Štyri tipy, ako si naplno vychutnať čaro obývačky

31. 05. 2017
Zdieľať

Je určená nielen pre hostí, ale aj pre vás - na to by ste mali myslieť pri navrhovaní a zariaďovaní obývačky.

Obývačku neraz predurčuje už vopred daná dispozícia bytu a niekedy sa stane, že si nájde svoje miesto pod strechou. Práve to je skvelou príležitosťou, ako z nej vytvoriť priestor plný denného svetla, v ktorom sa budete cítiť príjemne vy, aj vaši hostia. Pri jej zariaďovaní by ste však nemali zabudnúť na tieto štyri zásady. 

1. Ukážte hosťom, že patrí vám

Či už fotíte, kreslíte, maľujete alebo vyšívate, práve obývačka je miesto, ktoré si pýta príjemné maličkosti a detaily. Pochváľte sa tým, čo dokážete vašim známym a zároveň takto zvýrazníte ducha tohto reprezentatívneho priestoru. 

Takisto aj krásna knižnica plná kvalitnej literatúry zahreje pri srdci nejedného vášho priateľa, či člena rodiny. A ak je vaším relaxom napríklad pletenie, využite to a vyrobte si deku. Takú originálnu a jedinečnú určite v obchode nekúpite.

2. Dostatočné presvetlenie

Obývačka a kuchyňa tvoria srdce domu. Často bývajú prepojené a tvoria dominantnú spoločenskú zónu. Obývačka reprezentuje svojich majiteľov; a jedným z jej cieľov je hostí upútať a možno inšpirovať. V jednoduchosti je krása; a tú podčiarkuje aj dostatok denného svetla. Práve preto, že sa v nej často zdržiavajú členovia rodiny i hostia, treba dbať na jej maximálne presvetlenie. Ak sa nachádza pod šikmou strechou, možno ju okrem fasádnych okien obohatiť o strešné okná. Tie dovnútra totiž prinesú až dvakrát viac denného svetla ako okná vsadené do fasády.

Rada odborníka:

„Denné svetlo, prichádzajúce len cez fasádne okná, nemusí pri veľkej rozlohe miestnosti dosiahnuť do úplnej hĺbky priestoru. Pre priestory, ktoré sa nachádzajú blízko ku stredu dispozície pod strechou, existuje jednoduché riešenie – inštalácia dodatočného zdroja denného svetla, ako je svetlovod alebo svetlík. Majitelia počas dňa nemusia v hĺbke priestrannej obývačky prisvetľovať umelo, čím šetria zdroje elektrickej energie,“ vysvetľuje architektka spoločnosti VELUX, Ing. arch. Klára Bukolská.  


Denné svetlo zvýrazňuje krásu jednoduchého interiéru.

Denné svetlo zvýrazňuje krásu jednoduchého interiéru.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

3. Zariaďujte premyslene a jednoducho

Trendy v zariaďovaní už dlhší čas inšpiruje minimalizmus – v obľube je jednoduchý, no kvalitný nábytok, ktorý ozvláštňujú príjemné detaily a doplnky. Jemné, pastelové farby na stenách môže doplniť mierne kontrastný koberec, alebo príjemná vzorovaná tapeta. Prípadne kombinujte s drevom; interiér bude obohatený o prírodný materiál, pričom dosiahnete prirodzený a nenútený kontrast. 

Nezabúdajte ani na pohodlné sedenie. Či už ste veľmi spoločenskí a často hostíte svojich priateľov a rodinu, alebo máte radi súkromie, nemali by ste podceniť výber pohovky a kresiel. V obývačke môžete oddychovať a tráviť čas aj osamote. K príjemnejšiemu tráveniu času vám dopomôže aj komfortné sedenie. 

Tip: tienenie vytvorí v obývačke originálnu atmosféru

Tieniace doplnky sú veľmi praktickým pomocníkom; prostredníctvom nich môžete totiž denné svetlo vo výraznej miere regulovať. V sortimente VELUX sa nachádza viac ako stovka rôznych tieniacich doplnkov, ako sú úplne zatemňujúce, plisované, dvojité plisované alebo rímske rolety. Na ich vzhľade kooperovala firma s prestížnou európskou agentúrou na predikciu trendov, Trend Union.


Aj rímske rolety dopomôžu k regulácii denného svetla a dizajnovo obohatia interiér.

Aj rímske rolety dopomôžu k regulácii denného svetla a dizajnovo obohatia interiér.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

4. Pravidelne vetrajte

Nezabúdajte na dostatok čerstvého vzduchu. Určite myslite na otvorenie okien počas upratovania, pred návštevou a, samozrejme, po jej odchode.

Strešné okná VELUX ponúkajú možnosť vetrania pomocou ventilačnej klapky. Tá nevytvára prievan, no aj napriek tomu zabezpečuje neustálu cirkuláciu vzduchu v miestnosti, čo určite oceníte vy aj vaši známi počas dlhšie trvajúcej návštevy. Keď hostia odídu, stačí otvoriť okná. Vďaka komínovému efektu sa za niekoľko minút vzduch v obývačke vymení.


Vetrať môžete kedykoľvek; okná otvorte hneď, ako sa začne v miestnosti vydýchavať vzduch.

Vetrať môžete kedykoľvek; okná otvorte hneď, ako sa začne v miestnosti vydýchavať vzduch.
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

ZDROJ PR článok spoločnosti VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Kategória: Okná
Tagy: podkrovie strešné okná
Zdieľať článok

Diskusia