Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

31. 08. 2016
Zdieľať

Ak sa aj vaše dieťa budí unavené a podráždené, sťažuje sa na bolesť chrbta, na vine môže byť nevhodné lôžko. Deti na ňom trávia viac času než dospelí a počas spánku ich telo zároveň rastie a vyvíja sa. Je preto namieste, aby ste vášmu potomkovi okrem pohodlnej postele dopriali aj kvalitný matrac, ktorý mu poskytne náležitú podporu a pohodlie.

Dospelí sa s výberom ideálneho matraca do svojej postele často poriadne zapotia, ale detskému matracu nevenujú príliš veľa pozornosti. Pritom je to dôležitý prvok, ktorý ovplyvňuje regeneráciu ich tela. Hlboký, neprerušovaný spánok detí zaručí, že po prebudení budú naozaj oddýchnuté. Držte sa niekoľkých zásad a vaša ratolesť sa bude cítiť ako v bavlnke:


Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

Tvrdý alebo mäkší spánok?

Dieťa potrebuje pre svoje každodenné dobrodružstvá poriadnu dávku energie. Noc je čas, kedy si dobíja baterky a jeho organizmus môže nerušene odpočívať. Matrac s ideálnou tvrdosťou poskytuje ležiacemu dieťaťu dokonalú oporu chrbtice vo všetkých polohách bez toho, aby ju deformovala. Chrbtica by sa rozhodne nemala prehýbať, a to ani na boku ani na chrbte. Preto si vyberajte matrace strednej až vyššej tvrdosti, do ktorých sa telo len tak nezaborí. 


Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

Materiál pre sladké sny

Nekvalitný matrac spoznáte podľa toho, že je mäkký, nízky alebo pri dotyku cítite jednotlivé pružiny. Oblúkom sa vyhnite „prechodným“ molitanovým matracom a zamerajte sa na kvalitné materiály s dobrými vlastnosťami. Nebojte sa, deti nepotrebujú luxus, skvelý spánok im poskytnú matrace z kvalitných pien, ktoré sú odolné voči baktériám, elastické a majú stabilný tvar.


Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

Priedušné a nenáročné na údržbu

Deti v súčasnosti čoraz častejšie bojujú s alergiami, dôvodom môže byť nevhodné prostredie počas spánku. Matrac môže predstavovať raj pre roztoče a ďalšie alergény (napríklad pleseň), hlavne ak nie je dostatočne priedušná, neodvádza vlhkosť a nedá sa dobre vyčistiť. Dôležitá je jednoduchá údržba – hľadajte matrace so snímateľným poťahom, ktorý je možné prať v pračke minimálne na 60 °C. Poťahová textília by mala byť pevná, pružná, prípadne so špeciálnou úpravou proti mikroorganizmom. Samotné jadro nezabudnite pravidelne vyvetrať alebo povysávať vysávačom.


Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

Ako vybrať ideálny matrac pre dieťa

Investícia, ktorá sa vyplatí

Ak už vaše dieťa nie je bábätko, majte na pamäti, že v troch až štyroch rokoch by malo mať vlastnú veľkú posteľ, ideálne o rozmere 90×200 cm. Matrac, ktorý zvolíte, mu bude slúžiť ďalších 8 až 10 rokov, kým prestane rásť. Štýl a farbu postele pokojne nechajte na vkuse svojho miláčika, vy sa sústreďte na to podstatnejšie: matrac a vankúš. Nenechajte sa pri tom zlákať najnižšou cenou! Deti ročne strávia v posteli viac ako 40% času – na kvalite sa v tomto prípade naozaj nevyplatí šetriť. 

PR článok  

Kategória: Detská izba
Zdieľať článok

Diskusia