Rekonštrukciou na pasívny štandard ušetríte peniaze

27. 06. 2017 Zdieľať

Náklady na energie, predovšetkým kúrenie a ohrev teplej vody, tvoria jednu z najväčších výdavkov slovenských domácností. Správnou rekonštrukciou viete tieto výdavky znížiť na minimum. Ukážeme vám ako.

Rozumná rekonštrukcia môže znížiť náklady na energie až o 90%

Náklady na energie, predovšetkým kúrenie a ohrev teplej vody, tvoria jednu z najväčších výdavkov slovenských domácností. Investovať do úspor energií je teda jedným z najrýchlejších spôsobov šetrenia peňazí. Najväčšiu úsporu na energiách je možné dosiahnuť investíciou do zateplenia, výmeny okien, či slnečných kolektorov na ohrev teplej vody. Bežná domácnosť minie ročne na energie pokojne aj viac ako 2000 eur, avšak pri nízkoenergetickom dome to môže byť len 200 eur ročne a dokonca ešte menej.

Nemáte na rekonštrukciu peniaze? VÚB má pre vás rýchle riešenie

VÚB banka v aktuálnej ponuke prináša zvýhodnený spotrebný úver na rekonštrukciu vo výške 6 000 eur so splátkou 89 eur mesačne po dobu 96 mesiacov. „Za posledné dva roky, viac ako polovica úverov nad 5000 eur, bola určená práve na rekonštrukcie, či vylepšenie bývania,” uvádza Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverových produktov VÚB.

Dá sa ušetriť už aj pri investícii 6000 eur?

Spýtali sme sa odborníka.

Bjorn Kierulf, nórsky odborník na energeticky pasívne bývanie žijúci na Slovensku, majiteľ architektonického štúdia CREATERRA.


Bjorn Kierulf, nórsky odborník na energeticky pasívne bývanie žijúci na Slovensku, majiteľ architektonického štúdia CREATERRA.

Bjorn Kierulf, nórsky odborník na energeticky pasívne bývanie žijúci na Slovensku, majiteľ architektonického štúdia CREATERRA.
archív

Bjorn: Samozrejme môžete rekonštruovať aj postupne. A ak zvolíte správny postup, úspory sa prejavia okamžite. Ideálne je poradiť sa s odborníkmi, aby ste sa vyhli chybám, ktoré sa veľmi ťažko odstraňujú. Najvýhodnejšie je však, v prípade potreby, zobrať si väčší úver a rekonštrukciu spraviť komplexne, pretože úspory energií v konečnom dôsledku výrazne prevyšujú náklady na úver.

Ako sa dajú dosiahnuť maximálne úspory?

Bjorn: Kľúčom je vytvorenie “škrupiny”, ktorá nepustí vami vyrobené a draho zaplatené teplo von. Zateplený dom alebo byt prináša dlhodobé šetrenie a dokonca zvyšuje aj váš životný komfort. Netreba zabúdať ani na zvýšenie hodnoty vašej nehnuteľnosti a povinné nízkoenergetické štandardy EÚ od roku 2021.

Aká je podľa vás ideálna hrúbka zateplenia?

Bjorn: Zateplenie pod 30 cm pri stenách je pre majiteľa z dlhodobého hľadiska strata, pretože prináša menej úspor. Pre pasívny štandard je dokonca ideálnych až 40 cm izolácie pri stropoch či strechách. Materiálov je veľké množstvo, od neekologického, ale cenovo najefektívnejšieho polystyrénu a minerálnej vlny až po ekologické materiály ako drevovláknité dosky, slama či fúkaná celulóza. Výber materiálu závisí od viacerých faktorov a netreba ho podceňovať. A ešte jeden dôležitý fakt – úniky sú najvýraznejšie cez strechu, a preto je izolácia stropu či podkrovia najdôležitejšia.


Rekonštrukciou na pasívny štandard ušetríte peniaze

1986977
archív

Príklad zateplenia domu s VÚB pôžičkou:

Hrubšia izolácia sa vždy oplatí

Majitelia rodinného domu v Banskej Bystrici sa rozhodli zatepliť svoj dom. Omietka na dome je už v zlom stave, a aj náklady na kúrenie sa každý rok zvyšujú. Rozmýšľajú, či 200 m2 fasády zateplia 10-centimetrovou izoláciou, alebo či sa im oplatí použiť hrubšiu izoláciu. Výpočet im ukazuje, že väčšina nákladov na lešenie, očistenie starej omietky, vyrovnanie podkladu, lepenie izolácie a konečnej povrchovej úpravy špaliet a fasády ostávajú takmer rovnaké. Iba cena izolačného materiálu rastie. Uvažujú nad pôžičkou.

Izolácia

10cm
sivý polystyrén 
(Uw=0,22 W/m2K)

28cm
sivý polystyrén
(Uw=0,10 W/m2K)

Cena rekonštrukcie = výška úveru

6000 eur

7920 eur

Celkové náklady na pôžičku za 8 rokov splácania

8678, 40 eur

11856,96 eur

Ročná úspora energie po rekonštrukcii

1621 eur

2000 eur

Celková úspora energie počas 8 rokov splácania úveru

12968 eur

16000 eur

Celková úspora za 8 rokov po odpočítaní pôžičky

12968 – 8678,40 =

+4289, 60 eur

16000 – 11856,96 = 

+4143, 04 eur

Znie to neuveriteľne, no v konečnom dôsledku ušetríte viac ako ste si požičali. A svoje peniaze šetríte vďaka dlhej trvácnosti izolácie ďalej, až 50 rokov.

Pokiaľ teda vlastníte staršiu nezrekonštruovanú nehnuteľnosť, no nemáte dostatok financií, oplatí sa vám zvážiť si pôžičku a zamerať sa na energeticky úsporné riešenia.

Viac informácií nájdete na stránke www.vub.sk/pozicka

ZDROJ PR článok spoločnosti VÚB, a.s.

Kategória: Legislatíva a financovanie
Zdieľať článok