Na čo si dať pozor pri výbere bazéna

20. 05. 2017
Zdieľať

Dopriať si v záhrade dávku oddychu aj prostredníctvom relaxu v zapustenom bazéne je aj v našich končinách čoraz populárnejšie. Aby presne spĺňal všetky vaše požiadavky, venujte jeho výberu náležitú pozornosť a dobre zvážte, čo od neho očakávate.

Materiál

Jedným z najdôležitejších rozhodnutí pred výberom bazéna je voľba materiálu. K základným riešeniam patria bazénové konštrukcie vyrobené z plastu, laminátu, kompozitu, nehrdzavejúcej ocele a železobetónu. Najmenej nákladné sú plastové bazény, ich živnosť je však nižšia ako v prípade ostatných typov – plast totiž reaguje na teplotné rozdiely, v dôsledku ktorých sa môže bazénová konštrukcia zvlniť alebo dokonca prasknúť.

Obľúbenou voľbou v našich podmienkach sú sklolaminátové bazény, ktoré vynikajú vysokou pevnosťou a s ňou spojenou dlhou životnosťou, dizajnovým spracovaním aj bohatou ponukou tvarov a farieb. Dobrým riešením sú kompozitné bazény, ktorých základ tvoria špeciálne vysokopevnostné panely. Výhodou tohto materiálu je okrem dlhej životnosti aj možnosť individuálnej voľby tvaru či hĺbky bazéna.

Bonusom riešenia je možnosť zmeny vzhľadu bazéna výmenou fólie. Ďalší variant predstavujú elegantne pôsobiace keramické bazény so špeciálne zosilnenými vrstvami na dosiahnutie ešte vyššej odolnosti vrátane extrémne účinnej nárazníkovej vrstvy. Zaujímavou alternatívou sú fóliové betónové bazény, k prednostiam ktorých patrí najmä vysoká odolnosť a nenáročná údržba.   

Rozmery a tvar

V závislosti od zvoleného materiálu môže mať v súčasnosti bazén prakticky akýkoľvek tvar. K obľúbeným možnostiam patrí klasický obdĺžnikový tvar, ovál alebo riešenia s miernym zaoblením. Pri riešení tvaru (a umiestnenia) bazéna je nevyhnutné myslieť aj na to, či a ako plánujete bazén prekryť alebo zastrešiť.

Veľkosť bazéna (podobne ako celý návrh) ovplyvňujú nielen vaše finančné možnosti, ale aj účel, na aký má slúžiť, a možnosti daného pozemku. Ak si chcete v bazéne nielen oddýchnuť, ale aj zaplávať, môžete si zaobstarať naozaj veľký (s dĺžkou od 12 m) alebo ho doplniť protiprúdom. Vďaka regulácii ocenia protiprúd nielen rekreační plavci, ale aj tí zdatnejší, ktorí si radi zaplávajú intenzívnejšie. Protiprúdy s funkciou perlenia zase výborne poslúžia na masáž.

Dôležitou otázkou pri návrhu bazéna je jeho hĺbka. Aby ste si v ňom dobre zaplávali, vystačíte si už s hĺbkou 1,2 m, ktorá je zároveň bezpečnejšia aj pre deti. Zadovážiť si môžete aj bazén s viacúrovňovým dnom – pri vstupe sa môže nachádzať plytčina, ktorú pri svojich hrách ocenia najmä deti, v zadnej časti môžete zvoliť väčšiu hĺbku, vďaka ktorej si naplno vychutnáte aj skoky do vody. Vítanými doplnkami, ktoré čiastočne ovplyvňujú aj tvar bazéna, sú praktické oddychové lavice a relaxačné zóny, ktoré môžu byť zabudované priamo do vstupných schodísk.    

Filtrácia a doplnkové príslušenstvo

Pri kúpe bazéna je v prvom kroku nevyhnutné okrem výberu samotnej konštrukcie zvoliť aj filtráciu, na výbere ktorej sa rovnako neoplatí zbytočne šetriť. V ponuke nájdete dve základné riešenia – pieskovú filtráciu a filtračnú jednotku bez potrubných rozvodov, ktoré vám pri správnom návrhu zabezpečia požadovanú kvalitu bazénovej vody. Platí, že filtrácia by mala celý objem bazéna prefiltrovať za šesť až osem hodín, v prípade nadpriemernej záťaže, resp. pri vyšších teplotách, za tri až štyri hodiny.

Až v ďalšom kole sa môžete venovať otázke prekrytia či zastrešenia bazéna, resp. ohrevu bazénovej vody. Toto príslušenstvo prispieva k väčšiemu komfortu a predĺženiu kúpacej sezóny (až na sedem mesiacov v roku), na ich neskoršiu inštaláciu je však dobré myslieť už pri návrhu bazéna. Náležitú pozornosť venujte aj otázke údržby bazéna – úprave bazénovej vody, ale aj odstraňovaniu hrubších nečistôt z dna, pri ktorom oceníte bazénový vysávač.  

Bazén situujte na slnečné miesto v dostatočnej vzdialenosti od vegetácie. V súčasnosti nie je problém umiestniť ho aj do svahu.

Dezinfekcia je najdôležitejším ošetrením bazénovej vody.

Na výber máte chlórové aj bezchlórové varianty, napríklad prostredníctvom ionizácie.

Na ohrev bazénovej vody sa čoraz častejšie používajú tepelné čerpadlá.

Fungujú efektívne, aj keď nesvieti slnko, pričom optimálny výkon dosahujú od teploty 15 °C.

TEXT NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO ARCHÍV FIRIEM  
ZDROJ časopis Môj dom 4/2017

Kategória: Relax
Tagy: bazén relax záhrada
Zdieľať článok

Diskusia