Aké rastliny vybrať k oknu?

17. 09. 2016
Zdieľať

Vstupné priestory, chodby či schodiská sú pomerne často stiesnené a na umiestnenie zelene v nich nezostáva veľa miesta. To však neznamená, že musia ostať úplne bez nej.

Okrem priaznivých svetelných podmienok je dôvodom aj nedostatok priestoru v iných častiach bytu. Nie všetky okná však poskytujú rastlinám optimálne prostredie, dôležité je riadiť sa najmä ich orientáciou na svetové strany.

Na pestovanie širokého spektra izbových rastlín sú pritom optimálne najmä svetlé západné a východné okná, umiestnenie na južne orientovanom okne môže v dôsledku silného slnka rastlinu, resp. jej listy spáliť. Izbové rastliny v oknách obvykle dobre rastú a sú rovnomerne olistené. Pôsobia esteticky, pričom vybrané druhy dokážu vyčistiť vzduch od škodlivín, ktoré sa veľa ráz sústreďujú práve v okolí okien. Zeleň môže zabrániť nežiaducim pohľadom zvonka a súčasne spestriť výhľad smerom von.  

Striedanie teplôt

Rizikovým faktorom pre všetky izbovky je prudké striedanie teplôt. Nebezpečný je najmä horúci a suchý vzduch, ktorého pôvodcom sú najčastejšie vykurovacie telesá umiestnené pod oknom, resp. okenným parapetom. Ten vysúša aj substrát, na čo mnohé rastliny reagujú spomalením rastu, žltnutím listov a opadávaním kvetných pukov. Väčšine druhov sa práve z tohto dôvodu lepšie darí v interiéroch s podlahovým vykurovaním.

Problematické však nie je len samotné vykurovanie, v letnom období sa neraz výrazne prehrieva aj priestor za okennými tabuľami (prípadne medzi nimi), v dôsledku čoho prudko narastajú nároky pestovaných rastlín na vzdušnú vlhkosť. Tú zvýšite postrekovaním, odparovačmi alebo špeciálnymi zvlhčovacími kamienkami.

Stretnúť sa však môžete aj s opačným efektom, keď počas zimných nocí teplota v okolí starších zle tesniacich okien prudko klesá, v dôsledku čoho môžu rastliny uhynúť. V tomto prípade je vhodné vybrať druhy, ktoré dobre znášajú aj nižšiu teplotu (azalky, prvosienky, cyklámeny alebo kamélie). Rizikovým faktorom je aj vetranie, resp. časté otváranie a zatváranie okien – tie, na ktorých sú sústredené izbovky, nie je dobré počas chladných jesenných a zimných dní otvárať. Na vetranie použite vzdialenejšie okno, nikdy nie susedné.

Rastliny so svetlými listami spravidla potrebujú viac svetla ako tie s tmavšími.

 


Aké rastliny vybrať k oknu?

1831819
Bloomingville

 

Možnosti umiestnenia

Rastliny možno umiestniť na parapetnú dosku, do závesných nádob alebo na malé poličky v rôznych úrovniach okna, prípadne po jeho bokoch. Poličky sa do okien umiestňujú najmä v prípade, ak tu chcete pestovať väčšie množstvo rastlín. Môžu byť z dreva, kovu alebo skla, na rámy okien sa pripevňujú pomocou kovových úchytiek. Hodia sa na ne najmä menšie a miniatúrne druhy, kaktusy a izbové bonsaje, ktoré najlepšie vyniknú, ak sa vysadia do nádob z rovnakého materiálu a v rovnakej farbe.

Dôležitým faktorom je v takomto prípade aj farebnosť okenného rámu – k bielemu zvoľte biele, prípadne iné jednofarebné keramické nádoby, k drevenému terakotové alebo hlinené. Druhy s prevísajúcimi výhonmi umiestňujte vždy skôr na horné poličky, na dolné zase vyberajte nižšie vzpriamene rastúce a kompaktné jedince. Väčšie druhy rastlín nikdy neumiestňujte priamo do okna, ale radšej na jeden-dva kroky od okna na podlahu alebo nízke stolíky.

Starostlivosť

Rastlinám doprajte predovšetkým pravidelnú výdatnú zálievku (v kratších intervaloch a vždy podľa požiadaviek jednotlivých druhov), prihnojovanie a nepodceňte odstraňovanie odkvitnutých kvetov, opadaných listov či suchých stoniek. Substrát nechajte medzi zálievkami vždy mierne preschnúť a pri napadnutí škodcami alebo ochoreniami ich z okna okamžite odstráňte a na revitalizáciu zvoľte iné miesto. Vzhľadom na často stiesnené podmienky okien je nevyhnutný aj priebežný presvetľovací rez (najmä pri rýchlo a expanzívne rastúcich druhov).

Počas veľmi slnečných dní je dobré okno s výsadbou zatieňovať. Dbajte na to, aby sa listy rastlín v žiadnom prípade nedotýkali okenných tabúľ. Ak sa v blízkosti okna nachádza umelý zdroj tepla, neustále zvyšujte vlhkosť vzduchu.

Kalanchoe je pestovateľsky nenáročný sukulent, ktorý vyžaduje dostatok svetla a dobre znáša aj suchší vzduch, preto je vhodný aj na slnkom zaliate parapety.
Daniel Košťál

Aké rastliny?

Pri výbere konkrétnych druhov zohľadňujte najmä orientáciu okien na svetové strany. Tie orientované na sever budú ideálne pre tieňomilné rastliny a druhy s menšími nárokmi na svetlo, najmä s tmavozelenými listami. Ak je však pred takýmto oknom vysoká budova, prípadne strom, izbovkám sa tu veľmi dariť nebude.

Na sever orientované okná obľubujú izbové papraďorasty, brečtan, filodendron, cissus, potosovec, zelenec, maranty, begónie okrasné listom, rôzne druhy bromélií, fitónia, lopatkovec, aglaonema, šeflera či antúrie.

Južná strana je síce najsvetlejšia, no súčasne aj najproblematickejšia – slnko tu rastlinám často spaľuje listy (nutnosť tienenia) a substrát naozaj rýchlo presychá (častejšia zálievka). Uplatnenie tu nájdu kaktusy, sukulenty, citrusy, olivovník, voskovka, kalanchoe, vybrané druhy paliem, koleus i ananás.

Optimálne svetelné podmienky poskytujú východné a západné okná. V prípade západne orientovaných okien možno rastliny umiestniť na okenný parapet aj na menší stolík v jeho blízkosti. Jedinou hrozbou je prudkejšie striedanie teplôt (najmä počas leta). Prosperovať tu budú svetlomilné druhy – senpólie, palmy, orchidey, bromélie, dracény, zelenec, tradeskancie, kordylínky, mučenky, pieprovce či gloxínie. Východné okná poskytujú výborné podmienky pre väčšinu kvitnúcich rastlín, ktoré nemajú extrémne nároky na svetlo (od poludnia ho tu nebudú mať dostatok), napríklad antúrie, orchidey, bromélie, azalky a sezónne rastliny.

Zelené olemovanie

Ak chcete ponechať okennú tabuľu (resp. priestor pred ňou) voľnú, môžete vybrané rastliny pestovať po bokoch okna. Netradičným riešením je vytvorenie tzv. zeleného rámu, ktorý je vhodný najmä do vidieckych domov. Na tento účel možno použiť druhy s dlhými alebo prevísajúcimi výhonkami, napríklad potosovec (Radiophora aurea), brečtan (Hedera helix) alebo filodendron (Philodendron scandens). Črepníky s rastlinami postavte k rohom okien a ich výhonky veďte pomocou špagátu alebo drôtu požadovaným smerom. Môžete ich umiestniť aj do držiakov po bokoch okenných rámov, čím docielite hustejší a kompaktnejší porast.

Aké rastliny vybrať k oknu?

1 Nevyhnutná výmena

Antúria sa na tomto pomerne slnečnom južne orientovanom okne nebude cítiť najlepšie. Namiesto nej by som sem umiestnil pekný sukulent alebo panašovaný ananás (Ananas bracteatus ’Tricolor‘). Vynikla by tu aj voskovka (Hoya carnosa) alebo listový kaktus v závesnej nádobe.

2 Kvetinový stolík

Na menší kvetinový stolík by som dal peknú nenáročnú rastlinu, napríklad stromčekovitú šefleru (Scheflera arboricola). Keďže je tu dostatok svetla zo všetkých strán, bola by rovnomerne olistená a hustá. Dobre by sa tu ujal aj cykas.

3 Viac farieb

V okolí tohto okna chýbajú kvitnúce rastliny. Zvolil by som pekný sezónny druh a priebežne ho menil, vďaka čomu by bol priestor vždy zaujímavý. V lete by som siahol napríklad po gloxínii. Z trvácich rastlín by tu mohla prosperovať kvitnúca antúria.

TEXT DANIEL KOŠŤÁL
FOTO DANIEL KOŠŤÁL, ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ časopis Môj dom 8/2016

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: interiérová zeleň okná rastliny zeleň v interiéri
Zdieľať článok

Diskusia