Malé množstvo denného svetla znamená menej energie a koncentrácie

29. 11. 2016
Zdieľať

Jeseň so sebou prináša okrem premenlivého počasia aj čoraz kratšie dni. S nimi prichádza potreba užívať si čo najväčšie množstvo prirodzeného svetla. Zistenia o tom, ako obyvatelia Európy vnímajú denné svetlo v interiéri, priniesla štúdia Healthy Homes Barometer 2016.

Počas minuloročnej štúdie, Healthy Homes Barometer 2015, dokázali respondenti, že vnímajú dôležitosť a vplyv denného svetla na svoje zdravie. Ocitlo sa na štvrtej priečke z deviatich faktorov, ktoré priamo vplývajú na zdravie človeka – hneď po kvalitnom spánku, vetraní a jedení ovocia a zeleniny.

Zber odpovedí do štúdie Healthy Homes Barometer 2016 prebiehal počas októbra 2015 a na otázky odpovedalo 14 000 Európanov zo štrnástich európskych krajín. Cieľom výskumu bolo zistiť, čo presne Európania robia pre zdravý domov a ako ho vnímajú.  Výskumníci z Humboldtovej univerzity v Berlíne zistili niekoľko zaujímavých faktov. 


Cieľom výskumu Healthy Homes Barometer 2016 bolo zistiť, čo robia Európania pre zdravý domov.

Cieľom výskumu Healthy Homes Barometer 2016 bolo zistiť, čo robia Európania pre zdravý domov.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Umelé svetlo sa prirodzenému nevyrovná

Až 20 % opýtaných Európanov tvrdí, že sú závislí od využívania umelého svetla počas dňa a 76 % respondentov má potrebu ním svietiť. Obidva fakty sú negatívne, no alarmujúce je druhé číslo – množstvo Európanov je príliš závislých od umelého dosvetľovania bez toho, aby si to uvedomilo. V ideálnom prípade treba myslieť na vytvorenie dostatočných svetelných podmienok v interiéri novostavby i rekonštruovaného objektu už v štádiu projektu. 

Denné svetlo vplýva na človeka. Potvrdilo to 37 % Európanov – ak ich obývačka nie je dostatočne presvetlená, cítia sa vitálne buď nikdy alebo zriedka. Všetko však nie je stratené. Štúdia ukazuje, že Európania sa vedia zo svojich chýb poučiť. Keď zistia, že žijú v zlých svetelných podmienkach, sú veľmi motivovaní konať a zmeniť svoju situáciu. Až 74 % respondentov z tých, ktorí nemajú dostatok denného svetla vo svojej obývačke, považuje za veľmi dôležité zaistiť viac denného svetla v interiéri, keď renovuje svoj príbytok. 


Až 37 % Európanov sa cíti vitálne buď nikdy alebo zriedka, pokiaľ ich obývačka nie je dostatočne presvetlená.

Až 37 % Európanov sa cíti vitálne buď nikdy alebo zriedka, pokiaľ ich obývačka nie je dostatočne presvetlená.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Denné svetlo je dôležité pre správne fungovanie ľudského tela

Prirodzené svetlo je výnimočným prvkom, ktorý má pozitívny vplyv na zdravie človeka. Je to najmä preto, že udržiava jeho cirkadiánne rytmy a synchronizuje ich s prírodou. Aby ľudské telo správne pracovalo, malo by dennodenne vnímať intenzitu svetla. Vďaka nemu i bez hodiniek človek vie, kedy by mal začať oddychovať a naopak, kedy sa naštartovať do nového dňa. 


Denné svetlo má významný vplyv na cirkadiánne rytmy človeka.

Denné svetlo je dôležité pre správne fungovanie ľudského tela
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.


Denné svetlo má významný vplyv na cirkadiánne rytmy človeka.

Denné svetlo má pozitívny vplyv na psychickú a fyzickú stránku človeka. V minulosti už bolo preukázané, že dostatok denného svetla v kancelárii dokáže zvýšiť produktivitu pracovníka až o 15 %. Pozitívne vplýva na všetky vekové kategórie, najmä na deti. Jeho nedostatok môže spôsobiť poruchy spánku, zvýšiť hladinu stresu, podporovať obezitu a únavu. Charakteristickým ochorením, ktoré je prepojené s nedostatkom denného svetla je sezónna afektívna porucha (SAD) – ide o poruchu nálady, ktorá vzniká v súvislosti so zmenou ročných období. 

Tieto zistenia poukazujú súčasne na veľmi dôležitý fakt: keď sa ľudia sťahujú do domu, ktorý je plný denného svetla, vnímajú rozdiel v jeho dostatku a nedostatku. Až kým nezažijú pocit maximálneho presvetlenia na vlastnej koži, nebudú vedieť o čo prichádzajú. 

www.velux.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. 

Kategória: Strecha, podkrovie
Zdieľať článok

Diskusia