Študenti si zmerali sily v treťom ročníku súťaže Husqvarna Drevorubač Junior 2017

21. 04. 2017 Zdieľať

Študenti lesníckych škôl mali opäť možnosť predviesť svoje drevorubačské zručnosti. V Banskej Štiavnici sa 20. a 21. apríla uskutočnil už tretí ročník Husqvarna Drevorubač Junior, pilčíckej súťaže s motorovými pílami Husqvarna.

Súťažili medzi sebou študenti prvého až štvrtého ročníka denného štúdia slovenských lesníckych škôl. Každú školu mohlo reprezentovať najviac jedno družstvo zložené z troch študentov. Mladí lesníci mali však aj možnosť súperiť jednotlivo a ocenení boli aj ich tréneri, ktorí svojich odchovancov pripravovali. Pre prácu s drevom mali perfektne pripravené motorové píly Husqvarna vybavené originálnym príslušenstvom, ktorým dali zabrať v piatich rôznych disciplínach.


Drevorubač Junior 2017

Drevorubač Junior 2017
Husqvarna

V piatok prebehla divácky najpútavejšia časť – paralelné odvetvovanie. Najšikovnejším pilčíkom sa stal Peter Jurášek, ktorý s Husqvarna pílou odvetvil strom za 38,51 sekúnd.


Drevorubač Junior 2017

Drevorubač Junior 2017
Husqvarna

V ďalších súťažných disciplínach bodovalo na plnej čiare družstvo z Tvrdošína, ale presadili sa aj Prešovčania.

Cenu za celkového víťaza si prevzal Jozef Škvarek, ktorý získal krásnych 1385 bodov a má možnosť stať sa členom závodného tímu Husqvarna. V prípade záujmu tak získa podporu na ďalšie drevorubačské národné a celosvetové súťaže.


Drevorubač Junior 2017

Drevorubač Junior 2017
Husqvarna

Hlavným rozhodcom súťaže bol trojnásobný majster Českej republiky, Ing. Jiří Vorlíček, ktorý spolu s kolegami dohliadal na dodržanie medzinárodných pravidiel organizácie IALC.

Fanúšikovia drevorubačského remesla nielen usilovne povzbudzovali svojich favoritov, ale mali aj možnosť vyskúšať si neobvyklý sprievodný program, a to hod sekerou, ktorý vo svete patrí medzi ďalšie zaujímavé súťažné disciplíny.


Drevorubač Junior 2017

Drevorubač Junior 2017
Husqvarna

Celkové výsledky:

  • Disciplína spiľovanie stromu  –  Jozef Škvarek, SOŠ Tvrdošín, počet bodov 620
  • Disciplína výmena reťaze – Jozef Škvarek, SOŠ Tvrdošín, počet bodov 95
  • Disciplína kombinovaný rez – Erik Čech, Prešov, počet bodov 166
  • Disciplína  presný rez na podložke – Jozef Škvarek, SOŠ Tvrdošín, počet bodov 203
  • Disciplína paralelné odvetvovanie – Peter Jurášek, SOŠ Tvrdošín, počet bodov 366
Kategória: Aktuality
Tagy: drevorubac Husqvarna junior
Zdieľať článok