Spálňa v podkroví: Vďaka týmto štyrom tipom sa v nej budete cítiť príjemnejšie

30. 03. 2017
Zdieľať

Spálňa je miesto, kde sa môžete cítiť sami sebou. Ruch sveta ostáva za zavretými dverami a vy si môžete užívať vzácny pokoj. Pri jej zariaďovaní v podkroví by ste sa však mali riadiť základnými pravidlami. Vďaka nim z nej vyťažíte maximum.

Súčasné trendy potvrdzujú, že menej je niekedy viac. Spálňa nepotrebuje množstvo nábytku a doplnkov. Stačí kvalitná posteľ a odkladacie priestory – skriňa a nočné stolíky. Zariadiť túto miestnosť premyslene, jednoducho a zároveň útulne môže však niekedy byť výzvou. Tieto štyri tipy vám môžu čiastočne dopomôcť k tomu, aby ste sa v spálni vždy cítili príjemne. 


Dostatok čerstvého vzduchu vám spríjemní večerné zaspávanie i ranné vstávanie.

Dostatok čerstvého vzduchu vám spríjemní večerné zaspávanie i ranné vstávanie.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

1. Dbajte na dostatok denného svetla

Aj keď spálňa na prvý pohľad pôsobí ako miestnosť, ktorá si nevyžaduje prísun prirodzeného svetla, mali by ste vo zvýšenej miere dbať na jeho dostatok. Vďaka nemu ani ranné vstávanie nemusí byť otravné. Striedanie prirodzeného svetla a tmy vplýva na váš tzv. cirkadiánny rytmus, teda na kolobeh a vnímanie tela počas 24 hodín. Ak sa ráno vystavíte dostatočnému prísunu denného svetla, vaše telo si uvedomí, že je ráno. V kombinácii s krátkou rozcvičkou vás pripraví do akokoľvek náročného dňa. 

O dostatok prirodzeného svetla sa postarajú okná – fasádne alebo strešné. Ich kombinácia vám prinesie intenzívnejší zážitok. „Tak, ako by telo malo byť vystavené svetlu počas dňa, malo by vnímať aj tmu počas noci. Preto treba využívať tieniace doplnky a vyťažiť z nich maximum. O to, aby vás ráno prebudili lúče slnka, sa môže postarať aj systém diaľkového ovládania tienenia. Napríklad VELUX INTEGRA®, ktorý ovláda strešné okná, má k dispozícii program Dobré ráno. Ten ich  určenom čas otvorí a odtiahne tieniace doplnky,“ vysvetľuje architektka Klára Bukolská zo spoločnosti VELUX. 


Úplne zatemňujúce tieniace doplnky sa postarajú o váš kvalitný spánok nielen v noci, ale aj počas dňa.

Úplne zatemňujúce tieniace doplnky sa postarajú o váš kvalitný spánok nielen v noci, ale aj počas dňa.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

2. Ak tma, tak poriadna 

Práve v súvislosti s cirkadiánnymi rytmami by ste mali dbať aj na vytvorenie úplnej tmy počas spánku. Sami viete, aké je dôležité dopriať si kvalitný spánok. Keď sa ráno budíte unavení a neoddýchnutí, môžete to dávať za vinu matracu. Chyba však nemusí byť len v ňom; možno váš partner svieti stolnou lampou do neskorých nočných hodín, alebo do spálne presvitá pouličné osvetlenie. Počas spánku by v spálni mala byť absolútna tma. S týmto problémom hravo pomôžu tieniace doplnky – či už vonkajšie rolety alebo úplne zatemňujúce vnútorné roletky. Ich diaľkové ovládanie vás zbaví starostí a prinesie vám maximálny komfort. 


Z pravidelného vetrania by sa mal stať rituál.

Z pravidelného vetrania by sa mal stať rituál.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

3. Nebojte sa vetrania

Prichádza jar a čo môže byť krajšie, ako sa zobudiť na dostatok voňavého čerstvého vzduchu a zvuk štebotu vtákov. Čerstvý vzduch pozitívne vplýva na vašu psychickú a fyzickú stránku, a tiež na sústredenie. Stres z práce odložte na neskôr; ráno je tu pre vás, preto si ho vychutnávajte plnými dúškami! Čerstvý vzduch, denné svetlo, pohyb a kvalitné raňajky vám pomôžu naladiť sa do nového dňa hneď na jeho začiatku. 

Ak nie ste zástancami vetrania, verte, že je vhodné si tento zvyk osvojiť. Otvoriť okná by ste mali niekoľkokrát denne, v spálni však primárne ráno po zobudení, poobede po návrate z práce a večer pred spaním. Podstrešné priestory vám ponúkajú možnosť efektívneho vetrania – prostredníctvom tzv. komínového efektu. „Pri komínovom efekte je dôležité otvoriť viaceré okná naraz, ktoré sú umiestnené nad sebou alebo oproti sebe. Nahromadený, teplejší vzduch stúpa nahor, pričom otvára cestu čerstvému, studenému vzduchu, ktorý prichádza spodnými oknami. Takto postačí len niekoľko minút, aby sa kompletne vymenil vzduch v interiéri,“ dopĺňa architektka. 
 
Pokiaľ na pravidelné vetranie nie ste zvyknutí, môžete sa spoľahnúť na systém VELUX INTEGRA® – môžete si nastaviť otváranie okien v časoch, ktoré vám vyhovujú. Systém otvorí okná a vy sa budete tešiť z množstva prichádzajúceho čerstvého vzduchu. Jeho súčasťou je aj dažďový senzor, ktorý v prípade začínajúceho dažďa automaticky uzavrie otvorené strešné okno. 


Čisté línie a svetlé farby opticky otvoria interiér.

Čisté línie a svetlé farby opticky otvoria interiér.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

4. Správne farby podporia otvorenosť miestnosti

Stávkou na istotu sú svetlé alebo pastelové farby. Určite však nič nepokazíte ani vytvorením kontrastu. S tým vám pomôže nábytok, napríklad koberec alebo vankúše; tiež aj dizajnové vnútorné roletky VELUX na strešných oknách, ktoré vznikli v spolupráci so svetovými dizajnérmi a prinesú do spálne šmrnc a originalitu. Základom pre následné kombinovanie zariadenia však určite sú svetlé steny v kombinácii s jednoduchými líniami a dostatkom denného svetla. 

Ak máte v pláne stavať a uvažujete nad projektom, mali by ste si dať pozor na to, aby okná prepájali interiér s exteriérom. Na prízemí domu to je vcelku jednoduché dosiahnuť; no pokiaľ máte spálňu na poschodí pod šikminou, okno by malo byť v takej výške, aby vám poskytlo dobrý výhľad aj pri sedení. Ak uvažujete nad strešnými oknami, popremýšľajte nad ich inštaláciou nad posteľou. Počas jasných nocí si tak budete môcť vychutnať romantiku pod hviezdnatou oblohou. Ak vás bude svetlo hviezd a mesiaca počas spánku rušiť, prostredníctvom systému VELUX INTEGRA® jednoducho zatiahnete rolety a budete spať ako v bavlnke. 

www.velux.sk/zdrave-byvanie

Kategória: Nezaradené
Tagy: podkrovie strešné okná
Zdieľať článok

Diskusia