Zelený raj na malej ploche

13. 03. 2009
Zdieľať

Niekedy je výhodou, že máte okolo domu iba malý pozemok. Investície do založenia záhrady budú menšie a môžete sa venovať detailom. Aj starostlivosť o pozemok nebude komplikovaná, pretože malému priestoru najviac pristane jednoduchá úprava.

Aj na malom pozemku sa dá optimálne naplánovať vzhľad rodinnej záhrady. Moderný, zaujímavý a premyslene navrhnutý dom s dvojgarážou vyrástol v pomerne hustej zástavbe na okraji okresného mesta. Stvárnenie záhrady výrazne predurčilo už samotné situovanie domu na neveľkom pozemku, zvyšok dotvorilo želanie majiteľov mať vlastný bazén a potreba izolovať svoje súkromie od okolia.


Zelený raj na malej ploche

185005
Ing. Hana Říhová

Bazén nadväzuje na terasu

Aby priestor malej záhrady pôsobil nestiesnene a vzdušne, treba tu vyvážene použiť jednoduché prvky. Umiestniť sem bazén bol dobrý nápad majiteľov. Voda je výborná na relaxáciu a zároveň umocní estetický dojem z priestoru. Hoci bazén zaberie veľkú časť terasy, opticky zväčší priestor – aj vďaka zrkadleniu okolia na hladine. Terasa je vytvorená vyrovnaním terénu vo výške prízemia. Materiál, vyťažený pri stavbe bazénu, pomohol rozšíriť terasu smerom k vstupu na pozemok – aspoň o trochu sa tak zväčšil priestor na rekreáciu.

Prístupové chodníky a časť terasy pred domom sú spevnené jednoduchou betónovou dlažbou prírodnej sivej farby, ktorá nekonkuruje príjemne jednoduchej architektúre domu. Najviac súkromia poskytne majiteľom zadná časť spevnenej terasy medzi bazénom a domom. Majú do nej prístup zvonku, častejšie sem však vstupujú zasklenými dverami priamo z domu. Na zútulnenie možno pokryť celú plochu zadnej časti terasy dreveným roštom – palubou, ktorá by mohla prečnievať až nad bazén. Ten by sa, samozrejme, potom nemohol zakrývať posuvným krytom, ale iba niektorým zo systémov zvinovacích plachiet alebo lamiel. Aby bol pobyt na terase príjemný, žiada sa zariadiť ju pohodlným nábytkom v jednoduchom modernom štýle, ktorý by ladil s domom. V ideálnom prípade by mohli mať textilné sedadlá stoličiek, ležadlá i tieniace markízy rovnakú farebnosť.
 

Jednoduchým prvkom na optické zväčšenie priestoru je nízky udržovaný trávnik na ucelenej ploche. Svojou sviežou zelenou farbou pôsobí pokojne a optimisticky. Hoci sa tu nemôžeme príliš rozťahovať, predsa len je dobré, keď je i v malej záhrade aspoň kúsok mäkkej zelene. Malú plochu trávnika by mala vyvážiť jeho kvalita – teda hustý nízky zelený koberec. V tejto záhrade je navrhnutý len na rovine terasy okolo bazénu.

Zelený raj na malej ploche

185003
Ing. Hana Říhová


Zelený raj na malej ploche

185004
Ing. Hana Říhová

Svah na konci terasy je kvôli zjednodušeniu údržby a spevneniu celoplošne osadený hlboko koreniacimi rastlinami. Majitelia doplnili zvažujúci sa priestor i niekoľkými veľkými kameňmi na spevnenie a spestrenie. Veľkosť svahu spolu s výškou rastlín vytvorí dostatočne vysokú optickú clonu a zároveň aj izoláciu a zabezpečuje súkromie na obytnej terase.

Stromy a kríky do každej sezóny

Výsadby na svahu tvoria prevažne kompaktné ihličnaté kríky, pôdu zakrývajúce plazivé rastliny a tvarovo stále trvalky. Medzi nimi je niekoľko na pohľad zaujímavých solitérov – štíhle stĺpovité borievky na výškové členenie, okrasné trávy na dekorácie s moderným a elegantným tvarom, malé previsnuté vŕby s rôznou výškou kmeňa, ktoré sa charakterovo hodia k vode, a nízky strieborný „vianočný“ smrečok, umiestnený v smere výhľadu z okien obývačky. Kvôli farebnému spestreniu v sezóne je v skupine nad garážou červenolistá škumpa vlasatá a v protiľahlom rohu pri dome obľúbený červenolistý japonský kríkový javor. Z vyšších stromov sú v záhrade iba štyri smreky omorikové v protiľahlých rohoch pozemku.

Legenda


Zelený raj na malej ploche

185006
Ing. Hana Říhová

Ihličnany
1 – smrek omorikový (Picea omorika)
2 – tis obyčajný (Taxus baccata)
3 – smrek pichľavý (Picea pungens ‚Glauca globosa‘)
4 – borievka viržínska (Juniperus virginiana ‚Skyrocket‘)
5 – borovica Klívia (Pinus Mugo ‚Mops‘)
6 – kríkový smrek (Picea abies ‚Nidiformis‘)
7 – zlatý cypruštek hrachonosný (Chamaecyparis pisifera ‚Filifera aurea‘)
8 – borievka rozprestretá (Juniperus horizontalis)
9 – borievka netatová (Juniperus sabina ‚Tamariscifolia‘)
10 – mikrobiota krížolistá (Microbiota decussata)

Listnaté kríky
11 – skalník rozprestretý (Cotoneaster horizontalis)
12 – škumpa vlasatá (Cotinus coggigria ‚Royal purple‘)
13 – breza previslá (Salix caprea ‚Kilmarnock Pendula‘)
14 – javor dlaňolistý (Acer palmatum ‚Atropurpureum‘)
15 – štedrec ovisnutý (Laburnum anagyroides ‚Watererii‘)
16 – dráč Júliin (Berberis julianae)
17 – tavoľník van Houtteho (Spiraea vanhouttei)
18 – zlatovka prostredná (Forsythia x intermedia)
19 – vaigélia hybridná (Weigela x hybrida)
20 – hlohyňa šarlátová (Pyracantha coccinea)

Okrasné trávy
21 – ozdobnica japonská (Miscanthus japonicus)
22 – ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis ‚Gracilimus‘)
23 – ozdobnica čínska (Miscanthus sinensis ‚Rotiber‘)
24 – ovsíkovec vždyzelený (Avena sempervirens)

Trvalky
25 – rozchodník (Sedum spectabile)
26 – mliečnik mnohofarebný (Euphorbia polychroma)

Popínavky
27 – brečtan popínavý (Hedera helix)
28 – pavinič trojlaločný (Parthenocissus tricuspidata)
29 – pavinič päťlistý (Parthenocissus quinquefolia)

Rastliny v nádobách
30 – rákosovec zelenopruhý (Arundinaria japonica)
31 – stromčekový ibištek
32 – chryzantéma (Chrysanthemum frutescens)
33 – dracéna (Cordylinae, Chlorophytum comosum)


Zelený raj na malej ploche

185007
Ing. Hana Říhová

Živý plot je ozdobou priestoru

Druhou izolačnou clonou tejto záhrady je výsadba pozdĺž plota po obvode pozemku. Na terase nad garážou je to živý plot z tisu, ideálnej rastliny na živé ploty – je vždyzelený a výborne znáša tvarovanie, bezpečne dorastie i po radikálnom obrezaní (ak podceníte pravidelné strihanie).

Na južnej strane je v zadnej časti parcely klasický poloopadavý tvarovaný živý plot z hlohyne šarlátovej s podsadbou plazivej borievky. Predná, vstupná časť je exponovanejšia, preto sú tu výsadby popri plote pestrejšie. Sú zložené zo známych kvitnúcich kríkov, ktoré sa budú len zľahka udržiavať rezom vo svojich typických tvaroch, iba tak, aby neprerástli určený priestor.

Medzi domom a severným i východným plotom zostávajú ešte úzke štvormetrové pásy – predpísaný odstup domu od hranice so susedom. Nie sú to veľmi dôležité priestory, preto sú v návrhu iba zatrávnené. Dá sa predpokladať, že si ich majitelia vysadia podľa vlastnej voľby úžitkovými rastlinami, alebo využijú na iné účely. 
 

Pozemok má necelých 25 x 30 m. Zvažuje sa od východu k západu zhruba s dvojmetrovým výškovým rozdielom. Dom je v severovýchodnej časti záhrady, aby čo najväčšia časť nezastavaného pozemku bola oslnená a zároveň príjemná na obývanie.

Článok bol uverejnený v časopise Môj dom

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: záhrada záhradná architektúra
Zdieľať článok

Diskusia