Ako sa brániť proti neserióznemu postupu realitnej kancelárie?

07. 04. 2017
Zdieľať

Na jednom inzertnom portáli som našiel fotografie môjho bytu, pritom vôbec netuším, ako sa tam dostali. Dokonca aj cena, za ktorú môj byt ponúkajú, je odlišná od tej, ktorú som si dohodol s realitnou kanceláriou. Ako mám postupovať?

O odpoveď na otázku pána Jakuba sme požiadali realitného špecialistu zo spoločnosti Broker Consulting.


Radek Hénik, realitný špecialista Broker Consulting, www.realityok.sk

Radek Hénik, realitný špecialista Broker Consulting, www.realityok.sk
archív

Radek Hénik, realitný špecialista Broker Consulting, www.realityok.sk

Situácia, ktorú opisujete, žiaľ, nie je výnimočná. Neseriózne realitné kancelárie si takto predstavujú „služby“, ktoré poskytujú klientom. Fotografie vášho bytu si jednoducho stiahli z inzertného portálu a doplnili textom, ktorý skopírovali. Nižšiu cenu uvádzajú preto, aby nalákali záujemcov, ktorým váš byt ponúknu na predaj. Zníženie ceny sa potom budú snažiť dojednať na váš úkor s odôvodnením, že už majú záujemcu o kúpu. Hneď, keď budete s nižšou cenou súhlasiť, začnú byt ponúkať za túto novú sumu. Samozrejme s tvrdením, že je to po dohode s vami.

Riešenie vyzerá jednoduché, avšak len na prvý pohľad. Odporúčame vám kontaktovať realitnú kanceláriu, ktorá váš byt takto ponúka, a dôrazne ich vyzvať, aby urobili nápravu – to znamená stiahli byt z ponuky všetkých inzertných portálov. Argumentácia je jednoduchá: „Nemáme podpísanú dohodu o zastupovaní pri predaji môjho bytu, a preto si neželám, aby ste môj byt akýmkoľvek spôsobom inzerovali a predávali“. Ak vás realitná kancelária bude prehovárať na spoluprácu s tým, že v inzeráte zvýši cenu bytu, určite takúto dohodu neprijmite. Je potrebné uvedomiť si, že jednáte s neserióznym partnerom. Dohodnite si presný termín (1 až 3 dni), do ktorého bude inzerát vymazaný zo všetkých portálov. Po uplynutí tejto lehoty si všetko skontrolujte. Pokiaľ neseriózna realitná kancelária na vašu výzvu nezareaguje, dôrazne a písomnou formou všetko zopakujte. Pokiaľ ani to nepomôže, odporúčame postup takejto realitnej kancelárie oznámiť príslušným orgánom, v tomto prípade Slovenskej obchodnej inšpekcii.

Minulý rok rástli ceny bytov, priemerná cena domov klesla. 

Medzi najdrahšie patria jednoizbové byty – priemerná cena v 4. štvrťroku 2016 bola 1 626 € za m2.

PRIPRAVILA ERIKA KUHNOVÁ
FOTO ISIFA/SHITTERSTOCK

ZDROJ PR článok spoločnosti Broker Consulting, a.s.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Zdieľať článok

Diskusia