Ako vznikla jedna z najpredávanejších drevených stoličiek?

19. 03. 2017
Zdieľať

Jedna z najpredávanejších drevených stoličiek je výsledkom priaznivého spojenia pokory, efektivity a prirodzenej krásy.

1947


Ako vznikla jedna z najpredávanejších drevených stoličiek?

1937571

ĽUDOVÁ STOLIČKA Børgeho Mogensena J39 je klasikou škandinávskeho modernizmu. Zrkadlí jeho základné východisko – jednoduchosť spätú s účelnosťou. V nezmenenej podobe z masívneho dreva a papierového špagátu ju dodnes vyrába Fredericia.

Na prvý pohľad nie je ťažké uhádnuť, prečo má drevená stolička J39 prezývku „ľudová“. Je jednoduchá, takmer nezaujímavá, no v dôkladne vymyslenom dizajne spĺňa najprísnejšie nároky na účelnosť, všestrannosť a pohodlie. Vďaka svojim vlastnostiam je mimoriadne obľúbeným riešením kuchynského sedenia v domácnostiach, ale i v reštauráciách alebo verejných jedálňach. Stala sa jednoducho „miláčikom ľudu“.

Stolička J39 oslávi tento rok 70. rokov – v povojnovom období (v roku 1947) ju skonštruoval významný dánsky dizajnér Børge Mogensen. Ako predstaviteľ školy škandinávskeho modernizmu pri jej návrhu využil celkom prirodzene typické ingrediencie: prírodné materiály, pokorné tvaroslovie, racionalitu a starostlivé zaujatie detailmi. Nálada tesne po devastačnom období vojny bola naklonená striedmosti a normálnosti, no zároveň smerovala aj k vytúženému pohodliu či pôžitkárstvu.

Børge Mogensen  vo svojom nenáročnom stoličkovom modeli šikovne spojil oboje dokopy. Inšpiráciu načerpal v ľudovej remeselnej tvorbe, napríklad v prísne zdržanlivom pohľade americkej kresťanskej komunity Shakerov, ktorej nábytok dbá na rozumné využívanie zdrojov. Pamätal teda na úspornosť, a preto konštrukciu stoličky zostavil ako pevný rám z ľahko vyrábaných priamych drevených tyčí. Jej sedadlo nechal vypliesť zručnými remeselníkmi z papierového špagátu a vrchnú časť korunoval akurátne zakriveným operadlom z preglejky. Chcel, aby jeho návrh šetril materiálmi, a tak využíval rokmi overené stolárske postupy a zároveň bol ochotný prispôsobiť sa miestnym zvyklostiam bez straty zreteľa na kvalitu.

Pre veľký dopyt po pohodlnom nábytku za rozumnú cenu začal stoličku okamžite vyrábať v dielenskom družstve F. D. B., ktorému šéfoval od roku 1939 ako architekt zodpovedný za vývoj. Povráva sa, že nadbytočná zásoba drevených žrdí uložených v sklade družstva poskytla dizajnérovi prvotný impulz pre návrh „ľudovej stoličky“. Správnosť jeho tvorivého zmýšľania preveril čas – stolička J39 sa odvtedy vyrába nepretržite. Neskôr sa jej produkcie zhostila tradičná rodinná firma z Dánska – Fredericia, ktorá ju v súčasnosti ponúka vo viacerých variáciách z dubového alebo bukového dreva, v morenej alebo lakovanej úprave s papierovým výpletom vo svetlobéžovej a čiernej farbe.


Ako vznikla jedna z najpredávanejších drevených stoličiek?

1937573

Børge Mogensen (1914 – 1972)
dánsky nábytkový dizajnér

Pokračovatelia

1956


Ako vznikla jedna z najpredávanejších drevených stoličiek?

1937575

ELEGANTNÝ KÚSOK sedenia 3236 je ďalším vývojovým stupňom v evolúcii „ľudovej stoličky“. Túto verziu navrhol Børge Mogensen o deväť rokov neskôr s cieľom umocniť jej faktor pohodlia. Vypletané sedadlo preto nahradil čalúnením, upravil jeho veľkosť v štedrejších proporciách a usadil ho na filigránskejšiu drevenú konštrukciu. Aj svetáckejšia stolička 3236 sa do dnešných dní s úspechom vyrába v dánskych nábytkárskych dielňach Fredericia.

1962


Ako vznikla jedna z najpredávanejších drevených stoličiek?

1937587

JEDÁLENSKÁ STOLIČKA CH36 je rovnako ako Mogensenova ikona oceňovaným šperkom z klenotnice škandinávskeho dizajnu. Oba modely majú spoločnú súhru medzi pohodlím a krásou, využívajú šarm prírodných materiálov a prísne napĺňajú účel. Stolička CH36, ktorú navrhol dánsky dizajnér Hans J. Wegner, má však na rozdiel od svojej predchodkyne subtílnejšie tvary či svižnejšie vymodelované obrysy. Nájdeme ju v ponuke nábytkárskej firmy Carl Hansen & Søn.

2010


Ako vznikla jedna z najpredávanejších drevených stoličiek?

1937579

SÚČASNÁ ADAPTÁCIA „ľudovej stoličky“ nesie meno Trattoria. Jej autor, významný britský dizajnér Jasper Morrison (známy svojou skromnosťou či prostými, no dômyselnými nápadmi), ňou vzdal hold tým najobyčajnejším stoličkám, ktoré človek nájde v kantínach po celej Európe. Jeho verzia má poctivú bukovú konštrukciu s operadlom a sedadlom z priesvitného plastu. Vrúbkovanie farebného sedadla napodobňuje vzor tradičného výpletu. Vyrába ju firma Magis.

TEXT: MICHAL LALINSKÝ
FOTO: FREDERICIA, CARL HANSEN & SØN, MAGIS

Kategória: Nábytok
Tagy: interiérový dizajn stolička
Zdieľať článok

Diskusia