá kamienok ku kamienku (snáď len na niekoľko výnimiek). Jednotlivé kamienky či sklíčka sú osadené do sieťoviny (niečo na spôsob rohože), ktorá sa pripevní na stenu a zaškáruje. Znie to jednoducho, ale neskúseného amatérskeho majstra môže mozaika potrápiť, kým sa napevno usadí na stene. Ak to predsa len risknete, možno sa budete musieť zmieriť s drobnými nerovnosťami, ktoré vzniknú ako dôsledok posunu mozaiky.

 

Tajomstvo spočíva v správnej tuhosti lepiacej malty – nesmie byť ani riedka, ani hustá. Škárovanie malých štvorčekov je náročnejšie ako škárovanie veľkých kociek a takisto je prácnejšie aj následné umývanie. Nepríjemné je, že sa v škárach môžu usádzať nečistoty, preto je vhodné tesne nad pracovnou doskou skombinovať mozaiku s materiálom, ktorý nemá toľko škár, napríklad s kameňom, tvrdeným sklom alebo laminátom. 


Stačí iba málo, aby sa vaša kuchyňa zmenila na nepoznanie

1817423
isifa/shutterstock

Odborník radí

Podľa čoho sa orientovať pri výbere kuchynskej zásteny?

Ing. Petra Mancalová architektka A-STUDIO, Bratislava

Základom pri výbere vhodnej zásteny je to, aký máte sporák. Inú zástenu si vyžaduje elektrická/indukčná platňa, iný materiál musíte zvoliť, ak varíte na plyne. Pri plynových varných platniach buďte opatrní – zástena musí odolať teplu z otvoreného plameňa. Vhodný materiál nájdete medzi obkladačkami vrátane mozaiky, pri kalenom skle, kameňoch alebo kovových zástenách. 

Elektrické/indukčné platne sú na tom lepšie, pretože teplo prechádza priamo do nádoby, ktorá je položená na doske. Určite sa hodí vysokotlakový laminát, lakované dosky, ale aj už spomínané materiály. Zaujímavým detailom je opakovanie rovnakého vzoru na zástene a na pracovnej doske. 
Dôležité je aj svetlo a farby v kuchyni. Ak máte málo prirodzeného denného svetla, zvoľte radšej materiály svetlejšie, ktoré opticky zväčšujú priestor. 


Stačí iba málo, aby sa vaša kuchyňa zmenila na nepoznanie

1817427
J.A.P. Slovakia, s.r.o.

Apropo, sklo

Samozrejme, musí byť špeciálne upravené, kalené, aby sa zvýšila jeho odolnosť proti mechanickému poškodeniu. Aj ono dokáže vdýchnuť vašej kuchyni jedinečnosť. Už aj preto, že ho dostanete kúpiť v rôznych farbách a vyhotoveniach. Medzi sklenené dosky sa dajú vložiť grafické motívy, ktoré sa môžu objaviť aj v iných častiach bytu. K celkovému dojmu nepochybne prispeje aj podsvietenie úspornými led diódami.

Text: Oldřiška Luptáková
Foto isifa/Shutterstock, IKEA, J.A.P. Slovakia, pitoreska.sk
Zdroj: časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchyne kuchynské zásteny mozaiky obkladačky zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia