12. 05. 2017
Zdieľať

Klasický neodmietnutý tehlový dom je skôr výsadou anglickej kultúry. Aj keď v našich končinách podobné domy môžeme nájsť môžeme napríklad, staré bytové domy v Svite, je ú nás tento typ riešenia fasády skôr ojedinelý a ľudia dávali prednosť omietke. Súčasná architektúra ale neomietnuté tehlové murivo vracia späť do módy. Tehla totiž nie je len prírodný materiál, ktorý v dome pomáha vytvárať zdravé životné prostredie. Svojou krásou a jedinečnosťou dokáže osviežiť fasádu aj interiér. Samozrejme parádnymi variáciami.

Výber fasády je vždy náročným procesom a musíte byť pripravení na to, že nikdy neulahodíte všetkým. Aj tu však zvykne platiť, že menej je niekedy viac, a preto sa netreba nechať uniesť divokými farebnými, či materiálovými kombináciami. Veľmi populárne sú aktuálne medzi fasádami lícové tehly a obkladové tehlové pásiky, ktoré sú nositeľmi tradície v novej podobe. Sú využiteľné v exteriéri aj interiéri, na obklady soklov, či stavbu oplotenia a múrikov. Samotné lícové tehly a pásiky ponúkajú bohatú škálu farebných odtieňov a povrchových úprav, kým odolnosť voči poveternostným vplyvom a farebná stálosť patria medzi prirodzené vlastnosti keramiky.

Lícové tehly a pásky Terca v sebe spájajú výnimočnú kvalitu a jedinečný dizajn. Široká možnosť výberu rôznych rozmerov razených rustikálnych tehál a pások s prírodným vzhľadom pritom umožňuje vytvoriť vždy osobitý a unikátny štýl každého domu. Na výber máte aj množstvo farebných odtieňov od svetlých až po tmavé. Keďže tehla vzniká z hliny prirodzeným procesom vypaľovania, odtieň nemá jednoliatu farbu označenú číslom. To dáva každej stavbe jedinečnosť už vo svojej podstate. Sortiment tak ponúka možnosť klasického dizajnového štandardu aj štýlovej avantgardy. 


Priznajte sa k tehle!

1962505
Wienerberger slovenské tehelne, spol. s r.o.

Lícové tehly Terca

Lícové tehly Terca ponúkajú všetky výhody prevetrávanej fasády. Zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti obvodovej konštrukcie a bránia ochladzovaniu obvodovej steny vplyvom vetra. Samotné tehly sú zo stopercentne prírodného materiálu a ich životnosť je prakticky neobmedzená. 

Starnú do krásy a farebnú stálosť si udržiava dlhé roky bez akýchkoľvek nárokov na údržbu.

Nové tehly Terca Klinker sa vyrábajú lisovaním a sú vypaľované pri teplote 1100 °C, čím hlina získava vlastnosti blízke kamenine. Tehla má hutný črep a jej nasiakavosť je veľmi nízka. Spoznáte ju vďaka zvonivému zvuku, ktorý vydáva pri poklepe. Má zväčša hladké lícové plochy, ostré hrany a jednoliate sfarbenie. Lícové tehly Terca zas napodobňujú technológiu ručnej výroby. Každý kus sa tvaruje samostatne, vo vlastnej forme, a preto medzi nimi nenájdete dva rovnaké kusy. Ich drsný, až vrásčitý povrch bez ostrých hrán im dodáva príjemný rustikálny vzhľad, pričom farebná škála začína pri svetlých béžových odtieňoch a siaha až po módne tmavé antracitové tóny.  


Priznajte sa k tehle!

1962503
Wienerberger slovenské tehelne, spol. s r.o.

Tehlové obkladové pásky Terca

Dávate prednosť kontaktnej fasáde a túžite po vzhľade tehlového domu, alebo fasády s prvkami tehál, riešením sú tehlové obkladové pásiky Terca, ktoré sa lepia na murivo, alebo na izoláciu. Ich hrúbka je len 23mm, no efekt na fasáde je vďaka doplnkovým rohovým pásikom na nerozoznanie od klasických lícových tehál. Sú ľahké a prácu s nimi zvládne aj šikovný domáci majster. Lepia sa lepidlom na lepenie keramického obkladu vhodným do exteriéru, takže pri aplikácii odpadá mokrý proces. Preto sa využívajú ako exteriérový, tak aj interiérový doplnok a pri vkusnej aplikácii dokážu fasádu, či interiér oživiť a dať dodať jedinečnosť, ktorú vám susedia budú závidieť.

Rada na záver

Vďaka svojej pestrej škále farieb sa Terca teší veľkej obľube u architektov. Každá stavba s fasádou z tehál musí byť dopredu veľmi dobre naprojektovaná a výsledok by mal byť ukážkou dokonalej remeselnej práce. Pri výbere myslite aj na vhodnú farbu škárovacej malty. Je to malý detail, ktorý ale dokáže zmeniť celý výraz domu.

ZDROJ PR článok spoločnosti Wienerberger 

Kategória: Materiály
Zdieľať článok

Diskusia