Ako kupovať nové okná

20. 09. 2016
Zdieľať

Chystáte sa, že ešte pred zimou vymeníte staré okná? Čo by ste mali vedieť, než sa rozhodnete.

Začnite dopytom

Väčšina stavebníkov by samozrejme chcela nové okná za čo najnižšiu cenu. Vyberať len podľa ceny alebo podľahnúť výške ponúkanej zľavy sa nemusí vyplatiť. Okná by mali spoľahlivo slúžiť desiatky rokov, preto je treba starostlivo vyberať typ aj dodávateľa

Pokiaľ si orientačne zmeriate veľkosť súčasných okien a pošlete ju niekoľkým dodávateľom, v priebehu pár dní budete mať pomerne dobrú predstavu, koľko budú nové okná stáť. Pre orientačné stanovenie ceny okien potrebuje dodávateľ poznať vybraný profilový systém, typ izolačného zasklenia a u plastových okien aj požiadavky na farebnosť. Aby všetko dobre vyzeralo a fungovalo, vyplatí sa zakúpiť si s oknami taktiež doplnky, ako sú parapety a tienenie. 

Nezabudnite uviesť požiadavky na montážne služby. Pokiaľ si zakúpite okná aj s montážou, dodávatelia obvykle poskytujú predĺženú záručnú dobu. Montáž je totiž pre správnu funkciu okna rovnako dôležitá ako kvalita samotného okna.


Ako kupovať nové okná

1834013
Window Holding a.s.

Okná so špeciálnymi vlastnosťami

Nové okná by ste mali vyberať podľa toho, kde budú slúžiť. Podľa umiestenia domu či bytu sa niekedy vyplatí zvážiť zakúpenie okien so zvýšenou ochranou proti hluku, prípadne so zvýšenými nárokmi na bezpečnosť. Pokiaľ o takýchto oknách uvažujete, uveďte to už do predbežného dopytu. Ceny týchto nadštandardných prvkov bývajú i o dosť vyššie než okná v základnom vyhotovení. 

Náš TIP: Pri porovnávaní cenových ponúk dajte dobrý pozor, aby ste porovnávali len skutočne porovnateľné. To sa týka ako vlastností okien, tak aj položiek za doplnky a montážne služby. Niekedy sa dodávatelia snažia zaujať zákazníka nízkou cenou a ponuka nemusí byť kompletná.


Ako kupovať nové okná

1834011
Window Holding a.s.

Ako poznať kvalitné okná?

Kvalita plastových okien je do istej miery ukrytá vnútri profilového systému. Aby si plastové okná dlhodobo udržali tvar a funkčnosť, mali by byť vystužené dostatočne masívnou kovovou výstuhou. Hlavne u plastových okien vo farebnom vyhotovení, u okien väčších rozmerov a plastových vchodových dverí sa vyplatí zaujímať sa o kvalitu výstuhy. 

Drevené okná by mali mať viacvrstvovú povrchovú úpravu. Predovšetkým na nej záleží, koľko starostlivosti o povrch budete musieť dreveným oknám v budúcnosti venovať. Dodávateľ by Vám mal samozrejme odporučiť i dodať prípravky pre údržbu.

TIP: Pozretie kompletného průvodca výberom 

Celoobvodové plne nastaviteľné okenné kovanie rozhoduje o funkčnosti všetkých typov moderných okien. Kvalitné okná by mali mať po svojom obvode dostatočný počet tzv. uzamykacích bodov. Sú to miesta, kde je krídlo v zavretom stave pevne spojené s rámom. Čím viac je po obvode týchto bodov, tým lepšie sa dá nastaviť prítlak okien. Iba optimálne nastavené okná dobre tesnia.


Ako kupovať nové okná

1834015
Window Holding a.s.

Nepodceňte voľbu dodávateľa

Plastové okná by mali dobre slúžiť desiatky rokov. Drevené okná majú, pri správnej starostlivosti o povrchovú úpravu, prakticky neobmedzenú životnosť, rovnako ako drevohliníkové a hliníkové okná. Po niekoľkých sezónach ale môžete potrebovať servis alebo údržbu. Pokiaľ dodávateľ nie je súčasne i výrobcom okien, mali by ste vedieť, kto a kde okná vyrobil. Môžete tak predísť nepríjemným problémom.

Solídny dodávateľ by Vás mal taktiež upozorniť, pokiaľ Vaše požiadavky nie sú reálne, a mal by navrhnúť zodpovedajúce alternatívne riešenie. To sa môže týkať napríklad rozmerov či členenia okien. Pred uzavretím zmluvy by mal technik otvory presne zamerať, jasne odpovedať na Vaše dotazy a vysvetliť všetko, čo sa týka priebehu zákazky od uzavretia zmluvy, cez realizáciu, záruku, až po kontakt na servisné oddelenie. 

Zdroj informací: VEKRA

ZDROJ PR článok spoločnosti Window Holding a.s. 

Kategória: Okná
Zdieľať článok

Diskusia