Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

09. 03. 2011
Zdieľať

Každý majiteľ záhrady si želá mať ju krásnu hneď a nastálo. Po založení sa nám zdá nahá, obchádzame drobné vetvičky a aspoň očami ich poťahujeme nahor, po rokoch nás zase unavuje stále rezanie tých, čo nám prerastajú (nielen) cez hlavu.

Tieto dve vývojové fázy záhrady (čerstvo založenej a vyrastenej) sú nepríjemné, nedajú sa celkom eliminovať, ale možno ich zmierniť. Zrýchliť rast výsadby na počiatku možno kvalitnou prípravou pôdy a kúpou odrastených starších exemplárov rastlín, naopak, spomaliť ho možno v čase, keď rastliny dosiahnu požadovaný tvar, a to správnym rezom. Na prvom mieste by však vždy mala byť voľba vhodného rastlinného druhu na určité miesto, pretože to nám najviac ušetrí čas v budúcnosti.

Tvarovanie borovíc zaštipovaním. Ako na to?

Udržať hustý kompaktný tvar borovice možno zaštipovaním. Ide o jednoduchú a efektnú metódu. V praxi to znamená približne v máji začať prstami štipkať všetky výhony, ktoré na borovici toho roku vypučali. Ak ide o mladú rastlinku, je to hračka, ak však máte odrastenejšiu záhradu a snažíte sa v určitom tvare udržať viacej bohato rozvetvených jedincov, je to už časovo náročnejšie. Nájdu sa aj takí kaskadéri, ktorí zaštipujú odrastené borovice celé hodiny, balansujúc pritom na tých najvyšších šteblíkoch rebríka.
 


Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177660
Ing. Hana Říhová

  Dobre zvolená a svojou jednoduchosťou efektná výsadba v otvorenom priestore predzáhradky. Borovicu horskú by bolo vhodné udržiavať v danom tvare (teda začať zaštipovať), pretože ak príliš prerastie, naruší postupne stúpajúci tvar skupiny, ktorá už potom nebude taká vyvážená.
Tvarovo stále atraktívne ihličnany
Do malých reprezentatívnych záhradných priestorov sa osvedčili previsnuté ihličnany, konkrétne smrekovec opadavý (Larix decidua ‚Pendula‘), ktorý má okrem atraktívneho vzhľadu aj výhodu farebných premien, ktorými počas roka prechádza.
 

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177666
Ing. Hana Říhová

Podobný previsnutý tvar má aj smrek obyčajný (Picea abies ‚Inversa‘, Picea abies ‚Rotenhaus‘) alebo drobný smrek strieborný (Picea pungens ‚Glauca Procumbens‘).

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177673
Ing. Hana Říhová

 

Jednoduchá a štýlovo čistá úprava tejto malej záhrady v zelených tónoch pôsobí príjemne svojou eleganciou a pokojnou atmosférou.

Údržbová vytrvalosť by však nemala nahradiť správnu voľbu druhu. Chcem tým povedať, že sortiment záhradníckych kultivarov rastlín je taký bohatý, že si môžete vybrať akýkoľvek cieľový tvar a rastlina ho časom dosiahne aj bez vášho štipkania, preto uvádzam zaštipovanie len ako pomocnú metódu pre malé borovice, ktoré už rastú vo vašej záhrade a nechcete, aby vám prerástli cez hlavu. Vysadiť bujne rastúce druhy a spoliehať sa na svoju usilovnosť nie je ideálna cesta – uvedomte si, že na každej vetvičke každoročne vypučí niekoľko výhonov po obvode terminálneho, a tak sa rok čo rok počet výhonov násobí.
 

Moderná úprava malej predzáhradky
Použité rastliny sú vždyzelené, farebne aj tvarovo stále, takže záhradka bude pôsobiť upravene po celý rok. Pred rokom tu rástli len niektoré z krov (1, 2, 3) a trávnik. Perfektná je nová úprava starej borovice horskej (1) – pravidelným zaštipovaním ju udržiavali v správnej výške, ale rastie tu už vyše 20 rokov a bola dosť rozložená do strán a zospodu trochu obschnutá. Zrezaním spodných vetiev a odhalením kmienka z nej majiteľ vytvoril krásnu dominantu celej záhradnej úpravy. Jediné, čo do kompozície príliš nezapadá, sú pestré muškáty v okne – chcelo by to niečo jemnejšie (veľkosťou aj farbou kvetov).


Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177672
Ing. Hana Říhová

 

Legenda:
1 – borovica horská (Pinus mugo), 2 – smrek biely (Picea glauca ‚Conica‘), 3 – rododendron, 4 – drobné azalky, 5 – nízke hebe (Hebe), 6 – levanduľa (Lavandula), 7 – vresy a vresovce, 8 – perovec (Pennisetum compressum), 9 – ovsíkovec vždyzelený (Helictotrichon sempervirens), 10 – borievka šupinatá (Juniperus squamata ‚Blue Star‘)

Zaštipovanie treba robiť na jar. Nové výhonky sa zaštipujú skôr, ako im začnú rásť ihlice. Čím viac výhonok zaštipnete, tým pomalšie bude prirastať a bude hustejší. Keď už rastlina má požadovaný tvar, môžete dokonca výhonky zaštipovať celé a udržiavať ich tak bez prírastkov. Začať môžete pri malých, ale aj pri odrastených jedincoch. Prsty sú ideálnym nástrojom na tvarovanie borovice, pretože nimi nepoškodíte mäkké ihličie, ktoré má zostať na výhonoch zelené. Záhradnícke nožnice používajte na úpravu vyšších stromov – tu výsledok nevidno zblízka, a teda neprekáža ľahko hnedasté ihličie poškodené strihom nožníc.
 


Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177669
Ing. Hana Říhová

 

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177671
Ing. Hana Říhová

Krásny senior v plnej sile a zdraví. Reklamné agentúry, inšpirujte sa! Ide o ukážkový príklad zachovania a zatraktívnenia starej kerovej borievky. Už prerastala priestor, ktorý jej bol určený, spodné vetvy vysychali. Teraz je to však oveľa cennejšia ozdoba záhrady ako zamlada.   Čo so zostarnutými ihličnanmi?
Tu borovice čierne postupne ovládli celú záhradu. Ponúka sa jediné riešenie – zospodu ich odvetviť minimálne do výšky 2 m, aby priestor pod nimi bol aspoň trochu využiteľný.

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177668
Ing. Hana Říhová

  Špeciálne tvarovanie – ornamentálne stromy
Tvarovaná borovica drobnokvetá (Pinus parviflora) pripravená na výsadbu. Špecialitou sú ornamentálne stromy, ktoré sa dlhodobo tvarujú. Vysádzajú sa najmä v záhradách ázijského typu. Niekedy sa nazývajú záhradnými bonsajmi, čo však nie je celkom presné pomenovanie, pretože bonsaj je strom v miske a toto sú stromy rastúce priamo v pôde. Ide o módnu záležitosť.
Často je také pretvarovanie starého a prerasteného ihličnanu jedinou možnosťou, ako zachovať obľúbenú drevinu. Vyžaduje si to však priestorové cítenie a vkus.
 
Tvarovanie ihličnanov rezom
Rezom tvarujeme ihličnany z priestorových aj estetických dôvodov, najmä ak slúžia ako živé ploty či deliace steny, inými slovami izolačné clony. Na tento účel sú vhodné tuje, tisy a cyprušteky. Na obrázku vidieť zaujímavo tvarovanú zelenú stenu z tují. Úprava je efektná najmä vďaka svojej jednoduchosti – pokiaľ ide o tvar a malé množstvo vybraných druhov drevín. Táto stena zvýrazňuje výškové členenie svahu.
 

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177667
Ing. Hana Říhová

Borovice, ktoré sú vedľa, zasa zmäkčujú jej strohosť. Dominantou kompozície je borovica na vrchu svahu, ktorá ako jediná má zatiaľ dovolené rásť „podľa seba“.

Zaštipovaním môžete vyrovnať aj nepravidelnosti v tvare stromčeka – tam, kde treba, nechajte výhony rásť. Posledný tip na využitie odštipnutých výhonov – sú plné živice a nádherne voňajú. Ja ich mám v košíku na parapete v spálni a ešte v zime prevoňajú izbu, najmä ak na ne zasvieti slnko (alebo ich vyhreje radiátor pod oknom). To sa krásne zaspáva…

Ako rýchlo niektoré ihličnany vyrastú?
Opäť konkrétny príklad. Na fotografiách je rovnaká záhradka s odstupom desiatich rokov, na kresbách sú dva varianty jej úprav.

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177661
Ing. Hana Říhová

 

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177662
Ing. Hana Říhová

Vydarene vysadená predzáhradka približne 5 rokov po jej založení (1998)   Rovnaká predzáhradka po 10 rokoch (2008)

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177663
Ing. Hana Říhová

 

Ako tvarovať ihličnany v našej záhradke

177664
Ing. Hana Říhová

Návrh A
Vychádza zo súčasného stavu a rieši len problémové partie. Najväčšou navrhovanou zmenou je odstránenie jedle (1) – vpravo vedľa schodov, ktorá je pre tento priestor príliš veľká. Jej dlhodobou náhradou môže byť napríklad nízky strieborný smrek (11 – Picea pungens ‚Glauca procumbens‘). Zlaté a zelené oblé tuje (2, 3) umiestnené vľavo od chodníka zostanú, podarilo sa ich tvarovať 15 rokov, pôjde to aj naďalej. Tuje vo všeobecnosti znášajú rez dobre.

Z fotografie z roku 1998 je zrejmé, ako kompozícii svedčí umiestnenie dreviny s úzkym stĺpovitým tvarom v zadnom rohu. Po odstránení jedle tu bude opäť dostatok miesta, preto je rovnaký tvar navrhnutý znovu, aj keď už namiesto borievky tu bude trvalejší druh – tis. Ten je ideálnou drevinou do malých tienistých priestorov, pretože je celoročne zelený a výborne znáša rez, takže ho možno ľahko udržiavať vo zvolených rozmeroch.

 

Návrh B
Ide o jednoduchú, na údržbu nenáročnú a tvarovo stálu predzáhradku. Výsadby sú rozmiestnené po obvode, malý kúsok trávnika uprostred opticky zväčšuje priestor a zároveň dáva vyznieť výsadbám. Záhradku spájajú trsy kostravy, ktoré sa vyskytujú na niekoľkých miestach. Vpredu vľavo pri chodníku je drobný jasnozelený hustý smrek, ktorý rastie sám bez tvarovania do kužeľa.

Červenolistý dráč je farebne výrazný ker, ktorý treba občas mierne zastrihnúť, aby sa udržal jeho oblý tvar (inou alternatívou by mohol byť aj javor japonský, ale dráč je menej náročný). Pred domom sú ďalšie dva ihličnany – pomaly rastúci strieborný smrek a tmavý zelený tis, ktorý dobre znáša rez a prispôsobí sa priestoru.

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: ihličnany výsadba záhrada
Zdieľať článok

Diskusia